Együtt leszünk család.

Óceánok világnapja mesekönyveken keresztül

Június 8-a az Óceánok Világnapja. Habár hazánkban se tenger, se óceán nincs, ettől függetlenül az emberiség sorsa függ az óceánoktól. Ezek a hatalmas vízfelületek a Föld felszínének 70 százalékát teszik ki, az általunk belélegzett oxigén felét termelik és a kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyelik. Emellett élelmiszert és megélhetést biztosítanak több mint egymilliárd ember számára.*

Éppen ezért kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy már egészen kicsi kortól kezdve megismertessük gyermekeinkkel a tengerek és óceánok, és a bennük élők jelentős szerepét a Földön.

Ez alkalomból cikkünkben olyan gyerekeknek szóló könyveket ajánlunk, amik a vizek világához kapcsolódnak, és amelyek által megismerkedhetnek az óceánok és tengerek élővilágával.

 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Aprók szótára – A tenger állatai

Ez az egészen kicsiknek, akár egy éves kor alattiaknak is szóló könyv gyurmából formázott állatokkal, rövid megjegyzésekkel mutatja be a tenger lakóit.

- Hirdetés -

Az Aprók szótára a legkisebbeknek készült. A kedves, mókás, könnyen kézbe fogható és lapozható kötetetek segítenek abban, hogy kicsi olvasóik megismerhessék és megszerethessék az őket körülvevő világot. A nyolc kötet egy-egy témakört fed le, így minden szülő egyszerűen ki tudja választani a gyermeke érdeklődésének megfelelő kiadványt.

- Hirdetés -

Aprók szótára – A tenger állatai – Napraforgó Kiadó

 

Tengeri állatok

A Scolar Kiadó Mit? Miért? Hogyan? sorozat tagja a Tengeri állatok, ami egyébként az óvodásoknak és a kisiskolásoknak szól. A könyvből megtudhatjuk többek között, miért nem halak a cetek, mitől olyan színpompásak a korallzátonyok, milyen világító állatok élnek a mélyben, és még sok más érdekességet. Ebben sokkal részletesebben, sok szép rajzolt illusztrációval ismerkedhetünk az óceán igen változatos világával. A kivitelezése strapabíró, kemény borítós, belül ablakos típusú ismeretterjesztő könyv.

Tengeri állatok, Scolar Kiadó, 2019

 

Bálnák és delfinek – Mi Micsoda Olvasó

A korábbiaknál speciálisabb a Bálnák és delfinek, amit ugyan 6-8 éveseknek (egészen pontosan 1-3. osztályosoknak) ajánlj a kiadó, azonban kisebbeknek is érdekes lehet, ha érdekli őket a téma. Témakörönként tudáspróbák várják a kis olvasókat. Nagyon informatív könyv, a besorolásoktól kezdve, a testükön, étkezésükön, méretükön, alvásukon át, jó pár fajt is jobban megismerhetünk. A betűméret picit nagyobb, így a kezdő olvasók is biztosan szívesebben olvasgatják.

Bálnák és delfinek – Mi Micsoda Olvasó, Babilon Kiadó, 2021

 

Némó nyomában

Végezetül pedig egy jól ismert mesekönyv, egészen pontosan egy Disney klasszikus mese következik soron, a Némó nyomában, ami olyan értékeket közvetít, mint a család, a barátok fontossága, a nyitottság, a bátorság jelentősége. Nem mellesleg egy szeretetteljes, izgalmas és csodaszép történet az apa-fia kapcsolatról (is).

Némó nyomában – Egmont Hungary Kft., 2011

 

 

A cikket Tóth Edina írta.

freepik.com

 

*https://ng.24.hu/fold/2019/06/08/az-oceanok-vilagnapja/

- Hirdetés -