Együtt leszünk család.

Több pozitívuma is lehet, ha a gyerekekkel együtt főztök

Sok oka van, hogy egyes szülők szeretnek egyedül dolgozni a konyhában. Néha gyorsabb. Kevésbé rendetlen. Gyakran csak… könnyebb. De amikor a családok együtt főznek, akkor a mindenki számára elérhető előnyök meghaladják az extra takarítást.

Ha nem szoktatok együtt főzni, akkor három okot is mondunk, amiért mostantól érdemes lenne megfontolnotok.

De ha már együtt főztök családként – az fantasztikus. Ezért kell folytatnotok a közös munkát:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A családod elkezd kötődni

Először is, a közös főzés időt ad a családoknak a megosztozásra, a kötődésre és a közös munkára. A mai család valósága az, hogy a legtöbben elfoglaltak vagyunk, a munka, az iskola, a gyerekek tevékenységei, a házi feladatok és egyéb feladatok időnk nagy részét felemésztik. Ha olyan időt különítünk el, ahol az egész család együtt dolgozhat egy étkezés előkészítésében, esélyünk nyílik arra, hogy szünetet tartsunk, utolérjük és egyszerűen kapcsolatba lépjünk egymással.

- Hirdetés -

Ha képesek vagyunk félretenni egy-két konkrét ételt, amelyet mindig csak a családdal készítünk el, akkor ez is „közös” időt biztosít mindenkinek. Ez lehet akár pizza péntek, egy vasárnapi villásreggeli vagy bármi, ami a családod számára a legjobban megfelel. Választhattok egy hétvégi napot is, hogy közösen készítsetek el egy-két ételt a következő hétre.

- Hirdetés -

A gyerekek „puha készségeket” tanulhatnak

A gyerekek számos készséget elsajátíthatnak a konyhában, még akkor is, ha önállóan tesznek felfedezéseket. De a „puha készségek” közül sok csak akkor jön elő a gyerekeknél, ha másokkal főznek. A gyerekek – az óvodásoktól kezdve egészen a tizenévesekig – többek között tanulhatnak szociális készségeket, kommunikációs készségeket, együttműködést és még sok minden mást, amikor együtt főznek közösen családként.

A gyerekek gyakorlati készségeket tanulhatnak… és még több „puha készséget”

Az ételek előkészítéséhez és elkészítéséhez szükséges készségek egy életen át megmaradnak a gyerekeink számára. Ezek a készségek a következők:

  • recept követése
  • mérés
  • étel előkészítés (aprítás, szeletelés, darálás, keverés, hámozás, tojás feltörése stb.)
  • főzési technikák (sütés, forralás, pirítás, párolás, stb.)
  • takarítás

De mi van, ha te sem vagy jó szakács? Rendben van, ha elmondod a gyermekednek, hogy még van, amit te is tanulsz! Ha van egy bizonyos technika, amelyben nem vagy biztos, ellenőrizd a YouTube-ot (komolyan, bármit megtanulhatsz a YouTube-on), vagy főzzetek együtt weboldalakról.

Így a gyerekek értékes tanulságokat is szerezhetnek az erősségeik és gyengeségeik felismeréséről, az új dolgok elsajátításának kezdeményezéséről és a technológia információszerzésről.

Ti szoktatok közösen főzni? Írjátok meg nekünk a kedvenc recepteteket kommentben.

via

freepik.com