Együtt leszünk család.

Visszatérhetünk az iskolába, akkor most mi következik?

Habár a felső tagozatos diákok és a középiskolások az érettségiig továbbra is távoktatásban folytatják a tanulmányaikat, az általános iskolák, és óvodák a jelenlegi tervek szerint hétfőn kinyithatnak.

Annak ellenére, hogy most nem volt olyan hosszú a kihagyás, mint tavaly tavasszal, azért így is kimaradt jó pár hét. Biztosan sok szülőben felmerül ismét a kérdés, hogy biztonságos-e újra elkezdeni az iskolát? Minden rendben lesz? Nem veszélyeztetem a gyermekem, vagy akár saját magam ha elengedem iskolába, óvodába őket?

Így amikor gyermekeink hamarosan visszatérnek az iskolába, akkor valószínűleg érzelmek kavalkádját tapasztaljuk majd: megkönnyebbülés, bizonytalanság és szorongás.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

De hogyan térjünk vissza a normál iskolai menetrendhez?

Az elsődleges prioritás a gyermekeink felkészítése arra, hogy visszatérjenek az osztálytermi tanuláshoz (vagy az óvodai mindennapokhoz), az hogy az iskolában újra egész nap maszkot viselnek majd, a kézmosás fontosságát és a távolságtartást az osztálytársakkal is fontos kihangsúlyoznunk számukra.

- Hirdetés -

Hiába alig várják már a gyerekek, hogy újra láthassák egymást, sajnos az ölelkezés ideje még nem jött el. Cserébe újra találkozhatnak a gyerekek és a biztonsági szabályok betartásával együtt lehetnek. Egyre melegszik az idő, a szabadban töltött szüneteket kihasználva újra játszhatnak együtt.

- Hirdetés -

A maszk viselést is megszokták, habár gyakran nagyon zavaró tud lenni, a gyerekek mégis remekül vették ezt az akadályt is.

Sokan azonban aggódnak.

Lépten-nyomon azt hallom az ismerőseim körében, hogy nem szívesen engedik vissza a gyermekeiket az iskolába, óvodába. Szerintük szükség lenne még egy-két hétre, amíg tovább csökkennek a járványügyi adatok, és a beoltott tanárok védettsége is kialakul.

Habár Maruzsa Zoltán, a közneveléséért felelős államtitkár arról beszélt, hogy alapos indokkal igazolhatják a szülők gyerekük hiányzását, egy meghatározott óraszámú hiányzás felett osztályozó vizsgát kell tenniük a gyerekeknek, ennek pedig sok szülő nem szeretné kitenni a gyermekét. Ezért még mindig abban bíznak a szülők és a pedagógusok is, hogy a kormány megváltoztatja a héten a döntését és pár héttel későbbre halasztja az iskolanyitást, ahogy a középiskolák nyitását is május 10-ére halasztották (habár a miniszterelnök szerdai bejelentésében továbbra is április 19-i tervezett nyitást közölt).

Szülőként mit tegyünk?

A döntés nehéz, hiszen minden család más- és más helyzetben van, ezért mindenki nézőpontja eltérő lehet. Sokan egyébként is otthonról dolgoznak már a tavaly tavaszi lezárások óta, ők az otthoni nehézségek (egyszerre dolgozni, tanulni a gyerekekkel és foglalkozni a kisebbekkel) ellenére is inkább maradnának még az online oktatásnál, míg másoknak rendkívül fontos lenne, hogy visszatérhessenek a munkahelyükre, ezért, habár ők is féltik az egészségüket, nincs más választásuk, mint iskolába, óvodába küldeni a gyerekeket.

Szülőként is nehéz a dolgunk a döntésben, de ne felejtsük el, hogy a gyerekeknek is nehéz megélni a bizonytalanságot, ezért beszélgessünk el velük a helyzetről.

Ha hétfőn elindul az alsó tagozaton oktatás és az óvoda, akkor beszéljük meg velük, hogy mennek-e vagy sem, mondjuk el az okokat, hogy miért döntöttünk így. Hallgassuk meg, hogy ők mit szeretnének, hiszen az ő életüket is befolyásolja ez a döntés, és mindenki érdekét szem előtt tartva határozzunk.

Kapcsolódó cikkeink a témában:

www.familyversum.hu/hogyan-szokjunk-vissza-az-ovodai-mindennapokba

www.familyversum.hu/hogyan-razodjunk-vissza-az-iskolai-mindennapokba/

 

freepik.com

 

- Hirdetés -