Együtt leszünk család.

Tanulmányok szerint a világjárvány idején született babák fejlődési készségei enyhén késnek

A Columbia Egyetemen végzett kisebb tanulmány szerint a járvány korai szakaszában született babák motoros és szociális készségei enyhén elmaradtak a járvány előtt születettekhez képest.

A JAMA Pediatrics folyóiratban kedden közzétett eredmények attól függetlenül érvényesek, hogy az anyukának volt-e COVID-19 megbetegedése a terhessége alatt.

A késések meglepték a kutatókat, akik úgy gondolták, hogy egy anya COVID-19 státusza, nem pedig a baba születési napja, nagyobb hatással lesz a gyermek fejlődésére, mivel más típusú fertőzések is összefüggenek az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

De a világjárványnak a terhes k stresszszintjére gyakorolt hatása segíthet megmagyarázni a késéseket, amelyek az átlagtól kis eltolódásaként mutatkoztak meg, nem pedig magasabb általános arányokban, egyes fejlődési pontszámokban – mondta Dr. Dani Dumitriu, a vizsgálatvezető egy sajtóközleményben.

“Szeretnénk, ha a szülők tudnák, hogy kis tanulmányunk eredményei nem feltétlenül jelentik azt, hogy ez a generáció későbbi életében károsodott lesz” – mondta Dumitriu. “Ez még nagyon korai fejlődési szakasz, ahol rengeteg lehetőség van a beavatkozásra és a babák megfelelő fejlődési pályára állítására.”

- Hirdetés -

A pandémiás csecsemők kommunikációs készsége valamivel magasabb volt

- Hirdetés -

A tanulmány elvégzéséhez a kutatók 2020 márciusa és decembere között két New York-i kórházban született 255 csecsemő szüleitől származó kérdőíveket vizsgáltak meg.

A kérdőívek, amelyeket a babák 6 hónapos korában töltöttek ki, a kommunikációs készségekre (“a baba magas hangon gagyog?”), a durva motoros készségekre (“a baba a hátáról a hasára gördül?”), a finommotorikus készségekre, (“a baba két kézzel nyúl a játékért?”), problémamegoldó készségre (“keresi a baba a játékot, amit leejt?”) és szociális készségekre (“mosolyog és gügyög a baba ha a tükörben látja magát?”) vonatkoztak.

A kutatók alacsonyabb átlagpontszámokat találtak a durva és finom motoros készségek, valamint a szociális készségek terén, mint a járvány előtti 62, ugyanabban a kórházban született 6 hónapos gyermeknél.

Érdekes módon a pandémiás csecsemők kommunikációs készségei valamivel magasabbak voltak – ez egy másik meglepetés, tekintve, hogy valószínűleg az interakcióik maszkos felnőttekkel voltak.

Roseann Capanna-Hodge, a gyermekek mentális egészségére szakosodott, professzionális tanácsadó az Insider magazinnak elmondta, hogy az eredmények alátámasztják az anyai stressz hatását a gyermek fejlődésére. Ahelyett, hogy túlterheltnek éreznék magukat, azt javasolja az anyukáknak és a gyermeket váróknak, hogy alkalmazzanak olyan egyszerű stresszcsökkentő életmódtechnikákat, mint a napi 10 perc légzés.

Ami a gyerekeket illeti, ne feledjük, hogy játékon keresztül tanulnak – mondta Capanna-Hodge korábban az Insidernek. “Amikor játszol, megtanítod nekik a problémamegoldást, megtanítod őket szociális készségekre, például arra, hogy figyelj a másik ember arckifejezésére, megtanítod nekik, hogyan várják ki a sorukat, és hogyan kezeljék a frusztrációt.”

via

freepik.com

 

- Hirdetés -