Együtt leszünk család.

A gyakoribb utazásoktól boldogabbnak érezzük magunkat a tanulmányok szerint

Azok az emberek, akik gyakrabban utaznak, azt mondják, hogy a világ felfedezése boldogsághoz vezet. Van néhány tudományos bizonyíték is ezen anekdoták alátámasztására.

A Tourism Analysis folyóiratban megjelent új tanulmány megállapította, hogy a gyakori utazók általában nagyobb elégedettséget éreznek az életükben, mint azok, akik ritkábban nyaralnak. Az eredmények 500 tajvani emberen végzett vizsgálatból származnak.

A kutatás némi betekintést nyújt abba, hogy az utazás milyen szerepet játszhat egyes emberek érzelmi jólétében. De mivel a nyaralás költséges lehet, ez azt jelenti, hogy azoknak az embereknek, akik nem engedhetik meg maguknak az utazást, alacsonyabb lehet az életükkel való elégedettség érzése?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nem feltétlenül – állítják a szakértők.

Az alábbiakban azt részletezzük, hogy mit kell érteni az utazás és a boldogság kapcsolatán, valamint megmutatjuk, hogy használhatjuk ki a nyaralás pszichológiai előnyeit, hogyan nyaraljunk, ha szűkös költségvetéssel rendelkezünk vagy otthon ragadtunk.

- Hirdetés -

Megállapítások az utazásról és a boldogságról

- Hirdetés -

A kutatást Chun Chu Chen, a Washington Állami Egyetem vendéglátás üzletvezetési adjunktusa, valamint az Illinois-i Egyetem kutatói végezték az Urbana-Champaign és a Texas A&M Egyetem kutatóival.

A tanulmány során 2013-ban a kutatók 500 tajvani embert kérdeztek meg. A résztvevőknek 17 kérdést tettek fel arról, hogy mennyire tartják fontosnak az utazást, mennyi figyelmet fordítanak a jövőbeli utazások megtervezésére, milyen gyakran beszélnek olyan utakról, amelyeket szívesen megtennének, milyen gyakran utaznak, és vonatkozott kérdés az életükben érzett általános elégedettségükkel kapcsolatban is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyakori utazás pozitív hatással volt az életben való elégedettségre. A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy az egy év alatt megtett utak mennyisége azonban csak az életünkben érzett elégedettség kis százalékát magyarázta. Hozzátették, hogy az utazásból eredő élettel való megelégedettség inkább  „az elégedett utazás gyakoriságához” kapcsolódott, nem pedig ahhoz, hogy valaki milyen gyakran vakációzott.

Ez azt jelentheti, hogy egy stresszes üzleti út egy gyönyörű célállomás felé, amelyből az egész napot a konferencia központban töltjük, nem javíthatja az életben való elégedettséget, pedig technikailag utazás volt, viszont nem töltötte be a kielégítő utazási élmény kategóriáját.

A tanulmány azt is megállapította, hogy azok az emberek, akik szerint az utazás nagyon fontos, hajlamosak gyakrabban utazni, gyakran azért, mert több utazással kapcsolatos információt szereznek, és rendszeresebben beszélnek a jövőbeli vakációról. Ez megcáfolja azokat a korábbi turisztikai tanulmányokat, amelyek szerint az emberek csak akkor olvasnak utazási információkat, amikor aktívan terveznek egy utazást.

Minél többet beszélnek róla és terveznek nyaralást, annál valószínűbb, hogy meg is valósítják őket.”

– Rashmi Parmar, orvos

“A tanulmány szerzői kismértékű, de érzékelhető összefüggést tudtak bemutatni az utazással kapcsolatos tapasztalatok és az egyén által jelentett elégedettség, valamint az életminőség között” – teszi hozzá Dr. Parmar.

(Fontos megjegyezni, hogy ezt a vizsgálatot több mint hét évvel ezelőtt végezték el. Az eredmények eltérőek lehetnek, ha ugyanazt a felmérést más országok csoportjain végeznék napjainkban.)

Miért növelheti az utazás a boldogságot?

Szakértők szerint számos ok magyarázhatja az utazás és a boldogság kapcsolatát. Egyesek nagyobb örömmel tölthetik meg az életüket azáltal, hogy új és változatos tapasztalatokat szereznek. Ezt az elméletet támasztja alá a Nature folyóiratban közzétett 2020-as tanulmány, amely megállapította, hogy azok az emberek, akik nap, mint nap több „változást látnak a díszletben”, általában boldogabbak.

A kellemes események, mint például az utazás, fokozzák a hangulatunkat és az életünkkel való elégedettségünket. Sok ember számára az utazás kellemes esemény az általa kínált újdonság miatt.”

Jeffrey M. Cohen, pszichiáter

 

Az utazás következetesen újszerű élményeket kínál.

Az utazás az ember életének elégedettségét is javíthatja, ha lehetővé teszi számunkra, hogy kiszakadjunk a munkából és szünetet tartsunk a mindennapi életben stresszt okozó dolgoktól. A Psychology & Health folyóirat 2020-as tanulmánya arról ír, hogy az emberek alacsony stresszt fejeztek ki olyan dolgokkal kapcsolatban, mint például a gyermekgondozás és a pénzügyek a vakáció alatt, ami érzelmi megkönnyebbülést jelenthet.

“Az utazás egyik előnye, hogy lehetővé teszi, hogy egy elfoglalt rutinból egy kis időt szánjunk a személyes kikapcsolódásra, ami csökkent stresszszinthez vezethet” – magyarázza Dr. Parmar. “A partnerünkkel vagy szeretteinkkel töltött idő összességében gyümölcsöző is lehet a kapcsolatok javításában.”

Lehet, hogy köze van a félelem érzéséhez is, amelyet sok utazó érez, amikor megtapasztalják a világ csodáit – mondja Schroeder.

“Az utazások során gyakran tapasztalunk félelmet a teljesen ismeretlen ételekkel, művészettel vagy tájakkal szemben” – mondja. „A félelem önmagában elmélyíti a céltudatosságot, hogy kapcsolatba kerüljünk valamivel, ami önmagunknál nagyobb. Az utazás újjáéleszthet minket, amikor új emberekkel találkozunk, új helyzetekbe kerülünk és újra kapcsolatba léphetünk az élet misztériumával. ”

Az öröm megtalálása, ha nem tudunk utazni

A legtöbb ember otthon ragadt a COVID-19 járvány idején, lemondva és elhalasztva az általuk 2020-ra és 2021 elejére tervezett utazásokat. De a világjárvány előtt a vagyoni különbségek növekvő szintje azt jelentette, hogy sok ember nem engedhette meg magának, hogy nyaraljon.

A járvány széles körű terjedése és gazdasági következményei megnehezítik az emberek számára a közeljövőben az utazást, még akkor is, ha az utazás ismét biztonságossá válik.

Ez nem azt jelenti, hogy azok az emberek, akik nem tudnak utazni, alacsonyabb életkielégülésre vannak ítélve.

Azok számára, akik fizetés ellenében dolgoznak, vagy akiknek nincs fizetett szabadidejük, ez mindenképpen hátrány a szabadidő eltöltéséhez. Ez nem azt jelenti, hogy boldogságbeli hiányuk van, és véleményem szerint ez a tanulmány hibája ”- mondja Schroeder.

Szakértők szerint mivel az utazással kapcsolatos boldogság sokféle mechanizmusból fakadhat, például a kikapcsolódással töltött idő vagy valami új élmény megtapasztalása, vannak alternatív módok is hasonló előnyök kihasználására – nincs szükség hosszú távú repülésre vagy luxus üdülőhelyekre.

Furcsa módon ez a járvány ezüst bélése, mivel arra kényszerített minket, hogy keressük az egyszerűbb dolgokat, amelyek elősegíthetik a boldogságot. Az emberek rájönnek arra, hogy egyszerű módon tudják elérni ugyanazt a dolgot ”- mondja Schroeder.

Dr. Parmar azt javasolja, hogy csatlakozzunk a különböző célállomások virtuális túráihoz, hogy akár ingyen  is csillapíthassuk az “utazási viszketést”.

“Bármit bejárhatunk a világörökség helyszíneitől kezdve a természeti csodákon át a híres múzeumokig, akár olyan ritka dolgokig is, mint például a világ megfigyelése valaki más ablakpárkányáról” – mondja.

Ha szükségünk van egy nyaralás stresszt romboló előnyeire, amikor az utazás nem opció, akkor előnyös lehet, ha időt töltünk a természetben vagy az erdei fürdőzésben – mondja Schroeder.

Azok, akik minőségi időre vágynak a szeretteikkel, megpróbálhatnának kijelölni egy közösen eltöltött napot, társasjátékokkal játszani, házias ételeket készíteni, és felidézni a boldog emlékeket és fotókat.

A kellemes élmény előnyeinek kihasználásának kulcsa, legyen az nyaralás vagy kirakós játék a gyerekeinkkel, az, hogy ezt figyelmesen kell elvégezni – mondja Dr. Cohen. „Ne felejtsd el, hogy figyelj a kellemes tapasztalatokra, úgy ahogy történnek.”

Ha elmegyünk pl. kirándulni, vagy kellemes tevékenységet folytatunk, nem sok hasznunkra válik, ha nem figyelünk rá ”- tanácsolja. “Ez azt jelenti, hogy fontos egy kellemes eseményre összpontosítani, amikor az történik.”

Kapcsold ki a közösségi médiát, tedd el a telefont és az egyéb zavaró tényezőket, és hagyd magad teljesen elmerülni az élményben.

freepik.com

via

- Hirdetés -