Együtt leszünk család.

Szexualitás serdülőkorban

Örök kérdés, hogy a szexualitás és az intimitás szétválaszthatók-e. A karakteremtől távol áll, de elhiszem, hogy megfelelő önismeret, önbecsülés és empátia mellett felnőttkorban működőképes lehet e kettő szétválasztása, de úgy vélem, serdülőkorban nagyon sok lelki sérülést szerezhetnek gyermekeink, ha a szexre mint pusztán biológiai szükségletre tekintenek. Biológiai szükséglet kielégítése céljából ott van a maszturbáció, amikor azonban ketten vannak, valaki sérülni fog, ha az érzelmi szükségleteket figyelmen kívül hagyják.

Magyarországon átlagosan 17 éves korban kerül sor az első szexuális együttlétre. Egy 2019-ben publikált kutatás alapján a 9. osztályos tanulók közel 30, a 11. osztályos tanulók közel 60%-ának volt már szexuális tapasztalata. Lefordítom: a 14-15 éves lányok negyede, a fiúk harmada már túl van első szexuális élményén. A szexuálisan aktív kamaszok 20%-a nem használt semmilyen védekezési eszközt a legutóbbi együttlét során, és további 5,7% felelte (többségük fiú), hogy nem tudja, védekezett-e. Egy 2016-os felmérés szerint (Eurostat, 2018) Magyarországon az összes szülő nő között a serdülő anyák aránya több mint 10%-os, és körülbelül ugyanekkora arányban kell számolni terhességmegszakítással.

Emellett igen elterjedté vált a serdülőkorú gyermekek internetes pornófogyasztása. Magyarországon mindezidáig átfogó kutatás nem született, de egy 2008-as horvát kutatás szerint például a fiatalok 60%-a látott már pornót 11 évesen, vagy annál korábban, 14 évesen pedig már a kutatásban résztvevők 38%-a volt heti rendszerességgel internetes pornó-fogyasztó. Feltételezhető, hogy ma Magyarországon is legalább ilyen arányokról beszélhetünk.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Úgy gondolom, életbevágóan fontos, hogy egy serdülő (vagy fiatal felnőtt) akkor szerezze meg első szexuális tapasztalatait, amikor már nemcsak testileg, de lelkileg és szellemileg is megérett rá, továbbá, ha van olyan partnere, akivel érdemes az első szexuális tapasztalatokat megszerezni. A serdülőkor identitásválságába egy „én csak arra kellettem neki” típusú szembesülés óriási rombolást tud véghezvinni az amúgy is törékeny személyiségben. Egy nemkívánt terhesség pedig a szó szoros értelemben képes romba dönteni egy életet, akár szüléssel, akár terhességmegszakítással végződik.

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk kellő magabiztossággal, önismerettel, önmaga és a partner iránti tisztelettel, ugyanakkor felelőssége teljes tudatában vágjon bele az életnek ebbe az izgalmas, és jó esetben csodálatos kalandjába, akkor nem lehet elég korán elkezdeni a szexuális edukációt.

- Hirdetés -

A szülők nyitott és őszinte attitűdjét létfontosságúnak tartom. A szülő felelőssége, hogy a gyermeket már csecsemőkorától kezdve saját testének tiszteletére és szeretetére nevelje, megtanítsa neki, hogy a nemi szervek érdekes és értékes testrészek, az önkielégítés nem bűn, csak magánügy, a testük fölött pedig csak ők rendelkezhetnek, senki nem érintheti meg őket az engedélyük nélkül! Ha a gyereknek rossz a csikizős hasrapuszi, akkor sem a szülő, sem bármilyen rokon nem jogosult arra, hogy csikizős hasrapuszival kergesse a gyereket őrületbe. A „Fehérnemű szabály” megismerésével segítjük gyermekünket abban, hogy megtanulja, mi a jó és mi a rossz, és így meg tudják magukat védeni a szexuális visszaélésektől. A megelőzés egyik alapja a jó otthoni kommunikáció: nyitottság és félelemmentes légkör.

- Hirdetés -

Serdülőkor elején elengedhetetlen, hogy legyen olyan felnőtt a gyermek közelében, akivel nyíltan lehet beszélgetni a testi változásokról. Jó lehetőség az MFM-projekt fél napos „Ciklus-show-ja”, amely során a 10-12 éves lányok egy drámajátékon keresztül mennek végig a női termékenység folyamatain, megismerhetik testük működését. A program célja, hogy a „résztvevőkben a saját testük szépségét, működésének különlegességét és csodálatos voltát erősítsék meg.”

Fontosnak tartom továbbá, hogy akár fiúról, akár lányról van szó, ne a pornófilmeket tekintsék mérvadónak, különösen, amikor a női szexualitásról van szó. A nők többsége nem arra vágyik, amit ezek a filmek reprezentálnak, és mind a fiúknak, mind a lányoknak tisztában kell lenni a női orgazmus összetett voltával. A behatolás önmagában, főleg az első időkben, ritkán hoz kielégülést, az örömszerzésnek számtalan módja van behatolás nélkül is, ami legalább annyira szórakoztató, ám terhesség szempontjából kevésbé rizikós.

Lányos anyaként csak remélni merem, hogy gyerekeim kellően éretten, egy szerető és megbízható partnerrel ismerik meg a szexuális élet rejtelmeit, és nem fognak csak azért összebújni valakivel, mert a többiek már mind ezt teszik a kortársközösségben. És remélem, tudni fogják, hogy bármi történjék is velük, én és az apjuk mindig mellettük állunk, még a legrosszabb forgatókönyv esetén is. Egy nem kívánt terhesség esetén nem törünk pálcát, nem döntünk a fejük felett, hanem együtt keressük meg az érzelmileg legelfogadhatóbb megoldást.

freepik.com

 

 

- Hirdetés -