Együtt leszünk család.

Szánkózni mindenáron?!

A téli szünet utolsó hétvégéjén több család úgy gondolta, hogy elindul szánkózni a Mátrába. Bár akkor már az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn sem volt hó, mégsem tettek le erről a tervükről. Órákig araszolt a sok autó a mátrai utakon, majd volt, aki csak sorbaállt lángost venni a hegyen lévő kis falatozóban és hazament, mások pedig a tükörjégen szánkóztak. Sajnos baleset is történt, mentőautó és rendőrautó is a helyszínen volt.

Korábban pedig a mátraszentistváni Sípark számolt be arról, hogy hiába minden kordon és jelzőszalag, tiltótábla, átmásznak az emberek a kerítésen, hogy jástszanak a hóban és szánkózhassanak. A sípálya szeretne mielőbb nyitni, és a síeléshez készítik a hódombokat a hóágyúkkal. Ha a hóra sáros lábbal rálépünk, ha szánkózunk rajta, akkor tönkremegy mindaz, amiért dolgoztak. A friss technikai hó a taposástól elveszti térfogatát, összefagy, összejegesedik és nem lesz jó alapanyag a síeléshez.

NEM JÁTÉK!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A sípályán korábban is tilos volt a szánkózás. Egyszerű az oka: balesetveszélyes!

Most nem tudnak összeütközni a szánkózók a síelőkkel, mert nincs nyitva a sípálya, ám a park lezárt üzemi terület! A hó alatt áramkábelek, nagy nyomású tömlők találhatóak, veszélyes és nem alkalmas a sípálya a szánkózásra.

- Hirdetés -

MILYEN SZÜLŐI PÉLDA?

- Hirdetés -

Biztos, hogy látható a tábla, a kerítés, sőt a kamera is. Sajnos még csak nem is értetlenségről van szó, hanem nemtörődömségről. Az embereket nem érdekelte a lezárás, mert úgy érezték, joguk van hozzá, ha már ennyit autóztak, ők bizony szánkózni fognak! Végtelenül szomorú, dühítő és elkeserítő, hogy ilyen példát mutatnak a szülők. Hiszen a gyerek is látja, nincs hó a Mátrában, nem tudunk szánkózni, a sípálya pedig a nyitásra készül, dolgoznak. Ezt el lehet magyarázni.

A sípálya felvételein jól látszik, ahogy átmásznak a kerítésen a szülők, húzva maguk után a gyerekeket. Tönkreteszik más munkáját, több száz pár lábnyomot találtak a dolgozók, valamint kutyaürüléket és szemetet is hagytak maguk után a látogatók.

Anyagi károkat is okoztak, karám deszkákat szagattak le a szánkózók, nekicsúsztak a motoros kapunak is, ami az ütéstől elromlott. A Sípark azt a megoldást találta és jelentette be, hogy biztonsági személyzet járőrözik a park területén.

Ezután jött Kékestető.

Ahol sokáig volt ugyan hó és a sípálya is gyártott havat, és ahol szintén nem lehet, tilos szánkózni a sípálya területén. Ráadásul a helyszín nem tud fogadni annyi embert, amennyien január első szombatján érkeztek. Nincs erre felkészülve.

LEVEGŐZNI SZERETNÉL VAGY CSAK EGY FACEBOOK-POSZTOT?

Természetes, hogy ki akarunk szabadulni a négy fal közül. Kiszabadulni is viszont ésszel kellene. Ha hallod, olvasod vagy látod, hogy már ott áll több száz autó, akkor nem állsz be a sokadiknak. De akkor, hogy lesz Facebook-poszt arról, hogy te szánkózol? Ne ez legyen a fontos! Legyen a jó levegő a lényeg. A közös program, a szabadban együtt töltött idő legyen az, ami számít. Válassz egy eldugottabb úticélt, indulj el egy túraútvonalon.

Attól még mert nincs hó, nem lehet szánkózni, klassz program lehetett volna felnőttnek-gyereknek egyaránt egy túra a Mátrában. Könnyű túrát is lehet választani és egy közös szuper élménnyel gazdagodni.

SZERETED A MÁTRÁT? AKKOR VIGYÁZZ RÁ!

Többen hangoztatják, hogy mennyire szeretik a Mátrát, hogy milyen szép! Több túrázó kommentelt ugyanakkor a kirándulós csoportokban, hogy egyedül vagy ketten-hárman járták a túraútvonalakat a téli szünetben. Jómagam pedig azt láttam, hogy sörösdoboz van az erdő közepén. Azt szereted, milyen szép ez a környezet, ugye? Akkor ne tedd tönkre! Vidd magaddal a szemetedet! Mert mégis hogyan kerül egy sörösdoboz az erdőbe? És miért szedtek össze január harmadikán rengeteg törött műanyag szánkót, akik takarítottak a szánkózók után? Elhagytak sapkákat, sálakat, kesztyűket, de egy szánkót nem lehet elhagyni! Azt otthagyták. Hogy miért? Felfoghatatlan.

TÜRELEM

Várjuk már meg, amíg lesz hó, emberek! El fog jönni, lesz hó, hiszen tél van!

Előbb-utóbb érkezik. És akkor nem számít majd, hogy szánkópálya legyen, elég egy domboldal vagy egy kicsit meredekebb utca. Csak menjetek a gyerekekkel. Élvezzétek. Szánkózzatok.

De ésszel!

Egymásra és a környezetre is vigyázva.

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá