Együtt leszünk család.

Várandósság a koronavírus idején

Habár mindannyiunknak nehéz a jelenlegi helyzetet megélni, a kismamák állapota speciális, hiszen egyrészt hormonális okokból, másrészt várandósan eleve lelkileg érzékenyebben reagálunk sok helyzetben, most pedig az egész világot érintő válsághelyzet nagy valószínűséggel nem könnyíti meg számukra ezt a szituációt.

Gyermeket várni az egyik legörömtelibb dolog, ami csak érhet egy párt, különösképp ha először élik át ezt a csodát, hiszen ekkor válnak családdá. Ám nem is kérdés, hogy a többedik alkalommal is fantasztikus élmény, hiszen egy új élet készülődik.

De vajon milyen lehet megélni ezt a boldog időszakot járvány idején, amikor annyi sok bizonytalansággal kell szembenéznie a kismamának, és még a megbetegedés esélye is fenyegetően a fejünk felett lebeg.

Vagy milyen lehet a szülés élménye, a kórházban töltött napok, és a hazatérés utáni első napok, hetek teljes izolációban?

Ezért megkértünk két édesanyát, akik a a járvány idején élik át mindezt, valamint egy tanácsadó pszichológus édesanyát, hogy meséljék el, milyen a koronavírus-járvány idején várandósnak lenni, világra hozni gyermekünket, és lelki szempontból hogyan tudjuk ezt feldolgozni.

A három részes cikksorozatból elsőként Őszi Juditot kérdeztem, aki éppen várandós, hogy ő hogyan éli meg ezt a különös időszakot, és milyen érzés most a koronavírus idején átélni ezt.

– Judit, kérlek mesélj nekünk, hogy most hol tartasz a várandósságodban? Mikorra várjátok a picit?

– Július elejére várjuk, ő lesz a hatodik gyermekünk.

– Tehát már gyermeket vártál, amikor kitört a világjárvány.

Igen, októberben derült fény az ő jöttére, akkor még világviszonylatban sem volt szó semmilyen vírusról. Rengeteg változás történt azóta.

 

Kép forrása: freepik.com

– Milyen érzés volt, amikor már körvonalazódni látszott, hogy ez a vírus bizony nem áll meg Kínában és elérkezett az európai kontinensre és hazánkba is? Aggódtál milyen hatással lesz ez a vizsgálatokra, netán a szülésre?

– Először eléggé erőt vett rajtam az aggodalom, látva, ahogyan Magyarországon is egyre jobban terjed a vírus. Magától a terhesgondozás változásától nem igen tartottam, hiszen abban már van némi jártasságom, inkább amiatt húzódozom most is, ha ultrahangra vagy az orvosomhoz kell menni, mert a mindennapokban egyáltalán nem mozdulunk ki a gyerekekkel (a férjem intézi a vásárlást, amit interneten nem tudunk), s ezt most egy nagyobb rizikófaktornak érzem.

A szülés körüli hercehurca sokkal jobban aggaszt, hiszen mindannyiszor a párom volt a legnagyobb támaszom ilyenkor. Nem szeretném, ha ez bármi módon változna, ha eljön a július. Amit tudok ez ügyben tenni, hogy kivontam magam a napi hírek, tájékozódás alól. Azóta sokkal jobban érzem magam és bízom abban, hogy minden a legjobban alakul a megfelelő időben.

– Tudom, hogy otthon tudtok dolgozni a férjeddel, de ettől függetlenül milyen gyakran kell kimozdulnotok, és hogyan zajlanak a terhességgel kapcsolatos vizsgálatok?

– Az orvosom nagyon objektíven kezeli a helyzetet, nincsenek fölösleges vagy túl gyakori vizsgálataim, telefonon bármikor konzultálhatunk, ha szükségét látnám és bízik abban a tapasztalatomban is, amit egy hatodik várandósság megélése tud adni számomra.

Köszönöm szépen, hogy válaszoltál a kérdésekre és remélem hamarosan valóban enyhülni fog a helyzet. Addig is további zökkenőmentes várandósságot kívánok és főként olyan szép szülés élményt, ami ebben a helyzetben csak lehetséges.

Pár nap múlva egy olyan kismamával készült interjúval érkezünk, aki a járvány közepén szülte meg a gyermekét, valamint hamarosan egy pszichológus szakértő is elmondja véleményét a témában.

A cikk eredetileg a HáromPötty blogon jelent meg.

Kiemelt kép forrása:  freepik.com