Együtt leszünk család.

Rendben van, bárhogy is érzed most magad

Mindannyiunkat lesújtott a csütörtöki események alakulása. A legtöbb ismerősöm értetlenül áll a helyzet előtt, mindenki lefagyott és döbbent, alig hisszük el, hogy 2022-ben még mindig itt tartunk.

Mindenkiben rengeteg érzés kavarog. Az idősebbek, akiknek még van valamennyi élményük a II. világháborúból aggódnak, hogy nem lesz kenyér, nem lesz elég ennivaló. A fiatalabbak soha nem gondolták volna, hogy az életükben valaha is sor kerülhetne háborúra a közvetlen közelünkben.

A gyerekek egyáltalán nem értik, hogy mi zajlik, csak látják az ideges, fojtott hangon beszélő szüleiket, fél információkat hallanak, ezért nagyon fontos, hogy beszéljünk velük őszintén az eseményekről.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

De magunkat se hagyjuk ki. Sokkal többet ártunk, ha elfojtjuk az érzéseinket, hiszen nekünk is lehetnek félelmeink. Az elmúlt két év nehézségei alaposan megtépázhatták az idegeinket, egyre és egyre olyan helyzet elé állít minket az élet, amiket elképzelhetetlennek tartottunk, hogy megtapasztaljuk.

Bármit is érzünk, ne felejtsük el, hogy teljesen rendben van, ha az alábbiak bármelyikét tapasztaljuk:

- Hirdetés -

 • Rendben van, ha bizonytalanságot érzel a jövővel kapcsolatban.
 • Rendben van, ha szorongasz a napi helyzet miatt.
 • Rendben van, ha félsz.
 • Rendben van, ha naponta 200x olvasod el a hírportálokat.
 • Rendben van, ha fogalmad sincs mit mondj a gyerekeidnek.
 • Rendben van, ha enerváltnak érzed magad és semmihez nincs kedved.
 • Rendben van, ha nem tudsz igazán koncentrálni semmire, mert folyton visszakanyarodnak a gondolataid a kialakult háborús helyzethez.
 • Rendben van, ha menekülési tervekről beszélgettek a pároddal.
 • Rendben van, ha bekapcsol a túlélési ösztön, és azon gondolkodsz te mit tennél, ha veled történne mindez.
 • Rendben van, ha nem tudsz rendesen aludni a stressztől.
 • Rendben van, ha nincsenek szavaid a történtekre. Azért, mert nem beszélsz róla, még nem vagy érzéketlen.

 

- Hirdetés -

Az is rendben van, ha úgy érzed egyedül nem tudsz megbirkózni ennek a helyzetnek a feldolgozásával. Mindenképpen kérj segítséget, akár a családtól, akár barátoktól, vagy szakembertől!

Bármilyen érzések is kavarodnak benned, tudnod kell, hogy azok teljesen jogos érzések. Azonban nem szabad elbagatellizálni ezeket, és fontos azt is tudni, hogy nem vagy egyedül. A krízishelyzet, amit most (és az elmúlt két évben) átélünk valóban példátlan, de fontos megjegyezni, hogy a kialakult helyzetre nincsen befolyásunk. Arra viszont van, hogy odafigyeljünk a mentális egészségünkre. Csak rajtunk múlik, hogy mit engedünk be a külvilágból, és hogyan reagálunk a beengedett információkra.

És ha mindezek után is úgy érezzük túl nehéz egyedül ezzel megbirkózni, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy segítséget kérünk.

 

Mentális egészséggel kapcsolatos korábbi cikkeinket itt éritek el:

9 légzőgyakorlat a szorongás kezelésére, a stressz csökkentésére és az alvás javítására

14 mindfulness trükk a szorongás csökkentésére

Milyen módszerrel legyünk úrrá a szorongásunkon?

Segíti a túlélést ha szorongunk?

Ezt tedd, ha stresszes vagy

 

 

pexels.com

Szólj hozzá