Együtt leszünk család.

8 dolog, amelyet minden gyermeknek hallania kell a szüleitől

Természetes, hogy szeretjük gyermekeinket, és mindent szeretnénk megtenni értük, mindenben támogatjuk őket és rendkívül büszkék vagyunk rájuk. De tisztában vannak ezzel a gyerekeink is? Mondjuk nekik elégszer, hogy mennyire nagyra tartjuk őket?

Ezekkel az egyszerű szavakkal biztosíthatjuk számukra, hogy mennyire fontosak nekünk, ezt a 8 dolgot minden gyermeknek hallania kell a szüleitől:

Szeretlek

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Amikor el akarjuk mondani gyermekünknek, hogy mit érzünk, valószínűleg a szeretlek lesz az a szó, amelyet használunk. Még akkor is mondjuk, ha a szeretlek szót amúgy minden nap használjátok. Egy gyereknek nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire szeretjük.

Figyelek rád

- Hirdetés -

A szülők sok mindent észlelnek gyermekeik növekedéséből, de milyen gyakran gondolkodunk el ezeken és mesélünk nekik erről? Mondjuk el nekik mindazt, amit a közelmúltban észleltünk magatartásukról vagy érettségükről. Milyen pozitív tulajdonságokat látunk feltörekvőnek? Például felhívhatjuk a figyelmüket arra, hogy láttuk, amikor nagylelkűek voltak a testvéreikkel. Vagy azt a kedvességet, amelyet a barátaik felé tanúsítanak. Vagy, hogy láttuk milyen éretten kezeltek le egy konfliktust.

- Hirdetés -

Élvezem az együtt töltött időt

Fejlődésük minden szakaszában vannak olyan dolgok, amelyeket élvezettel csinálsz együtt gyermekeddel. Mondjuk el nekik, mennyire szeretjük a most együtt végzett dolgokat. Sokat jelent az a tudat, hogy szeretsz olyat csinálni, amit élveznek. Gondolj azokra az egyszerű dolgokra, amelyek mosolyt csalnak az arcodra és az övékre: közös játék, együtt főzés vagy az esti meseolvasás.

Büszke vagyok rád

Legyünk konkrétak, amikor elmondjuk, hogy miért vagyunk büszkék rájuk. Ezt mindannyian szívesen halljuk, és ezek a szavak táplálják a gyermekünk önbecsülését. Például büszkeségünket fejezhetjük ki gyermekünk tanulmányai, sportteljesítménye vagy különféle tehetsége iránt, vagy csak, amiért nagyon kedvesen bánik másokkal.

Dédelgetlek

Emlékezzünk vissza olyan közös eseményekre, amelyeket nagy becsben tartunk. Ezek azok a pillanatok, amelyek személy szerint sokat jelentenek számodra, és nem biztos, hogy rájönnek, mennyire különleges volt számodra ez az idő. A történeteid oly módon közöljék az igazságot, hogy az minden egyes bóknál emlékezetesebb legyen. Vonjuk az ölünkbe a gyermekünket, amikor ezeket elmeséljük nekik. Meséljünk a pici korukról, dédelgessük őket.

Remélek

Valószínűleg sok reményünk van gyermekünk jövőjére nézve. Jó tájékoztatni őket a velük kapcsolatos reményeikről és álmaikról, de ezeknek nem kell túlzottan nagy elvárásoknak lenniük. Próbálj meg nem gyakorolni rájuk felesleges nyomást olyasmivel, hogy “remélem orvos leszel”. Ehelyett bátorítsd arra, amit éppen megfigyeltél nála: például a tehetségével kapcsolatban.

Hiszek benned

Fontos, hogy gyermekeink tudják, hogy hiszünk bennük. Néha óriási löketet adhat már maga a tudat is, hogy áll mögöttünk valaki, aki elhiszi, hogy meg tudjuk csinálni az előttünk álló dolgokat. Minden gyereknek szüksége van egy ilyen háttérre.

Ígérem

Az ígéret szó kissé trükkös, mert határozottan vannak olyan ígéretek, amelyeket soha nem szabad megtennünk gyermekeinknek. Az ígéretek egyértelmű és értelmes módon képesek elhivatottságot közvetíteni. Gondolj azokra az ígéretekre, amelyeket tudsz is teljesíteni:

– „Megígérem, hogy mindig szeretni foglak, bármi is legyen.”

– „Megígérem, hogy meghallgatom a mondanivalódat.”

– “Megígérem, hogy mindig figyelembe veszem az érzéseidet, és megpróbálom a te szemszögedből látni a dolgokat.” 

freepik.com 

via

- Hirdetés -

Szólj hozzá