Együtt leszünk család.

A legkedveltebb szilveszteri ételek

Marton Adrienn a TV2 gasztroműsorvezetője idén sem hagy minket szilveszteri recept ötletek nélkül. Bár a kialakult helyzet miatt most nem lehet nagy partykat vagy baráti összejöveteleket szervezni, ennek ellenére ezt az ünnepet is lehet meghitten, finom falatok társaságában tölteni. Adri az ételeket nemiképp újragondolta, hogy még színesebb legyen az óév búcsúztatása.

Íme, három isteni recept Marton Adrienntől, amelyekkel bárki elvarázsolhatja majd a családját.

Korhelyleves füstölt csülökkel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A szilveszter sokaknak egyet jelent a korhelylevessel. Én is imádom ezt a nagyon káposztás, fanyar ízt, és hozzá a friss kenyeret. Zseniálisan jó étel, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Lencse krémleves

- Hirdetés -

Igazi szerencsehozó levesről van szó, amit könnyen, gyorsan bárki elkészíthet akár szilveszter napján is. Ízvilágát a friss zöldségek és a fűszerek teszik gazdaggá. A gyerekek nagy kedvence, nem is kérdés, miért népszerű.

- Hirdetés -

Mustáros-joghurtos lencsefőzelék kolbász chipsszel

Ha szilveszter, akkor lencsefőzelék, ám mivel imádok kísérletezgetni a konyhában, nem a hagyományos ételt ajánlom. Az újragondolt változatot mustárral és joghurttal bolondítom meg, ez utóbbi kis tejes ízt ad neki. A főzelék mellé pedig kolbászos chipset javaslok.

Fotók: Komáromi Annamária

Receptek

Korhelyleves füstölt csülökkel

Hozzávalók:

Leves:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg füstölt sertéscsülök
  • 30 dkg kolbász
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 5 db babérlevél
  • 3 ek liszt

Egyéni hozzávalók:

  • kapor
  • őrölt fűszerkömény
  • tejföl
  • bors

Elkészítés:

1. A csülköt feldaraboljuk és babérlevéllel fűszerezett 1,5 liter enyhén sós vízben megfőzzük, amíg puhul a hús, összevágjuk a hagymát, fokhagymát, répát, kolbászt és a szalonnát.

2. A káposztát szintén összevágjuk, ha esetleg túl intenzív az íze előtte átmossuk.

3. Amikor hús majdnem teljesen puha beletesszük a répát.

4. Egy serpenyőt hevítünk és beledobjuk a szalonnát, a kiolvadt zsírján megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd megszórjuk a fűszerpaprikával és a köménnyel.

5. Félrehúzzuk és beleszórjuk a lisztet, elkeverjük. Az így elkészült sűrű rántást hozzácsurgatjuk a csülökhöz, amelybe beledobjuk a káposztát és a kolbászkarikákat.

6. Körülbelül 20-25 percig forraljuk a levest, majd belekeverjük a kaprot és további 10 percig főzzük.

Lencse krémleves

Hozzávalók:

Krémleves:

  • 500 g lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 rúd kolbász
  • 1 l víz
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek cukor

Egyéni hozzávalók:

  • Ízlés szerint só, bors

1. A hagymákat apró kockákra vágjuk, pici olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a lencsét és felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a lencsénk meg nem puhul, sóval, borssal ízesítjük.

2. A kolbászokat vékony szeletekre vágjuk, majd 180-200 fokos sütőben ropogósra sütjük.

3. Az elkészült lencséhez hozzáadjuk a balzsamecetet és a tejszínt, majd egy botturmix segítségével lekrémesítjük.

Tálalás:

A kolbász karikákat apróra vágjuk és a leves tetejére szórjuk, friss petrezselyemmel díszítjük.

Mustáros-joghurtos lencsefőzelék kolbász chipsszel

Hozzávalók:

Főzelék:

  • 40 dkg lencse
  • 3 dl natúr joghurt
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db citrom
  • 10 dkg kolbász
  • 1 l alaplé
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 db babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk római kömény

Egyéni hozzávalók:

  • Ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

1. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, majd rádobjuk a fokhagymát is.

2. Fűszerezzük borssal, római köménnyel és átpirítjuk őket.

3. Mehet a lábasba az előző éjszaka beáztatott lencse, felöntjük alaplével.

4. Beledobjuk a babérlevelet és puhára főzzük. Ha szükséges megsózzuk.

5. A joghurtot elkeverjük a dijoni mustárral és a keményítővel, majd besűrítjük vele a főzeléket.

6. Amikor már sűrű a főzelék belecsepegtetjük a citromlevet, jól elkeverjük.

7. A kolbászt kis kockákra vágjuk és lepirítjuk, egy tálkába szedjük.

Tálalás:

Tálaláskor a megszórjuk petrezselyemmel és a kolbász chipsszel, majd megcsurgatjuk a kolbászzsírral és joghurttal.

Szólj hozzá