Együtt leszünk család.

Nyári fényvédelmi kisokos

Megérkezett a nyár, és már az elmúlt hetekben is sokat sütött a nap, nem árt odafigyelni, és alaposan felkészülni a nyári bőrvédelemre.

Én minden évben a tartós tavaszi napsugarak megjelenésekor beszerzem az aktuális nyári fényvédő szereket. Ez nálunk mindig magas faktorszámú naptejeket, fényvédőket jelent.

Felelős szülőként nem csak a gyerekeim esetében, hanem a saját bőröm védelme érdekében is kiemelten odafigyelek erre és bekenjük magunkat naptejjel mielőtt a szabadba megyünk, és rendszeresen eljárunk vizsgálatokra is.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fiatalkori sajnálatos leégési tapasztalataimból tanulva ma már nagyon tudatosan kerülöm ezeket a szituációkat, és fényvédelem nélkül nem megyek ki az utcára. Úgy gondolom jobb megelőzni a bajt, ezenkívül hiszek a példamutatás erejében, és bízom benne, hogy a gyerekeim is így tesznek majd.

Fontos figyelembe vennünk, hogy mindenkinek másképp reagál a bőre a napsugárzásra, a saját fotótípusának megfelelően.

- Hirdetés -

A szakemberek 6 fototípust különböztetnek meg a rendkívül érzékeny (1-es), azonnal leégő típustól kezdődően a nagyon sötét, sosem leégő bőrig (6-os).

- Hirdetés -

Mindenkinek tehát a saját bőrtípusa szerint kell eljárnia, de azt nem győzik hangsúlyozni a szakemberek, hogy nem ajánlatos a napra menni fényvédő szerek nélkül, hiszen a káros hatások hosszú távon jelentkeznek majd, nem azonnal. Ezért is fontos már fiatal korban is kellően odafigyelni, hiszen a szeplők, a bőröregedés jelei, a pigment foltok, és egyéb elváltozások csak később kopogtatnak. Ugyanígy a gyerekek bőrének védelme is kiemelt fontosságú, hiszen nem lehet elég korán kezdeni megtanítani őket is a bőrvédelemre.

Azonban nem csak a védelem a fontos, hanem a rendszeres ellenőrzés is. Érdemes önellenőrzést végezni, és ha valamelyik anyajegyünk másmilyennek tűnik mindenképpen bőrgyógyászhoz fordulni. Alap esetben is, ha sok anyajegyünk van, ajánlatos évente elmenni anyajegy vizsgálatra, ami teljesen fájdalommentes,  azonban könnyedén kiszűrhetik a problémás anyajegyeket, vagy ha más gond van a bőrön.

Jó tudni azt is, hogy fényvédőt nem csak akkor szükséges használnunk ha strandra vagy nyaralni megyünk, hanem a mindennapokban is ajánlott, de hosszabb szabadtéri tartózkodásnál pl. sportoláskor is nélkülözhetetlen.

Mindent összevetve nagyon ajánlatos időben, már fiatalkorban elkezdeni a bőrünk védelmét, kerülni a szoláriumozást, a fényvédelem nélküli napozást, hiszen a bőrünk a legnagyobb szervünk, ami ugyanúgy különleges védelmet, és törődést igényel, akár csak a testünk többi része. Elképzelhető, hogy azt gondoljuk egy kis napozás még nem árthat meg, de a káros hatások csak évekkel később bukkannak fel, éppen ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről időben!

freepik.com

A cikk eredetileg a HáromPötty blogon jelent meg.

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá