Együtt leszünk család.

Prága és a zene klasszikusai

A Nemzeti Filharmonikusok május 7-i koncertje Prága gazdag zenei kultúrája előtt tiszteleg. A város nemcsak arról híres, hogy olyan zeneszerzőket indított útnak, mint Antonin Dvořák vagy Smetana, hanem arról is, hogy világhírű komponistákat vonzott külföldről, mint például Wolfgang Amadeus Mozartot, aki a Don Giovanni premierjét a városban rendezte 1878-ban.

Ezen az esten egy Prágához kötődő Mozart-remekmű és egy kiváló cseh zeneszerző szimfóniája fog közre egy trombitaversenyt.

Mozart többször is járt a cseh fővárosban, így nem csoda, ha rengeteg mendemonda kapott szárnyra vele kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy első látogatása alkalmával mutatta be a város számára készült Prágai szimfóniát, ami kirobbanó siker lett.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mozart kompozíciója után a trombiták „mennybemenetele” következik. Johann Nepomuk Hummel, aki gyermekkorában Mozart tanítványa is volt, Esz-dúr trombitaversenyéta billentyűs trombita feltalálójának,  Anton Weidingernek írta.

Az Esterházy-családnál is szolgáló Hummel mellett megismerhetjük a Bécsben sikeressé vált cseh szerző, Vorisek egyetlen szimfóniáját is, melyről az elemzők úgy tartják, Beethoven és Schubert hatását tükrözi.

- Hirdetés -

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett fellép Pálfalvi Tamás, aki a világklasszis magyar trombitások előkelő élcsapatának tagja. Az est karmestere, a máltai születésű, de Kanadában nevelkedett Charles Olivieri-Munroe lesz, a cseh zene világszerte elismert specialistája, aki sok szálon kapcsolódik Prágához, a Cseh Filharmonikusokhoz és a Prágai Zeneakadémiához, ahol tanít.

- Hirdetés -

A fentiek alapján nem véletlen, ha a májusi hangverseny (2022. május 7., 19:30 / Zeneakadémia) a beszédes Arany Prága címet kapta. 

Kiemelt képen: Pálfalvi Tamás

 

 

Szólj hozzá