Együtt leszünk család.

Karácsony a nagyvilágban

Ahány ország, annyi szokás. Nincs ez másként karácsonykor sem. Míg mi bejglit sütünk és december 24-én a Jézuska hozza az ajándékot, addig sok más országban teljesen másképp ünneplik a karácsonyt.

Most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár országot, hogy megmutassuk, a világ többi részén hogyan ünneplik Jézus születését.

Nagy-Britannia

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az angol gyerekek Father Christmas-ra (karácsonyapó) várnak karácsonykor, aki december 25-ére érkezik meg. A brit mesék szerint a télapó – aki földig érő, piros köpönyeget visel – a kéményen keresztül érkezik a kandallóba, az ajándékokat pedig a kandallópárkányra akasztott hosszú szárú zokniba rejti el. A legenda szerint ugyanis egyszer a télapó, miközben a kéményben ereszkedett lefelé, véletlenül elejtett egy pár aranyérmét, amelyek a kandallón száradó zoknikba estek. A gyerekek levelet írnak neki, amit viszont nem adnak postára, hanem a kandallóba dobnak be, hogy a télapó a felszálló füstből olvassa ki kívánságaikat. Ha először az ajándéklista kap lángra, újra kell írni. A télapó egyébként rénszarvas szánon érkezik Lappföldről, ahol az év többi részében él. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding (Christmas pudding), amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. A szokás, hogy karácsonykor fagyöngyöt függesztünk az ajtó fölé is Angliából ered.

Amerikai Egyesült Államok

- Hirdetés -

Amerikában rendkívül sok náció él, és épp ezért országszerte többféleképpen ünneplik a karácsonyt is. A Kelet-Európából származó családok pulykát készítenek karácsonyra, például a lengyel nagyszülők még ma is a keilbasit (lengyel kolbász) kedvelik. Az olasz származású férj viszont ragaszkodik a lasagne-hoz.

- Hirdetés -

De azért vannak közös szokások is. Például egész decemberben énekelve járnak házról házra a gyerekek, és mindenütt ünnepi módon vendégelik vagy megajándékozzák őket. Csaknem minden házban színes kis égőkkel megvilágított karácsonyfa áll. Az ajándékot úgy kapják a gyerekek, hogy harisnyájukat vagy cipőjüket tölti meg a Mikulás.

Hasonló módon várják Santa Claust, mint az angolok, akinek csak a ruhája más egy kicsit, mint angol „rokonáé”, ő ugyanis nem hosszú, hanem rövid köpenyt visel, és az Északi-sarkon él.

Írország

Az íreknél a karácsonyi ünnep két hétig tart. A gyerekek zsákot tesznek ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. A karácsonyi mise előtt a Télapónak sört, whiskyt és rétest, a rénszarvasoknak pedig egy csokor sárgarépát készítenek ki az ajtó elé. December 25-én bontják ki az ajándékokat, 26-án pedig az emberek többsége lóversenyre megy.

Ausztrália

Ausztráliában szintén feldíszítik a karácsonyfát, ám az többnyire műfenyő, hiszen ott ebben az időben forró nyár van, az igazi fenyő elszáradna. A Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza. Az ausztrálok a karácsonyi vacsorát kint a kertben fogyasztják el, majd lemennek a tengerpartra egyet fürödni, vagy krikettet játszanak, így ünnepelik a karácsonyt.

Új-Zéland

Mivel a karácsony náluk is a nyár közepére esik ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban vagy a tengerpartra megy. Általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.

Ausztria

A szomszédunkban is a Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket  édességgel, dióval és almával. December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű Szenteste, majd csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

Németország

A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. Weihnachtsmann, vagyis a télapó (szó szerinti fordításban a karácsonyapó) teszi a fenyőfa alá a csomagokat. Karácsonyfát mindenhol díszítenek, ez a szokás Németországból terjedt el az egész világon a 19. század folyamán. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Télapó biztosan megtalálja.

Dánia

Egy kutatás szerint a dánok a világon a legboldogabbak, a karácsonyt pedig így ünneplik:

Sok családban hagyomány, hogy együtt díszítik fel a karácsonyfát december 23-án. Nem csak jó móka, de a család is együtt tölthet pár értékes órát. Egy másik karácsonyi hagyomány Dániában, amelyet a gyerekek szeretnek, az, hogy rizspudingot készítenek fahéjjal és vajjal a tündér számára, hogy az ne csináljon rosszat. Ez egyben praktikus is, mert a karácsonyi menü egyik fogása a dán rizs desszert mandulával, aminek az alapvető összetevője a rizs puding.  December 23-án egész nap karácsonyi filmek mennek a tévében, és mindig van valami program a gyerekek és a felnőttek számára is.  Az Adventi Naptár műsort sokan nézik, mert a befejező részt mindig december 24-én adják. Kétségkívül a Szenteste a karácsony fénypontja. A dán karácsonyi hagyományok az ünneplés, pihenés és a finom ételek köré épülnek, ami alól a Szenteste sem kivétel. Ezen a napon a dánok is megünneplik Jézus születését. Családról családra változik hogyan ünneplik a Szentestét. Vannak akik templomba mennek, míg mások az esti lakomát készítik elő. Egy biztos pont van minden családban, az ízletes karácsonyi menü. Ez általában sült kacsa vagy sült sertés, dán rizs desszert mandulával. Népszerű hagyomány, hogy az a szerencsés aki megtalálja a mandulaszemet a rizs desszertben. A fénypont pedig a tánc a fenyőfa körül Szenteste. Természetesen ez az amikor a gyerekek is kinyithatják ajándékaikat. Ahol még kisgyerekek vannak, ott általában valamelyik családtag beöltözik Télapónak, hogy még emlékezetesebbé tegyék a gyerekek karácsonyát.

Svédország

Karácsonykor a svédek heringet, barna babot és tejberizst esznek. Az ünnepi finomságokat julmusttal, egy vízből, komlóból, malátából és fűszerekből készült alkoholmentes üdítővel öblítik le. A gyerekek 24-én este kapják meg az ajándékot, amit Jultomten, a svéd mikulás és egy manó hoz. Reggel a család közösen elmegy a templomba, ami tele van égő gyertyákkal.

Lettország

A lett gyerekeknek borzasztó jó dolga van, hiszen a Mikulás a szentestétől számítva tizenkét napon keresztül hozza nekik az ajándékot. Az északi országban az ünnepi menüből nem hiányozhat a barna borsó, a rétes, a kolbász és a káposzta.

Norvégia

A családok egy csészényi zabkását tesznek a pajtába, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket. A feldíszített fenyőt körbetáncolják, és közben karácsonyi dalokat énekelnek

Finnország

Az igazi Télapó itt lakik. A télapó egyenesen bekopog a házakba, s a házba lépve hangosan megkérdezi: “Lakik itt jó gyerek?” Természetesen mindenhol csupa-csupa jó gyerek lakik, akiknek most már átadhatja az ajándékokat. Finnországban a Télapó, “Joulu Pukki” Rovaniemi városában él, és saját irodájában válogatja szét a világ minden tájáról érkező leveleket, amelyekkel a gyerekek árasztják el. A Mikulás érkezése előtt a finnek szaunáznak egyet.  Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.

Izland

A karácsony izlandi nyelven Jol, ami a Jolasveinar-nak nevezett manóktól ered. Izlandon egy legenda szerint 13 manócska rendszeresen megtréfálta az embereket, de amióta a Télapó ráncba szedte őket, azóta megszelídültek, és szorgosan készítik az ajándékokat a gyerekeknek. December elején már kiteszik a gyerekek a cipőiket az ablakba, és majd karácsonykor nézhetik meg, milyen ajándékot kaptak. Aki rossz volt, az csak krumplit kap.

Görögország

A dél-európai országban a karácsonytól vízkeresztig tartó időszakot Dodekameronnak nevezik, jelentése tizenkét nap. A görögök úgy tartják, hogy a Föld mélyén élő gonosz manók egész évben a Földet tartó fa törzsét fűrészelik. Karácsonykor viszont a favágás helyett előbújnak, és az embereket bosszantják: törnek-zúznak a házban, megeszik az ételt. Mivel félnek a tűztől, csak úgy lehet őket távol tartani, ha a házi tűzhelyben folyamatosan ég a láng. Az „ünnepi” hamuval a férfiak jó alaposan megszórják a földeket, hogy a következő évben bőséges legyen a termés. Az asszonyok vaszilopitát, egy különleges, díszes kenyérfélét sütnek, amibe fémpénzt rejtenek. Amelyik családtag megtalálja a tésztában az aprót, szerencsés lesz.

unspalsh.com/Lydia Hinton

(Forrás: Elte, Jysk)

Szólj hozzá