Együtt leszünk család.

Új légtisztító berendezést mutat be az Ikea

Az IKEA elkötelezte magát amellett, hogy az emberek többsége számára lehetővé tegye, hogy tiszta beltéri levegőt lélegezhessenek be otthonaikban – válaszképpen bemutatja új, légtisztító berendezését.

A tiszta beltéri levegő elengedhetetlenül fontos, ha egészségünkről és jóllétünkről van szó. Az IKEA megfizethető és nagy teljesítményű berendezések kifejlesztésével szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek többsége meg tudja tisztítani otthona levegőjét. Az FÖRNUFTIG légtisztító egy újabb lépés ezen az úton. Elsőként 2020 novemberében került az IKEA áruházak polcaira Kínában, majd ezt követően, 2021 márciusától más IKEA piacokon is árusítani kezdik.

Az IKEA-nál hiszünk abban, hogy a tiszta beltéri levegő nem csupán a kevesek kiváltsága, ezért a FÖRNUFTIG légtiszttó fejlesztésekor az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy alacsony, megfizethető áron tudjuk árusítani a berendezést és a légszűrőket egyaránt – nyilatkozta Henrik Telander, az IKEA of Sweden egyik termékfejlesztésért felelős munkatársa. – Jelenleg a légtisztító berendezések a legtöbb ember számára elérhetetlen luxust jelentenek, különösen igaz ez a kis otthonokban élőkre. Ezen ismeretek birtokában 10 négyzetméternyi térre optimalizáltuk legújabb légtisztító berendezésünk hatásfokát, melyhez kevesebb, de nagyobb hatékonyságú anyagokat használtuk fel, és aminek következtében alacsonyabb áron tudjuk kínálni a légtisztítót.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A beltéri levegő szennyezettsége jelentős egészségügyi problémát jelenthet, mely hozzájárulhat szívbetegség, stroke, különféle légzőszervi betegségek és rák kialakulásához. A beltéri szennyező részecskék azok, amelyek a tudósok szerint a leginkább ártalmasak lehetnek az emberi egészségre. A legfinomabb, legapróbb méretű részecskék jelentik a legnagyobb kockázatot, mivel bejuthatnak a véráramba, és károsíthatják a szívet és más szerveket, beleértve az agyat is.*

- Hirdetés -

Általános tévhit, hogy a légszennyezés főleg a szabadban jelent problémát, és hogy az otthonunk biztonságos menedék. Az IKEA 2018-ban elvégzett, úgynevezett »Otthonok tiszta levegője« felméréséből kiderült, hogy az emberek világszerte alábecsülik a légszennyezés jelentőségét az otthonukban” – meséli Alexandra Audrey Galef, az IKEA of Sweden Fenntartható fejlődés vezetője. – Az IKEA »Otthonok tiszta levegője« útmutatójában számos egyszerű lépés található, mely hozzásegíti az embereket a beltéri levegőminőség javításához. Például, főzés közben érdemes járatni a szagelszívót, rendszeresen takarítani, hogy csökkentsük a por vagy penész mennyiségét, és olyan eszközöket használni, amelyek tisztítják a levegőt.”

- Hirdetés -

A FÖRNUFTIG légtisztító rendelkezik egy előszűrővel, mely felfogja a nagyobb részeket, mint a hajszál és a por, egy részecskeszűrővel, mely eltávolítja a levegőben keringő kisebb részecskéket, mint a por és a PM2,5-es pollenek (2,5 µm részecskeméretig), valamint külön kapható egy gázszűrő is, mely megtisztítja a levegőt a különféle gáz halmazállapotú szennyező anyagoktól, pl. illékony kémiai anyagok (VOC-ok) és formaldehid, és egyben csökkenti a nemkívánatos – pl. főzés vagy dohányzás közben keletkezett – szagokat is. A vásárlók maguk választhatják meg, melyik szűrőt részesítik előnyben, az otthonukban végzett tevékenységektől és életkörülményeiktől függően.  A tervezésének köszönhetően, használata egyszerű, a forgótárcsa elforgatásával kapcsolható be a készülék, és olyan sebességfokozatra állítható, amelyet a helyiségben végzett tevékenység megkíván. A ventilátor fogyasztása sebességtől függően, 2,5-19 Wh.

A FÖRNUFTIG-ot részben az teszi megfizethetővé, hogy jelentősen csökkenteni tudtuk az energiafogyasztását, és ezáltal alacsony üzemeltetési költséget biztosíthatunk a vásárlóknak” – mondja Henrik Telander.

Az IKEA évek óta csökkenti a saját működéséből származó légszennyezés mértékét, és fokozatosan megszünteti a vegyszerek használatát, hogy minimalizálja az emberek egészségére vagy a környezetre ártalmas hatásokat a termékek teljes életciklusa alatt. Az egyik ilyen vegyszer a formaldehid, melynél az IKEA tolerálható határértéke jóval az egyes faalapú anyagok európai határértéke alatt van.

Tudjuk, hogy nem egyetlen dolog oldhatja meg a légszennyezettség problémáját. Hosszú távon dolgozunk a pozitív változásért, hogy lehetővé tegyük az embereknek az egészségesebb és fenntarthatóbb életet” – mondja Alexandra Galef.

Forrás: Ikea

*Forrás: https://www.who.int/news-room/air-pollution

 

- Hirdetés -