Ez a megnyugtató és egyszerű sütőtök leves recept életmentő, ha kevés az idő. Semmi sem olyan finom, mint egy meleg őszi leves, amely kiegyenlíti a hideg időjárási viszonyokat, amelyek a napok rövidülésével kezdődnek, és az aranyos őszi pulóverek átveszik a ruhatárunk felett az uralmat.
Bár rengeteg sütőtök leves recept létezik, rengeteg divatos összetevővel, ez a sós sütőtök levesünk egyszerűvé teszi a dolgokat, mindössze öt hozzávalót használva. A konzerv sütőtökpüré és a tejföl rendkívül krémessé varázsolja ezt a levest, míg a pirított hagyma és egy csipet sütőtök pite fűszer éppen a megfelelő mennyiségű édességet kölcsönzi. Néhány pohár csirkehúsleves összehozza az egészet, ezért ügyelj arra, hogy akár bolti, akár saját készítésű csirkelevest használsz, az gazdag legyen.
Hogyan készítsünk sütőtök levest konzerv sütőtökkel?
Személy szerint a valódi tökből készített levest preferálom, de mivel azt elég hosszadalmas megpucolni és felvágni, ezért ha gyorsan kell elkészíteni remek megoldás a konzerv vagy fagyasztott sütőtök leves alap.
Nem számítva az olívaolajat vagy a sót, ez a recept mindössze 5 összetevőt használ – konzerv tök, hagyma, sütőtök pite fűszer, csirkehúsleves és tejföl -, amelyek könnyen összeállnak 10 perc alatt, így kielégítő ételeket fogyaszthatsz rövid idő alatt.
Még jobb, ha csak egy edényt használsz, és egyáltalán nem kevered, így napokig eltartható. Ezenkívül az összetevők helyettesítési és hozzáadási lehetőségei végtelenek, így személyre szabhatod a levesed a kívánt módokon:
• Próbáld ki a teljes zsírtartalmú kókusztejet a nehéz tejszín helyett, a tejmentes leveshez.
• Cseréld fel a fűszereket, és próbáld ki köménnyel, fekete borssal, gyömbérrel vagy egy csipet cayenne -nel.
• Öltöztesd fel friss gyógynövényekkel, krutonnal, apróra vágott pörkölt dióval vagy sózott tökmaggal.
Tálalhatod az 5 összetevőből álló, turmixgép nélküli sütőtöklevest egy könnyű őszi salátával vagy egy rusztikus pulyka szendvics mellé. Ez a legjobb módja annak, hogy elkezdj egy ízletes őszi vacsorát! Mi is imádjuk egyszerűen egy darab kenyérrel, hogy minden utolsó falatot felitassunk.
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 gr-nyi tök (konzerv vagy fagyasztott) vagy akár friss
- 4 csészényi csirkehúsleves
- 1/2 l tejszín
- 2 tk. sütőtök pite fűszer
- 3/4 tk. só
Elkészítés:
1. Egy lábasban közepes-magas lángon felhevítjük az olívaolajat. Hozzáadjuk a hagymát, és kevergetve 3 percig puhára főzzük.
2. Keverjük hozzá a tiszta sütőtököt, a csirkehúslevest, a tejszínt, a sütőtökös pite fűszert és a sót, és időnként megkeverve főzzük 3 percig, vagy amíg a leves fel nem bugyog egyet.
3. Díszítésként használhatunk pirított magokat, tökmag olajat, tejfölt, ízlés szerint ami jólesik. A maradék levest légmentesen záródó edényben tárolhatjuk a hűtőszekrényben legfeljebb 3 napig.