Együtt leszünk család.

Vannak viccek, amelyek nem viccesek

Április 1-én a Nők Egymásért Mozgalom a humor védelmére kel! A szervezet 100 nő üzenetével érkezik a legnépszerűbb rejtvényújság, a Füles szerkesztőséghez, hogy elmondja, miért nem viccesek a rejtvényekben megjelenő szexista poénok, és beszélgetést kezdeményezzen a változásról.

Április 1-én talán még többet poénkodunk, mint máskor. A poénvadászatok, skandináv típusú és egyéb keresztrejtvények viszont nem csupán ezen a napon népszerűek. Ráadásul a keresztrejtvény-fejtés nem egyszerűen csak szórakoztató, hanem egy egészséges hobbi is, amely segít levezetni a stresszt, javítja a hangulatot és jelentősen hozzájárul mentális frissességünkhöz is. Rejtvényeket egyébként már jóval időszámításunk előtt is fejtettek, természetesen teljesen más jellegűeket. Az első igazi keresztrejtvény 1913-ban egy amerikai magazin vasárnapi mellékletében jelent meg, a játék szülőatyjaként pedig egy liverpooli származású újságírót, Arthur Wynne-t szoktak említeni. Magyarországon 1925-ben jegyezték az első keresztrejtvényt, innen pedig komoly hódító útra indult a műfaj, klubok, háziversenyek, és persze rejtvényújságok révén.

A statisztikák, olvasottsági adatok szerint a nők nagy rajongói a keresztrejtvényeknek. Sajnos a legtöbb rejtvénylapban mégis megállt az idő, és a szexista, tárgyiasító humor lett a norma, ami a verbális erőszak alapja is lehet. A poénokban a nő cicababa vagy házisárkány, butácska vagy éppen okoskodó, de semmiképpen sem az a XXI. századi nő, aki egyszerre több fronton, munkában, családban, a társadalom számos területén maximálisan helytáll.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Nők Egymásért Mozgalom, azaz a NEM! nőnapra készített egy keresztrejtvényt, amely látszólag női sikerekről, büszkeségekről szól, de mégis egy olyan szexista megfejtést bújtatott el, melyhez hasonló a legtöbb rejtvénylapban ma is megtalálható. A speciális skandi a Borsban, a Szervezet nőnapi fesztiválján és szórólap formájában Budapest számos kávézójában jelent meg, és hatására rejtvényfejtő nők írták meg a rajtadcsattan.hu oldalon, hogy miért nem viccesek a szexista rejtvények.

Néhány kiemelt vélemény:

- Hirdetés -

Őszintén szólva elegem van, hogy a nőknek kell elmondani, miért nem vicces ez. Nagyon érdekelne, hogy szerintük mitől vicces? Mondják már ők el nekünk!”

- Hirdetés -

Legalább annyira rossz érzés ilyet olvasni, mint amikor az utcán az építkezés mellett elsétálva ránk fütyülnek és beszólnak.”

Régebben gyakran fejtettem skandi rejtvényeket és tökre élveztem, jó agytorna volt. A poénokat SOSEM találtam viccesnek, legtöbbször szexista volt, gyenge, 0 kreativitással.”

Gyerekkoromban az első reakcióm az volt, hogy én nem akarok se ronda házisárkány, se buta csöcsös nő lenni, ha nagy leszek.”

Sokszor lekicsinyítőek és tárgyiasítóak, mintha a nőket nem vennék emberszámba. Ezen felül sajnos ilyen élmények nap mint nap érnek bennünket, és jó lenne, ha egy kis menekülést nyerhetnénk legalább rejtvényfejtés közben.”

Képzeld el, hogy ezek a lányoddal történnek.”

Rejtvényújságok, veletek vagyunk” – így indul a NEM! nyílt levele, amit a Füles mellett természetesen minden további rejtvénykiadónak is címeznek.

A Nők Egymásért mozgalom a Rajtad csattan kampányban szeretné ösztönözni a szerkesztőségeket, hogy változtassanak a gyakorlaton, és a nőknek a jövőben többé ne kelljen rossz szájízzel fejteni a rejtvényeket. A kampány https://rajtadcsattan.hu weboldalán számos példa található a rossz gyakorlatra. A szervezet célja, hogy elinduljon egy valódi, mai párbeszéd, valódi, mai nőkkel arról, hogy milyen poénok lennének viccesek a rejtvényfejtő nőtársadalomnak.

A NEM! felszámolná az elnyomást

A nőket érő elnyomásnak és erőszaknak rendkívül sok formája és arca létezik. A NEM! – Nők Egymásért Mozgalom ezeket állítja reflektorfénybe. Legyen látható! címmel novembertől új kampányt indított. Ennek keretében olyan reproduktív és gondoskodási munkákkal foglalkozik, mint amilyen a házimunka vagy a gyereknevelés. Párbeszédet kezdeményez a nőkre nehezedő többszörös teherről, és közösen problematizálja a reproduktív munkák nemek közötti egyenlőtlen megosztását. A kampány keretében foglalkozik a rejtvénylapokban normatizált szexizmus problémájával is, hiszen ahogy a példák mutatják, sok „poén” éppen a reproduktív munkákhoz, például a házimunkához kapcsolódó sztereotípiákat erősíti.

- Hirdetés -

Szólj hozzá