Együtt leszünk család.

Tíz dolog, ami miatt aggódtam, amikor a gyerekeim kicsik voltak, és amelyek valójában nem számítanak

Szeretem azt gondolni, hogy szorgalmas szülő voltam, amikor a gyerekeim kicsik voltak. Terhességeimet kutatómunkával és felkészüléssel töltöttem. Gondosan odafigyeltem, hogy újszülött ruházatukat aprólékosan és bababarát mosószerben mossam. A vendégeket kézfertőtlenítővel fogadtam a bejárati ajtónál, és a konyhánkból végül bio bébiételek gyára lett.

A dolgok kissé megváltoztak az évek során, mióta a kisbabáim nagyobb gyerekek lettek. Nem emlékszem, mikor kértem őket utoljára, hogy mossanak kezet, és a tegnap esti vacsora hot-dogot és gabonapelyhet tartalmazott.

Nem arról van szó, hogy feladtam volna, hanem csak… – Rendben. Talán valahogy feladtam. Mivel most, utólag belegondolva, rájöttem, hogy annyi mindenen izgultam, amikor a gyerekeim kicsik voltak, amik hosszú távon végső soron nem számítottak annyira. Vagy egyáltalán nem

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Házi bioélelmiszerek készítése

Ugyanúgy rajongok a tápláló, házi készítésű ételekért, mint bárki más. De megtanultam visszafogni erőfeszítéseimet és megválasztani a csatáimat. Ugyanis azok az édes kis babák, akik boldogan maszatolják a pürésített organikus sárgarépát, nem nyúlnak semmihez, ami manapság nem bézs és feldolgozott. Az iskolából cukorral felturbózva jönnek haza, mert valakinek születésnapja volt, vagyis tízezer muffin volt. Tehát, bár a gyerekeim életük első évében igazi organikus minőséget ettek, most egy olyan helyen vagyunk, ahol nagyon más a táplálékcsoport.

- Hirdetés -

2. Baba butikszerű ruházat, amely többe kerül, mint a saját ruháid

- Hirdetés -

Ez voltam én. Én voltam az a nő, aki helyi forrásból származó bambusz keverékű baba pólókat vásárolt több ezer forintért. Ilyen nagy volt az elköteleződésem a babadivat iránt.

Ó, hogy megváltoztak a dolgok. Most egy tucat leértékelt nadrágot dobok a bevásárlókocsiba (vagy használtan veszek kilós turkálóban), mert a gyerekeim ki fogják lyukasztani amúgy az összes nadrágjukat térdben. A hatévesem pedig megmagyarázhatatlanul elveszíti az iskolában a ruhatárának 50 százalékát.

3. A képernyőidő korlátozása

Ah, a képernyőidő és a végtelen vita, melyik a fontosabb: Nincs képernyőidő kettő előtt, és korlátozott használat engedélyezett utána is? Vagy a józan eszed? Nagyon odafigyeltem ezzel kapcsolatban, hogy minek és mennyinek időnek volt kitéve az első gyermekem. De aztán megszületett a második, és az egész ment a levesbe. Rajzfilmet tettem fel a kisgyermek elfoglalására, miközben elláttam a babát, vagy vacsorát készítettem, vagy bármi mást, ami két kezet igényelt volna, ami azt jelentette, hogy a csecsemő születése óta ment a tévékészülék.

Az a nő, aki egyszer csak megengedte első gyermekének, hogy mindennap csak 15 percet nézzen a Peppa malacból, most a televízió felé fordította a pelenkást, hogy megnézhesse a Teletabbit.

4. A te gyereked soha nem fog járni!

Tudom, hogy úgy tűnik, amikor a játszótéren az összes ilyen korú többi csecsemő már remekül mászik, vagy kilenc hónaposan jár, és a tied meg csak elégedetten ül a játszószőnyegen.

De néhány gyerek valójában teljesen átugorja a kúszást, és egyenesen járni kezd. És ismerek másokat, akik már jóval túl voltak az első születésnapjukon, mielőtt elindultak volna, és ezek a gyerekek most már a parkban szaladgálnak. Míg a késői mérföldkövek elérése néha nagyobb problémát jelezhet, többnyire nem, ez semmit sem jelez, és az orvosod valószínűleg tájékoztatni fog, ha van ok aggodalomra. Különben is, ha egyszer mozogni kezdenek, Ők. Már. Soha. Többé. Nem. Állnak meg.

5. Mikor kell bilire szoktatni?

Ha az alvás a legtöbbször vitatott téma a Facebook-os szülői csoportokban, akkor a bilire szoktatás sem marad el. Amint a gyerekek elérték a kettőt, sok szülő kínlódni kezd a bilire szoktatás folyamata felett – és hogy a túl korai kezdés traumatizálhatja-e a gyerekeket, mégis, ha későn kezdik, az sem jó. Végső soron nincs „megfelelő” idő a kezdésre, és nincs minden gyereknek megfelelő, vagy mindenki számára megfelelő stratégia. Ezenkívül az a 15 hónapos gyerek, akinek már nincs pelenkája, nem feltétlenül megy a legjobb iskolákba, csak azért, mert kakilhat a bilibe, mielőtt elmondja az ábécét. Tehát ne érezd magad rosszul, ha óvodás gyermeked még mindig balesetet szenved. Megérik majd, csakúgy, mint mindenki más!

6. Hozzátáplálás kezdete

A mérföldkövek elérése izgalmas! Megmutatja, hogyan halad a babánk, és ez egy kis extra szórakozást jelent a szülők számára. (A csecsemő imádnivaló igazi ízeinek feljegyzése elengedhetetlen.) De a mérföldköveket nem kell siettetni, és a szilárd anyagok kiindulása jó példa: A szakemberek általánosságban azt javasolják a szülőknek, hogy várják meg, amíg a baba körülbelül hat hónapos lesz. Az újdonsült szülők gyakran azon is aggódnak, hogy mit kell először etetni a babával. Rizs? Gabona? Hús? Gyümölcs? Ha gyümölccsel kezdjük, soha nem esznek olyat, ami nem édes. Akkor húst? De megfullad. Szóval … püré? Vagy próbáljuk meg a BLW módszert?

Csak nyugalom! Általában gyümölcs és/vagy zöldségpürével szokták elkezdeni, de mivel minden baba más, nem kell olyan ételfilozófiát választani, mintha az egyik tábor szembe lenne állítva a másikkal. Egyáltalán nem számít, mit etetsz vele először, ha a gyerekeimhez hasonlóan ő is úgyis csirkefalat megszállott cupcake-szörnyeteggé válik.

7. Beiratkozás babaprogramokba

Legyünk őszinték, ezek a tevékenységek inkább a szülőknek szólnak, mint a babáknak. Egy csecsemőnek, akit a mennyezeti ventilátor forgása is teljesen leköt, valószínűleg nincs szüksége egy-egy hosszú körfoglalkozásra olyan apró rumbatökökkel, amelyeket még nem is tarthatnak a saját kezükben. És a legtöbb kisgyermek, akit ismerek, utálta a baba focit és a baba balettet, mert túl kötött volt – inkább ugrándoznának, játszanának és bóklásznának szabadon (jogosan). Míg a legidősebbemet minden elképzelhető foglalkozásra beírattam, amikor kétéves volt, a legkisebbünk csaknem négyéves koráig nem kezdett el egyetlen tevékenységet sem. Most mindketten ugyanolyan ügyességgel síelnek, úsznak és korcsolyáznak. Szóval eldönthetjük, hogy valóban szükséges-e havi több ezer forintot kiadni olyan baba különórákra, amit nem is igazán élvez a gyerek és nem is fog emlékezni rá!?

8. A bacik megelőzése

A gyerekek nagy bacigolyókká válnak, mihelyt elkezdik a szájukba tenni a dolgokat. Ha pedig óvodába, majd iskolába kerülnek, belépnek a tudományosan „a végtelen betegség évtizedének” nevezett események közé. Gyorsan megtanuljuk megkülönböztetni megfázásuk szakaszát az orrfolyásuk zöld árnyalatából. Ugye? Igen. De igaz is. Tudom, hogy kényelmetlen, ha egy állandóan beteg gyerek van a házadban, de néhány baktériumnak való kitettség valóban egészséges lehet számukra, mert ez segíti immunrendszerük felépítését. Tehát lazíts az állandó kézfertőtlenítésen, vegyél egy csomó zsebkendőt, és spórolj néhány szabadnapot az elkerülhetetlen betegnapokra.

9. A baba méretei

A szülők hajlamosak végtelenül izgulni azon, hogy gyermekük megfelelő mennyiséget eszik-e, eleget nőtt-e egy hónapban, és a státusz vizsgálatokon megfelelő százalékot kap-e a növekedésére. Volt egy vékony babám és egy robusztus babám. Ugyanúgy neveltem őket, ugyanúgy tápláltam őket, és most, hogy gyerekek, egyik sem bizonyult semmilyen módon másnak.

Gyermeked helye a diagramokon (általában) nem mond semmit a gyermekneveléséről, illetve arról, hogy milyen ember lesz belőle. A nagy csecsemők nem jobbak, mint a kisebbek, és fordítva. Semmit nem jelent! Tehát kérdezd meg magadtól: követi a görbét? Igen? Akkor hagyd annyiban.

10. A legjobb játékok felkutatása

Gondosan összeállítottam egy listát a hihetetlen drága gyerekjátékokról, amelyeket születésnapok és karácsony előtt a családnak elküldhetek. Ez volt az elképzelésem arról, hogy a gyerekeim végtelenül (és csendesen, és harc nélkül) játszanak gazdagító DUPLO készletekkel. A valóság egy kicsit más. A hat óránál régebbi játékokat óhatatlanul “unalmasnak” és “unom már ezt” tartják, akkor miért is fárasztanánk magunkat? Gyermekeim inkább körbevesznek, mint egy műholdat, amikor vacsorát készítek (vagy összehajtogatom a kimosott ruhákat, vagy elmegyek a mosdóba), mintsem, hogy egy játékkal játszanának – akármilyen módon. Ezért találta ki Isten a használt játékboltokat … és a Netflix-et.

És ti min aggódtatok, ami miatt valójában felesleges volt?

via

freepik.com

 

- Hirdetés -