Együtt leszünk család.

Nőtt a gyermekvállalási kedv az elmúlt időszakban

A múlt pénteken a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szervezésében megrendezett Családszervezetek VIII. konferenciáján a budapesti Millennium Kávéházban  többek között szó esett a családok szükségességéről, kihangsúlyozták a családi értékeket, valamint a családok és édesanyák járvány alatti helytállását is.

A kormány nemcsak megtartotta, hanem bővítette is a családtámogatásokat a koronavírus-járvány alatt – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Elmondta továbbá, hogy az elmúlt hónapok embert és családokat próbáló időszaka megerősítette a családokat, méltatta az édesanyák szerepét, akinek köszönetet is mondott hatalmas erejükért és munkabírásukért.

Az államtitkár kiemelte, hogy jövő júliustól emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) összege, nő a gyermekétkeztetésre szánt támogatás és a 2020/21-es tanévtől minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez. A kormány jövőre több mint 2300 milliárd forintot fordít családtámogatásokra a költségvetésből – hangsúlyozta, hozzátéve: más országokban nem magától értetődő, hogy válságidőszakban a családtámogatások bővülnek vagy megmaradnak.
Kitért arra is, hogy a kormány továbbra is kiáll a családpolitikája mellett, hiszen az jól működik, és bizonyította eredményességét: egyre több a házasság, kevesebb a válás, a gyermekvállalási hajlandóság pedig a 2010-es 1,25-ös értékről 1,5-re emelkedett. Az idei első negyedévben úgy született több gyermek az egy évvel korábbinál, hogy közben a gyermekvállalási korban lévők száma csökkent – jegyezte meg.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy a családok megerősítése a kormány legfontosabb nemzetpolitikai stratégiájává vált. Az eredmények magukért beszélnek, hiszen a családok ebben a nehéz helyzetben is helytálltak. A kormány továbbra is együttműködik a civil szervezetekkel, akik stratégiai partnereikként folyamatosan segítik a családtámogatási rendszert.

Kiemelte, hogy a gyermekvállalás a szép hivatás mellett egy olyan lehetőség is, amivel jobb jövedelemhez juthatnak az édesanyák és családok. Az új csed bevezetésével szeretnék, ha a gyermeket vállaló édesanyák jobb helyzetben lennének.

- Hirdetés -

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke elmondta, hogy az 1 éves családvédelmi akcióterv minden népesedési mutatója javult az elmúlt fél évben: nőtt a születésszám, valamint a házasságkötések száma is.

- Hirdetés -

A családvédelmi akcióterv keretén belül eddig 200 ezren igényeltek valamilyen támogatást, az igénylők egyharmadát a nagycsaládosok adják – tudatta.

freepik.com