Együtt leszünk család.

10 újévi fogadalom az egész család számára

Ami az újévi fogadalmakat illeti, mindannyian ismerjük a sztereotípiát: bár a legjobb szándékkal tűzték ki, ezek a januári célok tavaszra gyakran elfelejtődnek. Szeretnéd mégis, hogy a dolgok pozitív irányba változzanak? Próbáljátok meg családilag!

Az egész család bevonása megadhatja azt a számonkérhetőséget és erőt, amelyre szükségetek van az újévi fogadalmak teljesítéséhez. Ráadásul, ha célokat tűztök ki házastársaddal, pároddal, gyerekeiddel és/vagy tágabb családtagjaiddal, mélyebb kapcsolatokat alakíthattok ki ezekkel a szeretteitekkel.

Ebben az évben fontoljátok meg ezt a 10, az egész családra vonatkozó elhatározás bármelyikét.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gyakorold a hálát

Különösen nehéz időkben, ha nem felejtjük el számolni az áldásainkat, annak mélyreható előnyei lehetnek. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik hetente néhány mondatot írtak olyan dolgokról, amelyekért hálásak voltak, 10 hét után jobban érezték magukat az életükben, mint azok, akik naplót írtak az őket zavaró dolgokról.

- Hirdetés -

A hála akár jót is tehet a testi egészségnek. A hálásabb hajlamú emberek minden korosztályból kevesebb egészségügyi problémáról (például fejfájásról, gyomor-bélrendszeri panaszokról és alvászavarokról) számolnak be, mint azok, akiknek kevésbé hálás a természete.

- Hirdetés -

A hála gyakorlatának sokféle formája lehet, egyénileg és családonként is. Olyan egyszerű dolog is lehet, mint vacsoraidőben körbeállni az asztal mellett, és elmondani egy dolgot, amiért mindenki hálás, vagy hálaadó imával kezdeni az étkezést, ha a család vallásos. A koncepció még továbbfejlesztéséhez próbáljatok meg családi hálanaplót vezetni otthonotok könnyen elérhető helyén. Bátoríts mindenkit, hogy rendszeresen írja le, amiért hálás. Így nem csak a hála előnyeit fogjátok élvezni; emléket készítetek az elkövetkező évekre.

Egyetek több gyümölcsöt és zöldséget

A fogadalmak tervezésekor a legjobb, ha mérhető és reális megoldásokat választotok. Az olyan általános kijelentések helyett, mint például: „Idén jobban fogunk étkezni”, határozd meg, hogy mely élelmiszercsoportra összpontosítotok, például a gyümölcsökre és zöldségekre. A családi étkezés megtervezésekor és a bevásárlás során ügyelj arra, hogy több ételt és uzsonnát vásárolj. Ha feltöltötted a hűtőszekrényt ezekkel az egészséges ételekkel, nagyobb valószínűséggel fogyasztjátok el őket. Vezess be családi gyakorlatot: egyetek egy gyümölcsöt délutáni uzsonnára, a szendvicseket salátával vagy csírával töltsd meg, vagy adj spenótot a reggeli tojásrántottához.

Másokat szolgálni

Valószínűleg ismered azt a tényt, hogy mások szolgálata növeli a saját jólétedet. A családként végzett önkéntesség elterjeszti ezeket a pozitív hangulatokat az egész klánra – és ha gyerekekkel végzed, megtanítod nekik a másokon való segítés fontosságát.

Idén kötelezzétek el magatokat, hogy megtaláljátok a módját, hogyan szolgálhattok együtt családként, esetleg havonta egyszer (vagy akár többször!). Ha kisgyermekeid vannak, ez kihívást jelenthet, de kutakodj egy kicsit, hogy találj olyan projekteket, amelyekben már a kicsik is részt vehetnek. A kisgyermekek és az óvodások olyan művészeti és kézműves alkotásokat készíthetnek, amelyek mosolyt csalnak egy idősebb vagy beteg ember arcára. Az idősebb gyerekek nagyobb felelősséget vállalhatnak, takaríthatják a szomszéd udvarát, pakolhatnak élelmiszeres dobozokat egy élelmiszerkamrában, vagy bébiszitterkedhetnek.

Főzzetek együtt

Az együtt főző család együtt marad egészséges! Az otthoni főzéssel jobban tartható a diéta, és alacsonyabb testzsírszinttel jár. Ha az egész családot bevonod, nemcsak egészségügyi előnyökkel jár. Ha a gyerekek jól érzik magukat a konyhában, az elősegítheti a függetlenséget és a kreativitást, sőt még a térbeli érvelést és a matematikai készségeket is javíthatja.
Ha
kivitelezhetetlennek tűnik a kisgyerekekkel való ételkészítés, jelölj ki heti egy könnyű ételt, amiben a kicsik segíthetnek. Vagy ha a nagy családban egyszerűen túl sok szakács dolgozik a konyhában, oszoljatok kisebb csoportokra, így a megadott napokon az ételkészítés forgórendszerben történik.

Kapcsolódó cikk: Több pozitívuma is lehet, ha a gyerekekkel együtt főztök

Töltsetek több időt a szabadban

A COVID-19 világjárvány sok családot újra összekapcsolt a szabad levegővel, miközben az emberek biztonságos és egészséges módokat kerestek a házból való kimenekülésre. Ennek a tendenciának folytatódnia kell, mivel az egész család élvezni fogja a képernyőről való természetes környezetbe kerülés fizikai és mentális egészségügyi előnyeit. A családi kirándulások, piknikek vagy egyszerűen csak egy parkban való játék nagyban hozzájárulhat a közös szellem felfrissítéséhez.

Kapcsoló cikk: Hogyan járjuk a természetet a gyerekekkel?

Olvassatok együtt

A csillogó, csábító képernyők világában meg kell győzni a gyerekeket, hogy leüljenek olvasni. De ha egyszer találsz egy történetet, ami megmozgatja őket, lehet, hogy nem akark abbahagyni!

Idén érdemes rendszeresen együtt olvasni. Kisebb gyerekes családokban lefekvés előtt nézzetek át közösen néhány képeskönyvet. Nagyobb gyerekeknek dolgozzatok fel egy fejezetet esténként; egy egész sorozatot kezelhetsz így.

Ha minőségi időt töltesz az olvasással, pozitív asszociációkat építesz ki gyermeked számára ezzel az oktatási időtöltéssel (és valószínűleg magad is élvezni fogod a történeteket).

Gyakorold a kedvességet

Ki ne tudna használni egy kicsivel több kedvességet? Fontold meg a családi elhatározás meghozatalát, hogy több kedves cselekedetet hajtotok végre – mind egymás iránt, mind a világban.

A gyerekek úgy terjeszthetik a szeretetet, hogy megágyaznak egy testvérnek, bátorító levelet írnak egy barátnak vagy nagyszülőnek, vagy megosztanak egy játékot. Ami a felnőtteket illeti, végezzetek el egy olyan házimunkát, amelyet a házastársatok utál, tervezzetek randevút, vagy kérés nélkül részesítsétek a másikat pl. talpmasszázsban.

Inspirációért írj egy listát a kedvességekről, és tartsd jól látható helyen, például a hűtőszekrényre ragasztva. Ne lepődj meg, ha az otthoni kedvesség hatásai kikerülnek a munkahelyedre, az iskolátokba és a közösségetekbe.

Tornázzatok családként

Állítólag ha nem egyedül végezzük a gyakorlatokat, az motiváltabbá, kalandosabbá és következetesebbé tesz bennünket. Ki tudja, mennyivel nagyobb a hatás, ha egy egész családként edzetek? Szombat reggel szánjatok időt egy családi sétára vagy kerékpározásra. Vagy rendezzetek péntek esti táncpartikat a család kedvenc dalaival (ügyelj arra, hogy a gyerekek is válasszanak ki néhány dallamot).

Panaszkodj kevesebbet

Megvan az ideje és a helye az építő jellegű panaszkodásnak. Ha jól csináljuk, a problémák megszólaltatása segít abban, hogy kifújjuk a gőzt és pozitív változásokat hajtsunk végre. De a családi élettel összefüggésben a végtelen panaszáradatok az egész háztartásunkat a pesszimizmus negatív körforgásába sodorhatják.

Bár lehet, hogy különösen szeretnéd látni, ha gyermeked abbahagyja a panaszkodást, ez egy olyan megoldás, amelyből az egész család profitálhat – a szülőket is beleértve. Ugyanúgy, ahogyan te is izgatott lennél, ha nem hallasz morgást a gyerekektől a házimunkájukkal vagy a vacsorával kapcsolatban, családtagjaid is élvezhetik a haladékot a saját, felnőtt fájdalmaiktól.

Fontoljátok meg azt a családi fogadalmat, hogy kevesebbet panaszkodtok és többet dicsértek. Ez nem jelenti azt, hogy nem adhattok hangot csalódottságotoknak valódi aggodalmak miatt. Inkább arra ösztönöz, hogy az egész család gondolkodjon el, mielőtt megszólal. Mutass jó példát gyermekeidnek azáltal, hogy pozitív hozzáállást alakítasz ki, és rámutatsz a jóra a mindennapokban.

Jobb alvás

Jobb egészséget szeretnél egész családodnak idén? Próbáljatok jobb alvással kezdeni. A wellnessnek ez a gyakran figyelmen kívül hagyott területe hozzájárul a testi és lelki jóléthez – ennek ellenére sok gyerek és felnőtt krónikusan alváshiányos.

Ahhoz, hogy az egész család egészségesebbé váljon az alvással kapcsolatban, ügyeljetek a lefekvés előtti rutinokra. Bizonyos alvási rituálék, mint például az olvasás, az összebújás vagy a pihentető zenehallgatás, együtt is elvégezhetők.

Gyakorold az egészséges alváshigiéniát a családdal úgy, hogy legalább egy órával az elalvás előtt kapcsoljátok ki a képernyőket és az eszközöket, és tartsátok be az alvásidőt. Meglepődhetsz a jó éjszakai pihenésből származó előnyök zuhatagán.

Kapcsolódó cikk: 10 ok, amiért fontos a jó alvás

via

freepik.com

- Hirdetés -