Együtt leszünk család.

15+ lenyűgöző tény, amely megmutatja, mennyire keveset tudunk a világról

A legnagyobb online enciklopédia, a Wikipedia több mint 6 035 554 cikket tartalmaz csak angol nyelven, és ez a szám minden nap növekszik. Nagyon sok tényt tartalmaznak mindenféléről. Egy városi legenda szerint: ha az első (nem dőlt betűvel írt) kifejezésre kattintasz szinte a Wikipedia bármely bejegyzésén, végül a „Filozófia” oldalára kerülsz. És igen, a Wikipedia már létrehozott egy „Eljutás a filozófiához” nevű bejegyzést, amely leírja ezt a jelenséget.

Szerintük a hatás az összes bejegyzés 97% -ára igaz, és először 2008-ban fedezték fel. Természetesen soha senki sem pótolhatta a Wikipédiát, de vannak olyan tényeink is, amelyek még azokat az embereket is lenyűgözhetik, akik azt hiszik, hogy mindent tudnak.

Mi is meglepődve tapasztaltuk, hogy még mindig vannak olyan dolgok a világon, amelyekről nem tudtunk, ezért cikkünkben ilyen érdekességeket gyűjtöttünk össze.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

 • Az oroszlánok sörényének növekedése közvetlenül összefügg a tesztoszteron szintjükkel, ezért a nőstényeknek és a sterilizált hímeknek nincs sörényük. Van azonban néhány kivétel: néhány évvel ezelőtt a botswana-i nemzeti parkok egyikében 5 nőstény oroszlánt találtak, akiknek nagyon is nyilvánvaló sörényük volt. Nem voltak akkorák, mint a hím oroszlánoké, de mégis volt nekik.

 • Az angol nyelv leghosszabb szava 189 819 betűből áll: ez a titin, a legnagyobb ismert fehérje kémiai neve. Körülbelül 3 órába telik a teljes szó kimondása! Egyes nyelvészek azonban úgy vélik, hogy a titin teljes neve nem igazán tekinthető angol szónak, és a vita még mindig fennáll.

 • A Science által publikált tanulmány szerint az étrendünkben a puha ételek megjelenése befolyásolta a beszédmódunkat. A növényi élelmiszerek hozzáadása az étrendünkhöz megváltoztatta a fogainkat és az állkapcsunkat, így könnyebben kimondhatjuk az „f” vagy „v” hangokat.

 • A Lego vállalatnak van egy titkos raktára, ahol minden Lego készletből készítenek másolatot.

 • A már eddig is elég furcsa kacsacsőrű emlősnek vannak olyan csecsemőik, akik kikelnek a tojásból, megisszák anyjuk tejét, de akiknek nincs gyomruk. Ráadásul a tanulmányok azt mutatják, hogy az evolúció során elvesztették a szervekért felelős gének nagy részét.

 • Cseh és német tudósok végeztek egy tanulmányt, ahol 70 különböző fajtájú, méretű és korú kutya viselkedését figyelték meg. Kiderült, hogy ezek az állatok úgy vizelnek és ürítenek, hogy a testük egy vonalban legyen az észak-déli tengellyel. Ez csak akkor működik, ha a bolygó mágneses tere normális. Ha változások vannak benne, a kutyák reagálnak rájuk.

 • A macskák különböző módon dorombolhatnak, attól függően, hogy mire van szükségük. A tanulmányok kimutatták, hogy olyan hangokat adnak hozzá, amelyek hasonlítanak a nyávogó cicákhoz vagy éhes állapotban síró csecsemőkhöz.

pixabay.com

- Hirdetés -

 • Senki sem tudja, hogyan kell helyesen írni William Shakespeare nevét. Sőt, még maga az író sem tudta. Az író életéről és munkásságáról beszélő műveknek 80 különböző változata van a neve írásmódjára, például Shappere és Shaxberd. Még olyan sorokat is találhatunk, amelyek Willm Shakspere és William Shakspeare szavakat írják.

 • Amikor a színészek színészkednek, nem csak a karakter jelmezét viselik, hanem viselkedésüket is megváltoztatják, és szinte új emberekké válnak. Az agyi vizsgálatok azt mutatják, hogy a színész agyában végzett tevékenység, amikor ugyanazokra a kérdésekre válaszol, attól függően változhat, hogy abban a pillanatban ők maguk, vagy karaktereket ábrázolnak. Ez azt jelenti, hogy szinte szó szerint a karakterükké válnak.

 • Amikor horrorfilmeket nézünk, megnő a véralvadásért felelős fehérje szintünk.

 • Amikor megpattintjuk az ujjainkat, halljuk, hogy a középső ujj a tenyerünkbe ütközik.

 • Van egy Dudeism nevű vallás, amely Ethan és Joel Coen testvérek A nagy Lebowski című filmjének főszereplőjének életszemléletén alapul. Támogatói (a világon körülbelül 450 000 ember) úgy vélik, hogy mindig menniük kell az áramlással, és nem kell aggódniuk, ha valami rossz történik. Igyekeznek örömüket lelni a legegyszerűbb dolgokban is, például a bowlingban.

 • Kínában már a 12. században viseltek napszemüveget. A lencsék kvarcból készültek, és egy nagy keret tartotta őket az arcra. Nemcsak védték a szemet a napfénytől, de segítettek elrejteni viselőjük érzelmeit is, ezért viselték őket a bírák a tanúkihallgatások során.

 • A kínai nagy fal építéséhez használt tömböket ragacsos rizzsel készített speciális cement tartja össze. Ráadásul ugyanazt a keveréket használták a Ming-dinasztia más nagy építményeiben is, amikor a fal egyik legerősebb része épült.

- Hirdetés -

freepik.com
 • Az ikrektől született gyermekek papíron unokatestvérek. De amikor DNS-ükről beszélünk, technikailag testvérek, mert a DNS -ük nagyjából 25% -ban azonos, míg az unokatestvérek DNS-e általában körülbelül 12,5% -ban azonos.

 • 2019 márciusában a 20 éves bangladesi Arifa Sultana idő előtt fiúnak adott életet. Egy hónappal később gyomorfájással vitték be ugyanabba a kórházba, és kiderült, hogy még mindig terhes. Az orvosok úgy döntöttek, hogy császármetszést végeznek rajta, és ennek eredményeként ikrei születtek. Kiderült, hogy Arifa Sultanának nagyon ritka rendellenessége volt – egy második méh. Általában ez a rendellenesség fogantatási problémákhoz vezet, de nyilvánvalóan nem Arifa helyzetében.

 • Életünk során a szívünk körülbelül 2,5 milliárdszor dobog, napi 2000 liter vért pumpálva.

Megpróbáltatok már eljutni a Wikipedia „Filozófia” oldalára? A „Macska” oldallal kezdtük, és 15 kattintás vezetett a célunkhoz.

via

freepik.com

 

- Hirdetés -