Együtt leszünk család.

Szeresd jól az introvertált gyermeked!

Azt vetted észre, hogy a gyermeked félénk, zárkózott, csendes, nem barátkozó. Ismerd fel, ha introvertált a gyerek. Fogadd el őt így. Ne akard megváltoztatni. Erősítsd a jó tulajdonságait és örülj neki, hogy ilyen különleges a gyermeked.

Az első lépés, hogy ismerd és fogadd el önmagad, különösen ha te is introvertált vagy. Az, hogy szülőként hogyan viselkedsz a gyermekkel, jelentős mértékben segítheti az ő életét.

Hogyan ismerheted fel?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Feltűnt, hogy szeret elsőként érkezni az óvodába, iskolába, születésnapokra?
Teljesen bele tud merülni játék közben a saját világába?
Szeret egyedül játszani?
Beszélgetés közben a szemedbe néz, mély beszélgetéseket tudtok folytatni érdekes, nehéz témákról is?
Nem utánoz másokat, ha nem tetszik neki, amit a többiek játszanak, félreáll?
Fáradhatatlan szenvedéllyel foglalkozik egy témával, egy játékkal?
Megbízható, csendes, érzékeny és kreatív?

Ha bólogatsz, mert ezek a jellemvonások ismerősek, akkor a te gyermeked is introvertált.

- Hirdetés -

Mit jelent, hogy introvertált a gyermek?

- Hirdetés -

Az introvertált gyerek az extrovertálttal ellentétben szeret egyedül lenni, nem kedveli a nagy társaságot, nem szeret középpontban lenni. Zárkózott, csendes, érzékeny. Mély gondolkodású, figyelmes, erős belső értékrenddel rendelkezik. Szenvedélyes felfedező, végtelenül kreatív, élénk fantáziájú és szívesen játszik egyedül vagy maximum egy-két társával. Megbízható, néha túlságosan is óvatos.

Az introvertált gyerek erősségei:

  • Saját értékrendet teremt és követ

Bonyolult, érdekes gondolatai vannak. Belülről táplálkozó, erős egyéniség, saját, határozott döntésekkel. Ez azt jelenti, hogy nem befolyásolható, nem követi a tömeget. Az introvertált természetének köszönhetően nem fog részt venni őrültségekben, csínytevésekben csak azért, hogy elfogadják őt a többiek. Örülj neki, mert megbízható gyermek. Ne aggódj miatta, ha kicsit felnőttesen viselkedik, ő jól érzi magát a megfigyelő szerepben vagy ha a bandázás helyett rajzolhat, olvashat, kicsit félrevonulhat és elmerenghet.

Kiváló beszélgetőtárs

Ahogy az introvertált felnőttre, a gyerekre is az jellemző, hogy társaságban nehezen oldódik fel, először csendben figyel, visszahúzódó. Több idő kell neki, hogy biztonságban érezze magát, megnyíljon és kapcsolatot alakítson ki. Ha eljön az a pont, hogy jól érzi magát a másik ember társaságában, akkor remekül lehet vele beszélgetni. Folyamatos a szemkontaktus részéről, valódi és hosszantartó figyelmet kap a másik, hiszen az introvertált természetű arra törekedik, hogy igazán megértse a hallottakat. Többnyire halkszavú, csendes, de összetett mondatokban beszél. Nem csak belevág a mondatok közepébe, hanem bevezeti azt, esetleg megkérdezi: Mondhatok valamit/ Elmondjam, hogy…? Szívesen kifejti érdekes meglátásait, sokat és jól kérdez. Előfordul, hogy beszéd közben keresi a megfelelő szavakat, ilyenkor félrenéz, míg összeszedi a gondolataikat. Lelkesebbé teszi és még jobban belemerül a témába, ha beszélgetőtársa érdeklődést mutat, reagál, visszakérdez. Az introvertált gyerek szeret beszélgetni, de keveset mesél, ha erőltetik, ha nincs kedve, illetve nem szeret telefonon beszélni (hiszen akkor sincs szemkontaktus). Hosszan képes mások beszélgetését hallgatni, közbeszólás nélkül, mert minden érdekli (ezért könnyebb vele egy hosszabb autóút is).
Az introvertált gyerek figyelmes és érdeklődő, kiváló memóriával rendelkezik. Mindig emlékezni fog arra, amit és ahogy mondtál.

  • Töretlen lelkesedés és szenvedély dolgok iránt

Újra és újra képes elővenni ugyanazt a játékot, órákig épít vagy kirakózik. Nincs ezzel probléma, az introvertált gyerek jellemzője, hogy nagyon bele tud merülni valamibe, ami felkeltette az érdeklődését. Ne törd le a lelkesedését, biztasd és ismerd el kitartó munkáját, kreativitását. A dicséret és az önállóan töltött idő szárnyakat ad neki. Fontos számára, hogy egyre jobb, egyre gyorsabb, egyre ügyesebb az adott játékban, ezzel saját magát erősíti. Az önbizalom növelése mellett pedig fontos, hogy a játék közben teljesen ki tud kapcsolni, örömét leli az adott tevékenységben, jól szórakozik.

A mai gyors és rohanó világ nem feltétlenül az introvertáltaknak kedvez. Elvárásoknak kell megfelelni, szerepelni, kitűnni és a népszerűek, könnyen barátkozóak mindig előnyben vannak.

freepik.com

Hogyan segíthetsz az introvertált gyereknek szülőként?

  • Szülői elfogadás

A kisgyerekek életében elsődleges szerepet töltenek be a szüleik. Az introvertált gyerek is csak elfogadásra, szeretetre vágyik, érezni kell, úgy jó, ahogy van. Bizonyos helyzetek, például az új, idegen környezetbe kerülés nehezebben megy neki. Nem szabad kimutatnunk csalódottságunkat, ha a gyermekünk a hátunk mögé bújik vagy a kezünket szorongatja és nem megy rögtön a társaival játszani. A türelem a kulcsszó. Adj időt neki, és közben biztasd, de ne erőltesd. Magától is elindul majd, de először ő szeret mindent megfigyelni a biztonságos távolból. Az sem baj, ha ő egyedül játszik, elvan magában, esetleg otthon mindenféle képzeletbeli lényekkel szórakozik. Nem bőbeszédű, előfordul, hogy nem válaszol egy ismeretlen kérdésére. Ne kiabálj ezért vele, viszont magyarázd el neki, hogyan lehet udvarias és kedves. Ha már belekezdett a mondatba, hallgasd végig, fontos neki, hogy végigmondhassa, ne szólj közbe. Mivel szeret belemerülni a játékba, és nem szereti a változásokat, készítsd fel, szólj neki előre, hogy pár perc múlva vacsora következik, ne állíts be váratlanul a szobájába és várd, hogy azonnal ugorjon.

  • Támogatás

Mivel az introvertált gyerek társaságban nehezen oldódik fel, könnyen segíthetsz neki azzal, ha ti érkeztek először a találkozóra vagy az óvodai/iskolai napra. Így könnyebb neki, nem kerül a középpontba, nem figyelnek rá érkezéskor, hanem van ideje megszokni a növekedő létszámot. Nem érdemes kihagyni egy-egy rendezvényt, fontos és szükséges, hogy új élmények érjék, valamint hogy találkozzon rendszeresen vele egykorúakkal. A program előtti napon azonban beszélgessetek róla, mi hogyan fog zajlani, mesélj részletesen és válaszolj a kérdéseire.

Az introvertált gyereknél mindig célravezetőbb, ha valamit négyszemközt és nem több ember szeme láttára beszéltek meg. Akár ha fel kell készítened valamilyen változásra, akár egy új dolgot tanítanál neki, akár meg kell szidnod valamiért, vond ki őt a középpontból, csak ti legyetek, így sokkal könnyebb lesz mindkettőtöknek.

Lehet, hogy amikor hazajött a gyereked, nem szívesen beszél az iskolában, óvodában töltött napjáról. Adj időt neki, óvatosan kérdezgesd, ne faggasd, inkább figyeld. El fog jönni a perc, amikor elkezd mesélni. Először szüksége van egy kis töltődésre, egy kis egyedüllétre a szobájában. Egyszerűen arról van szó, hogy a társaságban töltött idő lemeríti, kifárasztja az introvertált gyereket. Ne vedd magadra, ne sértődj meg. Ne legyél túl erőszakos, sürgető, számonkérő. Hagyd egy kicsit békén, örömmel lesz a szüleivel és mesél majd, ha feltöltődött.

  • Pozitívan

Nem biztos, hogy félénk, attól hogy nem mindenkivel barátkozik. Engedd meg neki, hogy ő eldöntse, kivel szeretne beszélgetni. Ha ezt mondogatod, akkor lehet, hogy tényleg félénkké, még csendesebbé és szorongóvá válik. Ne hangoztasd mások előtt, hogy a te gyereked szégyenlős. Igyekezz inkább elterelni a figyelmet róla, beszélgess picit először te a hozzá érkező, őt játszani hívó gyerekekkel. Addig a gyermeked időt nyer és amint biztonságban érzi majd magát, elindul a többiekkel. Figyelj rá, ha lehet, hogy ne egy nagyobb társaságba kerüljön, inkább csak egy gyerekkel ismerkedjen először. Csökkented így a szorongását. Lehet, hogy nem lesz népszerű és a társaság középpontja, fogadd el így. Neki kevés barátja lesz, viszont mélyebb és nem felszínes kapcsolatai. Ne hagyd magad rábeszélni, ne válasszátok a könnyebb utat és maradjatok otthon, irányítsd, terelgesd, bátorítsd, mert kellenek az új élmények. Nincs semmi baj vele, ő is csak gyerek és jól fog szórakozni, csak figyelj a határaira.

Megerőltető számára egy olyan program, ahol nagyobb társaság van jelen, ezért előtte készítsd fel őt arra, mi várható majd, utána pedig mindenképp beszélgess vele pozitívan a történtekről. Hívd fel a figyelmét rá, hogy milyen jól érezte magát, mennyire szuper volt másokkal együtt játszani, hiába tartott tőle és nehezen indult el otthonról. Dicsérd meg mindig, ha jól csinál valamit. A pozitív megerősítések a későbbiekben is segíteni fognak neki, egyre kevésbé lesz ideges és könnyebben tudja kezelni majd a szorongását.

Magabiztos, talpraesett, kiegyensúlyozott gyereket szeretne minden szülő. Az introvertált személyiségű gyerek is lehet eredményes és sikeres az élet minden területén. Adjuk meg neki azt a kezdő lökést, amire szüksége van. Ha jól figyelünk az igényeire, ha elfogadjuk, támogatjuk, buzdítjuk az introvertált gyermekünket, akkor megkönnyítjük a számára nehéz helyzeteket. Tanítsuk meg, hogy ki kell állnia magáért. Minden egyes alkalommal, amikor átöleljük és elmondjuk neki, hogy mennyire értékes és különleges, erősítjük az önbizalmát. Legyünk hálásak érte és ne akarjuk megváltoztatni, fogadjuk el és szeressük olyannak, amilyen!

Kiemelt kép: freepik.com