Együtt leszünk család.

Végignézni ahogy apává válsz – Apák napi köszöntés minden apukának

Az apák szerepének fontosságát számos pszichológiai tanulmány is igazolja. Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján ünneplik és már a 20. század elején elkezdték megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor és emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre.

A hét elején Apák napi cikkünkben édesapákat kérdeztünk meg, hogy Mik azok a fontos dolgok, amiket mindenképpen szeretnének átadni a gyermekeiknek?, most pedig főszerkesztőnk írta meg, hogy anya szempontból milyen látni, ahogy a párunkból apa válik:

Amikor megtudjuk, hogy gyermeket várunk lehet, hogy még nem öntenek el azonnal az anyai érzések, de valahogy ösztönösen tudjuk, hogy mostantól örökké védelmezni akarjuk azt a kis lényt, aki növekedni kezdett bennünk. Ám amikor Ti megtudjátok, hogy gyermeketek lesz, valószínűleg nem az az első gondolatotok, hogy milyen apák is legyetek.

Igen, talán kicsit nehezebben élitek meg ezt a dolgot, hiszen nem érzitek, hogy mozog odabent, nem ti cipelitek a hónapról-hónapra növekvő gyermeket, nem is ti adtok neki életet, de mindettől függetlenül ti ugyanúgy életet adtok neki, csak másképp.

Látjátok amikor megérkezik, és némelyikőtökben abban a pillanatban tudatosul az érzés, hogy valakinek az apukája lettetek, de az is lehet, hogy egy kis időre még szükségetek van ennek az érzésnek a megfogalmazásában.

Egy azonban biztos.

Csodálatos végignézni ahogy apává váltok.

Ma szerencsére már szinte mindent meg tudtok csinálni a gyerekek körül, amit mi is, és mégis mindent annyira másképp csináltok. Fantasztikus látni, hogy mennyire fontos az a szerep, amit betöltötök a gyerekeink életében. Hogy ott vagytok, ha szükség van rátok, hogy benne vagytok minden bolondságban, hogy szerelni és sportolni tanítjátok őket, hogy ha kell éjszakáztok, a földön alszotok mellettük, vagy megfőztök egy egész ebédet, ha arra van szükség. Képesek vagytok órákig építeni valamit, kitartóan autózni, vagy akár babázni. Ha kell megtanultok copfot fonni, néha összekeveritek ugyan a gyerekek ruháját és nagyra adjátok a kicsi pólóját, de mindent megtesztek a gyerekeitekért.

Egészen elképesztő végignézni, ahogy a társunkból a gyermekeink apukái lesztek. Én őszintén nagyon örülök, hogy végignézhettem ezt az átalakulást, és kívánom minden anyatársamnak, hogy a mai napon feledkezzen bele ahogy a párja a gyerekeikkel játszik, és ünnepeljük együtt az apukákat, mert legalább annyira megérdemlik a köszöntést, mint május elején az anyukák.

freepik.com