Vannak emberek, akik szeretik a takarítást, és a legkisebb szennyeződés miatt is készek elővenni a szivacsukat és a tisztítószerüket, hogy minden újra makulátlan legyen, de vannak, akik kicsit nyugodtabban állnak ehhez, és akik nem aggódnak az apró részletek miatt.
A tisztaság titka abban rejlik, hogy milyen gyakran végezzük környezetünk karbantartását. Ily módon szokásokat alakítunk ki, amelyek segítenek megszervezni az időnket, és lehetővé teszik, hogy minden mindig szikrázóan tiszta legyen.
Cikkünkben olyan tárgyakról összeállított listát olvashattok, amelyeket gyakrabban kellene tisztítanunk, különben veszélybe sodorhatjuk az egészségünket.
1. Vágódeszkák
Tisztában vagyunk vele, hogy a vágódeszkák minden konyhában elengedhetetlenek. Ha azonban nem tisztítjuk meg alaposan, akkor veszélybe sodorhatjuk családunk egészségét, mert nagyjából mindent ezen készítünk elő. Érdemes különböző típusú vágódeszkákat használni, élelmiszercsoportonként egyet használva (egyet gyümölcsök és zöldségek, egyet húsok felvágásánál stb.). Mindegyiket antibakteriális tisztítószerrel és forró vízzel kell megtisztítani, miután eltávolítottuk az ételmaradékokat, amelyek potenciálisan szennyezhetik a friss ételt a következő étkezéshez. Az is fontos, hogy nagyon jól szárítsuk meg őket, hogy elkerüljük a páratartalmat, amely elősegíti a mikroorganizmusok szaporodását.
De az ilyen típusú „felületes” tisztítás mellett fontos egy sokkal alaposabb fertőtlenítési rutin végrehajtása is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban megszabadultunk a felszínen maradt baktériumoktól. Ehhez ajánlatos citrommal és sóval lemosni. Mindkét összetevőt legalább 5 percig hagyni kell hatni a vágódeszkán. Ezután töröljük le. Ne felejtsük el cserélni a deszkát, ha azt látjuk, hogy hiányosságok vagy repedések vannak rajta, amelyek megnehezítik a tisztítást.
2. Faeszközök
A fa nagyon porózus anyag, amely sok más anyag felszívódását teszi lehetővé, és ez természetesen magában foglalja az élelmiszermaradványokat és a nedvességet. Ezen okok miatt a fából készült edényeket használat után azonnal meg kell tisztítani, mielőtt a fa felszívja az ételmaradékot. A tárolás előtt ügyeljünk arra is, hogy nagyon jól szárítsuk meg őket, mert ez megakadályozza az élelmiszer későbbi szennyeződését és a baktériumok elszaporodását.
3. A WC és a padló mellette
A fürdőszoba, pontosabban a vécé kiváló táptalaja egy kis baktériumnak, az úgynevezett Escherichia coli -nak, amely fertőzéseket okoz. Sajnos az E. coli a WC -től és a mosdótól körülbelül 2 méterre is megtalálható, köszönhetően a vécéből kicsapó vízpárának. Tehát nagyon is ajánlott, hogy kezelésbe vegyük és hetente végezzünk nagytakarítást, hogy a fürdőszoba E. coli -mentes legyen.
Másrészről a fürdőkádat is két hetente vagy inkább hetente kell fertőtleníteni, ha nagyon gyakran használják.
4. Zuhanyfüggöny
A penész a fő ellenség, amelyet minden helyiségtől távol szeretnénk tartani. Egy része otthon és a fürdőszobákban meglehetősen gyakori a páratartalom, a rossz szellőzés és a hőmérsékletváltozások miatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tudunk visszavágni. A zuhanyfüggöny tisztítása minden használat után: a szappanmaradványok eltávolítása és a helyiség szellőzése érdekében a nedvesség és a páralecsapódás kiküszöbölése érdekében elengedhetetlen ahhoz, hogy megakadályozzuk a penész elszaporodását ezeken az érzékeny területeken.
A szokásos fürdőszobai tisztítási rutin mellett fontos, hogy hetente végezzük el a függönyök alaposabb tisztítását, mossuk le kevés szódabikarbónával és szappannal. Ügyeljünk arra, hogy ne felejtsük el ellenőrizni a gyártó utasításait, hogy tudjuk, hogyan kell megfelelően mosni. Ezt általában finom mosási ciklusban, alacsony hőmérsékleten kell elvégezni. Ha ez megtörtént, várjuk meg, amíg megszárad, és ne tegyük ki közvetlenül a napnak.
5. Törölközők
Minden törülköző, különösen azok, amelyeket zuhanyzás után használunk, sok baktériumot, izzadságot és elhalt bőrt tartalmaz, mivel használjuk őket. Ha ráadásul nem figyelünk arra, hogy minden használat után teljesen megszáradjanak, tökéletes ökoszisztémává válhatnak a kórokozók szaporodásához. Ezért határozottan ajánlott, hogy törölközőt cseréljünk 2 naponta, és azonnal mossuk ki, lehetőleg magas hőmérsékleten, aktív oxigént tartalmazó mosószerrel behatolva a szövetbe és eltávolítva a baktériumokat. Azt is tanácsos elkerülni, hogy összekeverjük őket a szokásos ruhákkal.
6. Lepedők
A lepedők felszívják az izzadságot és a bőrből alvás közben felszabaduló olajait. Nem csak ez, hanem a szoba körül lebegő por egy részét is lefogják. Ez a tökéletes koktél a korpásodás és a pattanások megjelenésére. Az ágynemű hetente egyszer történő cseréje vagy mosása a leghatékonyabb módja annak, hogy az ágy tiszta és mikroorganizmusoktól mentes maradjon, amelyek hatással lehetnek a bőrre és a hajra.
7. Mosogatórongyok és konyhai szivacsok
Jellemzően azokon a területeken, ahol élelmiszereket tárolunk vagy készítünk, több baktérium és szennyeződés található, mint otthonunk más részein. Bár ez elsőre furcsának tűnhet, érdemes megfontolni, ugyanis a szivacsok és mosogatórongyok több mint 75% -a tartalmazhat olyan fertőző dolgokat, mint a Salmonella vagy az E. coli. És ez még nem minden. Némelyiküknél ürülék is előfordulhat. Hasonlítsuk össze ezt a számot a fürdőszobai csaptelepek 9% -ával, hogy szem előtt tartsuk a dolgokat …
A jó hír az, hogy nincs szükség semmilyen speciális kezelésre a probléma megoldásához. Elég, ha a szivacsokat körülbelül 2 percig áztatjuk forrásban lévő vízben, vagy kétnaponta 2 percre a mikrohullámú sütőbe helyezzük, amíg még nedvesek. Ez elég ahhoz, hogy megszabaduljunk a felszínükön található baktériumoktól. Amikor a szivacsok törni kezdenek, fontos lecserélni őket, hogy ne legyenek képesek több baktériumot hordozni. A konyharuhák esetében ajánlott hetente mosni, kivéve, ha nyers húst kezeltünk, majd megérintettük. Ebben az esetben azonnal ki kell mosni őket.
8. Párnák
A szakértők szerint a párnákat 3-6 havonta kell mosni. Az izzadság típusától és mennyiségétől függően ajánlott évente legalább kétszer mosni, de különleges esetekben gyakoribb tisztításra lehet szükség, például, ha sokat izzadunk éjszaka vagy egy nagyon párás házban vagy országban.
A párnák izzadságot, elhalt bőrt, port és kórokozókat hordoznak. Ennek és más tényezőknek köszönhetően vonzzák a poratkákat, így ez a legjobb hely a szaporodásukhoz. Ezek viszont potenciálisan allergiát, könnyező vagy viszkető szemeket, kiütéseket és akár fokozott asztmás tüneteket is okozhatnak.
9. Hűtőszekrény
A hűtőszekrényben mindenféle étel megtalálható, amelyek csak ott vannak egyfajta kis ökoszisztémában. Emiatt rendkívül fontos, hogy az ételeket a típusuk szerint rendezzük el, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést a hűtőszekrényben való tároláskor, és mindenekelőtt az egészet tisztán tartsuk. Becslések szerint egy alapos tisztítás évente négyszer és a karbantartás hetente egyszer elegendő a hely fertőtlenítéséhez.
10. Tűzhely
Tapasztalatok szerint a tűzhelyet általában elhanyagolják az emberek. A gyorsan fel nem tisztított ételek fröccsenése vagy kiömlése jó közeg lehet a mikrobák szaporodásához, ami már önmagában is nagyszerű érv a konyha alapos megtisztítása mellett.
Ám egyes szakértők szerint a tűzhelyeket minden használat után meg kell tisztítani. Nem a nagytakarításról van itt szó, hanem egyszerűen a szokásos univerzális tisztítószer és egy mikroszálas kendő használatáról. Ami a sütőt illeti, kívülről és belülről is 3 havonta meg kell tisztítani, vagy amikor azt észleljük, hogy a benne lévő ételek megégtek, vagy füst távozik használat közben.
11. Mosógép
Egy tanulmányban kimutatták, hogy a hagyományos mosógépek sem mentesek a sokféle kórokozó befogadásától, különösen akkor, ha a mosószerrel nem használnak rendszeresen fehérítőt, ami gyakori eset, mivel ez egy erős vegyület, amelytől romolhatnak bizonyos szövetek. Ezért ajánlott egy üres mosást csak vízzel és egy csésze fehérítővel hetente vagy akár hetente kétszer elvégezni. Ha a mosógép speciális csíraölő ciklussal rendelkezik, akkor kövessük a gyártó utasításait.
12. Mosogatógép
Az étel- és tisztítószer maradékok felhalmozódása szennyeződésrétegeket hozhat létre, ha hagyjuk, hogy ott felhalmozódjanak. Ezek a rétegek mind a baktériumok, mind a gombák táptalajává válhatnak, mivel folyamatosan érintkeznek a felszínükön lévő élelmiszerekkel és törmelékekkel. Ennek elkerülése érdekében ideális a mosogatógép hetenkénti tisztítása.
13. Hűtőszekrény gumi
Ez gyakran olyan tartozék, amelyet könnyen el lehet felejteni a hűtőszekrény tisztításakor. Ez azonban nagy hiba, mivel a legnagyobb mennyiségű nedvességet és szennyeződést hordozza az adott készülékből. Ez a terület lehetővé teszi, hogy a hermetikus tömítés megtartsa a hideget a hűtőszekrényben, megakadályozva a kiszökését. A rendszeres tisztítás elmulasztása azonban befolyásolhatja az élelmiszerek tárolását, és idő előtt elromolhat. Ezért ajánlott a hűtőszekrény gumi tisztítását évente kétszer egy szivaccsal, valamint víz és mosogatószer kombinációjával elvégezni.
14. Turmixgép
Egy másik edény, amelyre gyakran hivatkoznak a konyhában az élelmiszerek keresztszennyezésének gyanúsítottjaként, a turmixgép. Könnyű ott hagyni a feldolgozott élelmiszermaradványokat, mert tele van szabálytalan formákkal, amelyeket nehéz elérni. Emiatt minden használat után antibakteriális tisztítószerrel és sok vízzel kell tisztítani. Ezenkívül a harmadik vagy negyedik használat után ajánlott mélytisztítást végezni bizonyos szagok megszüntetése érdekében. Ezt ecet, víz és mosogatószer keverésével tehetjük meg. Csak adjuk hozzá az összes hozzávalót, kapcsoljuk be a turmixgépet, és hagyjuk 5 percig keverni. Ezután csak öblítsük le és hagyjuk teljesen megszáradni.
15. Hajkefe
Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint a legtöbb ember naponta 50–100 hajszálat veszít. Természetesen nem sétálsz a házad körül, és nem futsz folyamatosan hulló hajjal. Ennek az az oka, hogy a legtöbbjük a hajkeféjébe kerül. Ez viszont nagyon fontossá teszi ennek a tárgynak a tisztítását. Végül is a haj könnyen a szennyeződések, baktériumok és gombák táptalajává válhat. A hajkefe tisztításakor nincs rögzített szabály, de biztosak lehetünk benne, hogy a gyakoriság változni fog attól függően, hogy mennyit használjuk, és milyen típusú termékeket alkalmazunk a hajunkra. Ha hajkrémeket, hajzseléket vagy hajlakkot használsz, elegendő a heti tisztítás. Ha viszont nem használsz vegyszereket, akkor 2-3 hetente is megteheted. Ezenkívül ajánlott körülbelül 2 naponta eltávolítani a sörték közül a gubancos hajat.
16. Mobiltelefon és kulcsok
Ezek a nélkülözhetetlen kiegészítők szinte mindenhová elkísérnek. De vegyük figyelembe, hogy általában különböző felületeken nyugszanak, sőt normális, hogy más emberek használják és megérintik őket. Tehát, mivel nem fogod minden alkalommal megmosni a kezed, mielőtt megérinted őket, csíragazdává varázsolják a kezed, és időben történő tisztítás nélkül mindezek az anyagok minden helyre eljutnak, beleértve az arcod és a szád is. Ezért ezeket az eszközöket naponta legalább egyszer vagy minden használat után fertőtleníteni kell.
17. Kávéfőzők
A kávé szerelmesei számára a kávéfőzők otthonuk nélkülözhetetlen eszközeivé váltak, de a szűrők és edények tisztítása fontos szokás, amelyet ki kell alakítani, ha mindent a lehető legjobban szeretnénk otthon tartani. Ezért ajánlott minden használat után megtisztítani a kávéfőzőt, eltávolítani a szűrőket és megtisztítani a főzőkosarat. A vízkőmentesítést is 3 havonta el kell végezni, hogy eltávolítsuk az ásványi lerakódásokat a csatornákban.
18. Kisállat tálak
A háziállatok mindig örömmel töltik el az otthoni tartózkodást. Hűséges és aranyos társak, akik szükség esetén mindig támogatni fognak. De azt is fontos figyelembe venni, hogy több betegséget is képesek befogadni és átvinni az emberekre, ezért rendkívül fontos, hogy tisztítási eljárásokat hozzunk létre az általuk használt tárgyakhoz, például a tálakhoz, amelyeket minden étkezés után meg kell mosni, víztartályokat pedig 2 naponta, és játékokra is érdemes odafigyelni. A mosás gyakorisága a gyártó specifikációitól függ.
19. Szőnyegek
Ez a dekorációs elem nagyon népszerű a világ minden táján, mert melegség és kényelem érzését kelti otthonunk néhány legfontosabb területén. Attól függően azonban, hogy hányan osztoznak meg ezen a helyen, és milyen gyakran használjuk a szőnyegeket, érdemes megfontolni, hogy gyakrabban mossuk őket. Mindenesetre vegyük figyelembe, hogy nagymértékben felszívják a port, az atkákat és a kórokozókat – ezek többsége a cipő talpán található. Ezért ajánlott gyakran porszívózni őket. Célszerű ezt hetente csinálni, és ha háziállatunk van, gyakrabban, hogy távol tartsuk a port, a szennyeződést és az allergéneket.
20. Sminktáska
Az Aston Egyetem kutatása szerint tízből kilenc sminktáskában potenciálisan halálos szuperbaktériumok vannak. Valójában ez a tanulmány bebizonyította, hogy olyan baktériumokat találtak, amelyek olyan betegségeket okozhatnak, mint a bőrfertőzés, ha a termékeket a szem vagy a száj közelében használják, ezért rendkívül fontos, hogy a sminktáskát mindig rendben tartsuk, és rendszeresen tisztítsuk, hogy elkerüljük a fertőzéseket.
A tanulmány szerint többet kell tenni annak érdekében, hogy segítsék a fogyasztókat és a sminkipart általában arra nevelni, hogy szükség van a szivacsok rendszeres mosására és teljes szárítására, valamint fontos felhívni a figyelmet a lejárati időn túli smink használatának veszélyeire.