Együtt leszünk család.

Stresszoldó tanácsok anyukáknak a betegségszezonban

Ha a gyermekfelügyelet megoldása minden influenzaszezonban stresszt okoz, nem vagy egyedül.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan nyugtathatod az idegeid és csendesítheted elmédet, hogy a gyermekeiddel való törődésre koncentrálhass.

Egészséges gyerekeket áldottam meg, olyanokat, akik megbetegszenek, de egy-két nappal később jobban lesznek. Mégis, amikor kicsik voltak, úgy éreztem, hogy állandóan betegek. Éjszakáról éjszakára valaki más bemászott az ágyamba, és rám lökte lázas kis lábát. Reggelről reggelre a férjemmel megküzdöttünk a munka és a gyermekgondozás lehetetlen algoritmusaival („Ha x egyenlő azzal, hogy kirúgnak…”).

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kényszerítettem magam, hogy mélyeket lélegezzek, miközben tetveket fésültem a gyerekek hajából, súroltam a magamét, és kigugliztam a „Calici-vírust”, és olyan képzeletbeli katasztrófákat, mint a „végzetes fejfájás”. Vettem kézfertőtlenítőt, kicseréltem a fogkefét, és optimistán probiotikumokkal és halolajjal etettem mindenkit. Én pedig egyre csak ültem és ültem a gyermekorvosi rendelőben egy rosszul levő kis valaki alatt, akinek súlya szinte kilapított, mert hol máshol lehetnék? Most itt.

Kisgyerekes szülőként kétségkívül mindenhol hasonló a helyzet. Egy hét ovi, egy hét otthon.

- Hirdetés -

Természetesen jelenleg a kiindulási stresszszintünk is magasabb, mint korábban. A szorongás egyre növekszik az emberekben, hiszen elég már egyetlen gyerektüsszentés és mindenki felszisszen.

- Hirdetés -

Íme tehát néhány segítő tipp a dolgok egészséges mederben tartásához, hogy a betegségszezonban se omoljunk össze.

Az aggódás sehova sem vezet

Tudjuk, hogy egy anya stressz-szintje az enyhe aggodalomtól kezdve a szívdobogtató pánikig terjedhet. Úgy érezheted, hogy a gyerekeid mindig betegek, soha nem lesznek jobban, és örökké továbbadják a kórokozókat oda-vissza, mint egy stafétabotot valamilyen rémálomszerű váltóban. Vannak, akik műanyag hányászacskókat hordanak mindig a táskájukban, miután megtapasztalták a nyilvános lövedékhányást.

A Google és a közösségi média felnagyíthatja szorongásos problémáinkat. Kutatások szerint a szülők nagy százaléka érezte magát szorongónak az internetre való belépés után.

Az igazság az, hogy az online kutatások azt az érzést keltik bennünk, mintha valami produktív dolgot csinálnánk – amikor valójában csak izgulunk.

Ha egy családtag krónikus betegségben, például asztmában vagy immunrendszeri rendellenességben szenved, még idegesebbé tehet az otthonunkba érkező betegség. Azokat az anyukákat pedig, akik már szorongásos zavarral küszködnek, a gyermekük megbetegedése miatti aggodalom tovább gyengítheti.

Mindezek eredményeképpen lehet, hogy nem engedik el gyermekeiket barátaik házába vagy olyan (iskolai) kirándulásokra, amelyekhez nyilvános létesítmények igénybevétele szükséges. Ám ha ezek a szülők annyira aggódnak, hogy gyerekeik megbetegszenek, és otthon tartják őket, akkor valószínűleg így szülőként is kimaradnak azoknak a barátoknak a társaságából, akikkel kibeszélhetik ezt a helyzetet és sorstársakra találhatnak.

Tervezd meg a logisztikát

A gyermekeink jólétével kapcsolatos aggódáson túl gyakorlati gondjaink is vannak. Egy háromgyermekes anya például azért aggódik, hogy ha egyszer egy gyerek megbetegszik, mindannyian kidőlnek. És mi lesz akkor, ha a szülők is megbetegednek?

A fiatal szülők gyakran távol élnek a nagycsaládtól, akik be tudnának segíteni.

Még akkor is, ha gyermekünk jobban érzi magát, az iskolai szabályok azt jelenthetik, hogy a lázcsökkenés után 24 órán át még otthon kell maradnia.

Sokan közülünk nem engedhetik meg maguknak, hogy a gyerekeik nem mehetnek közösségbe amikor betegek, hiszen sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy kihagyjuk a munkát, amikor a gyerekeink otthon vannak.

A terv megvalósítása segíthet megnyugtatni a gondolatainkat – még akkor is, ha most csak őszintén beszélsz a főnököddel, amikor mindenki egészséges. Gondolkodj el olyan barátokon, vagy családtagokon, akiket szükség esetén biztonsági mentésért hívhatsz. Bármikor is gyanítod, hogy gyermeked megbetegszik, egyeztess a pároddal, hogy mikor ki tudja bevállalni a gyereket – így stratégiát készíthetsz arról, hogy otthon maradj a munkából.

Találd meg a nyugalmat

Karen Kleiman, a Jó anyák ijesztő gondolatai című könyv szerzője emlékeztet arra, hogy a szorongás „alkalmazkodó és ösztönös”. Ez azt jelenti, hogy van amikor nem tudsz segíteni, és hogy generációk és generációk óta ez segített megvédeni gyermekeinket. Genetikailag hajlamosak vagyunk aggódni, mert életben tartja a fajt.

Mint az életben számos más helyzetben is, emlékeztetned kell magad arra, hogy mindig az összképet nézd: a tetvek kellemetlenségeket okozhatnak, de biztosan nem katasztrófák. Ha szorongó gondolatokat érzel, Kleiman azt javasolja, hogy ismételd meg ezt a négy nyugtató mantrát:

  • A kórokozók elkerülhetetlenek. Attól, hogy gyermekem ki van téve nekik, ez nem jelenti azt, hogy megbetegszik.

  • A gyermekem állandóan ki van téve a kórokozóknak, még akkor is, ha nem gondolok rá, és nem lett beteg – vagy ha megbetegedett, akkor felépült.

  • A gyermekem egészséges, és erős immunrendszere védi őt.

  • Még ha a gyermekem megbetegszik is, elmehetünk orvoshoz, és semmi szörnyű nem fog történni.

Gondold át azt is, mit tanítasz gyermekednek a világról, amikor látja, hogy reagálsz a hírre, hogy egy barátja beteg – és úgy tűnik, hogy jobban aggódsz amiatt, hogy elkapja a kórokozóit, mintsem hogyan érzi magát. Lehet, hogy így nem tanulja meg például, hogy az együttérzés a megfelelő reakció valaki más szenvedésére.

Gondolhatunk a betegségek előnyeire is. Először is, gyermeked immunrendszerének szembe kell néznie ezekkel a betegségekkel, hogy megtanulja, hogyan védje meg őket a betegségektől. Általában azok a gyerekek, akik fiatalon sokat betegek, kevésbé betegek, ha idősebbek. Bár ez akkor, amikor épp benne jártok a betegségszezonban nagyon hihetetlennek tűnik, igaznak bizonyul majd.

Másrészt, ha otthon ragadtál egy (vagy több) beteg gyermekkel, akkor ez az az idő, amit a gyermekeddel tölthetsz. Mert bár megőrülsz, és felhívod a munkahelyed, a gyermekorvost és a gyógyszertárat, és átkozod a gyerekbiztos sapkákat, és felmosod a kiömlött köhögés elleni gyógyszert, van egy kedves kis beteg ember, akinek szüksége van a vigasztalásra. Ez még mindig a TE igazi, értékes életed, még akkor is, ha azzal kell töltened, hogy egy röntgentechnikusra vársz, aki diagnosztizálja a tüdőgyulladást. Ez még mindig a gyermeked élete.

Szóval menj és anyázz, mert ez mindkettőtöket megnyugtat. Készíts neki meleg italt, olvass fel neki, adj placebókúrákat, például fahéjas pirítóst vagy egy csepp levendulaolajat a párnára. Élvezd, hogy nem kell uzsonnát csomagolni vagy a munkahelyeden lenni. Szeresd az öledben lévő meleg testet a gyermekorvosi rendelőben, lapozgasson helyetted, miközben könyvet olvasol neki, fejét mellkasodhoz döntve.

Értékeld a beteg gyerek jelenségét, aki jobban lesz. Őszintén? Ez az egyetlen dolog, ami igazán segít. Ne feledd, hogy nem tudod irányítani az egészségüket vagy a jövőt. Csak most lehetsz itt mellette.

És legfőképp ne feledd: egyszer minden elmúlik.

via

freepik.com

- Hirdetés -