Együtt leszünk család.

Vissza a suliba, vagy nem?

Alig egy hónap múlva becsengetnek az új tanévre, de vajon milyen körülmények várnak majd ránk? El tud kezdődni időben és normál menetben a tanítás, és meddig tart majd a fizikai iskolába járás? Biztonságos egyáltalán beülni az iskolapadba? Ha újra digitális oktatásra kell váltanunk, vajon most jobban felkészültek erre az iskolák és tanárok? És hogyan fognak reagálni a diákok?

Csak néhány kérdés a millióból, ami most a szülőkben kavarog.

Akármelyik szülő ismerősömmel beszélgetek, mindig felmerül valamelyik kérdés a beszélgetés során és természetesen egyikünk sem tudja a választ. Mindannyian csak találgatunk és a gyerekeinknek is jobb híján csak annyit tudunk mondani, hogy jelenleg fogalmunk sincs, hogy meddig tudnak normálisan iskolába járni.

Vajon tényleg megérkezik ősszel a járvány második hulláma hazánkba is? Ha igen, milyen mértékű lesz? Megússzuk-e olyan jól, mint az elsőt? Leszünk-e annyira felkészültek és fegyelmezettek, hogy jól jöjjünk ki belőle? És a gyerekek vajon mennyire tudják majd betartani a járványügyi előírásokat?

Mivel teszek jobbat, ha engedem iskolába, vagy ha esetleg otthon tartom? Egyáltalán tehetek ilyet? És, akinek már a teljes éves szabadsága elfogyott, az, hogyan oldja majd meg?

Megannyi kérdés, ami már most, a nyár kellős közepén a fejemben kavarog, miközben még majdnem egy teljes hónap van az iskola kezdetéig, még épp, hogy csak elkezdtem beszerezni a tanszereket.

Tudom, hogy jelenleg sok szülő ugyanígy érez, ahogy én, és azon töpreng, hogy mivel készüljön az elkövetkezendő tanévre? És mit válaszoljak a gyerek nyolcszázadik kérdésére, hogy mehet-e végre iskolába? (Van olyan család még rajtunk kívül, ahol már várják a gyerekek az iskolát??)

Július közepén Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt mondta: „ősszel remélhetőleg elkerülhető a rendszerszintű átállás a digitális munkarendre, és csak ott kell erről döntést hozni, ahol járványügyileg szükséges. A tanév kezdetéig még másfél hónap van, ez idő alatt az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján vizsgálják, milyen új technológiai megoldásokat lehet használni, ha újra otthoni oktatás lesz” – tudatta.*

Fogalmam sincs a fenti kérdésekre felelendő válaszokról. Egy valamit azonban biztosan tudok, hogy őszintének kell lenni a gyerekekkel. Sokkal több mindent megértenek, mint hinnénk, és az elmúlt hónapokban ők is látták, tapasztalták, hogy most minden bizonytalan a világban körülöttünk. Egy valami azonban nem változott. A családi összetartás és szeretet.

Akármi is lesz szeptember 1-én, akárhogy is alakuljon ez a tanév, ha a család működik, akkor minden működni fog. Akár lesz normális tanítás, akár nem.

*MTI

freepik.com