Együtt leszünk család.

A Balatonnál óriások is éltek

Mesekönyv ajánló

Tokody Klára elhatározta, hogy megmutatja, mit lehet a Balatonnál csinálni szezonon kívül. Családjával számos csodás környéket és titkos helyszínt felfedeztek már, a Balatonrajongók nagy örömére pedig ezek a kirándulástippek, túraútvonal-és programajánlók megtekinthetőek a minavidi.hu oldalon. Az író 2017 októberében indította el a blogját, ahol a Balaton környéki látványosságokról szóló cikkek mellett csodás fotók, valamint mese-és mondagyűjtemény is helyet kapott. A szerző első könyvét, a most megjelent Mina és Vidi az óriások nyomában című mesekönyvet is itt lehet megrendelni.

A szerző mindig rajongott a mesékért, a magyar mondáktól a görög mitológiáig. Egyrészt a Balaton gazdag mondavilágát gyűjti és dolgozza fel. Sokan nem is nagyon ismernek a tihanyi visszhangon és a kecskekörmök legendáján túl más balatoni meséket, pedig éltek a magyar tengernél óriások, sárkányok is és az ősmagyar Leheltől András királyunkon át Rezi Sándor várkapitányig sok hősies kaland helyszíne is a Balaton volt. Hableányokról, gonosz boszorkákról, pásztorokról és pásztorleánykákról, a halászlegényeket énekükkel elcsábító vadleányokról is szólnak érdekes és izgalmas történetek.

Tokody Klára saját meséinek nagy része pedig Mináról és Vidiről, a két fonyódligeti tündérről szólnak. A két tündér neve tulajdonképpen a két gyermekének becenevéből ered, akikkel együtt is írtak történeteket. Ahogy sok édesanya, az írónő is sokszor a saját történeteiket mesélte újra esténként a gyerekeinek, majd a két figura önállósodott és már saját kalandokba is keveredtek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A most megjelent könyv, a Mina és Vidi az óriások nyomában, arról szól, hogy a két tündér egy régi balatoni legenda nyomába ered, ami óriásokhoz köti a Balaton keletkezését.

- Hirdetés -

Egy mesekönyv esetén nagyon fontosak az illusztrációk. Az írónő álmait Elek-Varga Viktória, a GyermekSzeglet alkotója valósította meg. Zseniális ötletei voltak a főszereplőkön kívül a különböző mellékszereplők stílusát illetően is, így kapott vagány szemüveget hozzá illő rúzzsal és gyöngysorral a könyvtáros gyík, laza eleganciát a kukorica-tengeralattjáró egér-hajóskapitánya és bohókás beállítást a mitugrász béka. A 2020-as év egyik jellegzetessége, hogy az író és az illusztrátor sosem találkoztak még személyesen, csak online kommunikáltak, mégis hamar létrejött a harmónia kettőjük között és ez érződik a végeredményen is.

- Hirdetés -

Az írónő több kérdésnél is bevonta a potenciális olvasókat, például dönthettek a borítóról, illetve véleményt kért arról, hogy legyen-e különböző karakter az ovis és a kisiskolás mesekönyvbe. Azok a válaszadók, akik a gyerekük véleményét tolmácsolták, dupla strigulát kaptak, hiszen a gyerekek számítottak az írónő elsődleges célcsoportjának.

Olyan könyvet szerettem volna alkotni, amire az olvasók vágynak, nem olyat, ami nekem tetszik. Nekem például nem is az a borító tetszett jobban, amit megszavaztak az olvasók.” mondja Tokody Klára.

Amit pedig a legjobban szeret a mesekönyvben, azok a visszajelzéseket. Amikor megemlíti egy anyuka, hogy nem elég az egy fejezet esténként, hanem továbbiért könyörög a gyermek. Amikor a tanár ismerős meglesve a gyerekeket a szünetben azt látja, hogy összebújnak a könyv fölött és együtt olvassák. Amikor egy másik anyuka arról számol be, hogy a kisfia, aki eddig csak a kötelezőket olvasta végig nagy nehezen, három nap alatt kivégezte Mina és Vidi történetét.

A meseregényben tíz fejezeten keresztül kutatják a tündérek, hogy hova tűnhettek a Balaton keletkezéséért felelős óriások. Járnak titkos somogyvári könyvtárban, repülnek szarkaháton, vagy dinnyehéjon kelnek át a Balatonon. Meglátogatják a tihanyi Belső-tóban élő bölcs kínai aranyhalat, majd végül Badacsonyban derül ki a megdöbbentő igazság az óriásokról.

A 4-10 éves korosztálynak szól a történet. A kicsiknek esti felolvasásként, a nagyobbaknak saját olvasmányként ajánlja az író a mesét, amely a szülők számára is szórakoztató, informatív és izgalmas lesz.

Tokody Klára további tervei között szerepelnek kifejezetten ovisoknak szóló egyszerűbb mesék és felnőtteket megcélzó balatoni mondagyűjtemény kiadása is, valamint már készül a Mina és Vidi az óriások nyomában című mesekönyv folytatása, amiben a két tündér a balatoni vasszörny rejtélyét oldja meg.

Lapozz bele a mesekönyvbe:

Mina és Vidi az óriások nyomában – Belelapozó

A könyvet itt rendelheted meg:

https://minavidi.hu/

- Hirdetés -