Együtt leszünk család.

Ők az anyukák kedvencei – látványos vizualizációk a trendi keresztnevekről

Az édesanyák első ajándéka újszülött gyermekeik számára a gondosan megválasztott keresztnév, mely életük végéig elkíséri őket. A United-Consult Anyák napi kutatásában a névadási trendeket vizsgálta az 1950-es évektől napjainkig.

Utánanéztek, hogy a közel hét évtizede alatt az édesanyák körében melyek voltak azok a leggyakoribb keresztnevek, amiket újszülött gyermekeiknek választottak, és hogy miként alakultak a névadási trendek Magyarországon.

„Érdekes megfigyelni, hogy míg a fiúknál minden korszak között vannak átfedések, addig a lányoknál sokkal nagyobb a fluktuáció, és a top 15-ös listában többször is teljesen kicserélődnek a nevek” – összegezte tapasztalatait Szabó-Fischer Hanna, a United Consult big data szakértője. Mint fogalmazott, a látványos adatvizualizációkat figyelve – miként a való életben is – a szemünk láttára tűnnek el a Máriák és az Erzsébetek, és nem sokkal szerencsésebbek az Istvánok és a Józsefek sem.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A budapesti székhelyű IT-cég kutatásából kiderült, hogy míg a fiúknál már 2001 óta uralkodnak a Bencék, a lányoknál csak tíz évvel később kerültek az első helyre a Hannák.

Női nevek

- Hirdetés -

 

- Hirdetés -

Férfi nevek

 

Ráadásként pedig egy igazi kuriózum: a következő vizualizációból megtudhatja, hogy melyek a legnépszerűbb női és férfi keresztnevek Európa országaiban.

Európai trendek

Kép: freepik.com

United-Consult

- Hirdetés -