Együtt leszünk család.

Felkészülni az anyaságra

Az anyaságra való felkészülésről a legtöbb nő azt reméli, hogy megtudhatja milyen, amikor első gyermekük születésére készül.

Tehát mit teszünk? Elolvasunk egy csomó cikket, gyereknevelési könyvet, anya csoportokba lépünk be, meghallgatjuk a családtagok, barátok beszámolóját.

Mégis, amikor megszületik a kisbabád gyakran semmi sem úgy történik, ahogyan „lennie kellene”. Ez a kifejezés, hogy valahogy lennie kell, amúgy is teljesen megfoghatatlan. Minden terhesség más, minden szüléstörténet más, mindenki máshogy és máskor rázódik bele az anyaságba.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Készülhetsz rá, de egyáltalán nem biztos, hogy a számításaid bejönnek majd.

Mindenesetre gyakorló anyaként van pár tippünk, amivel készülhetsz az anyaságra:

- Hirdetés -

Vedd körül magad más anyákkal

- Hirdetés -

Miután megszületett a pici, és túl vagy a gyermekágyi időszakon, belejöttetek a szoptatásba és már elmaradtak a látogatók is gyakran magány törhet az újdonsült anyukákra.

Ha vannak anya ismerőseid, vagy ismersz a környéketeken egy szimpatikus anyukát akinek szintén kisbabája van, beszéljetek meg egy-egy közös sétát, találkozzatok vagy csak beszéljetek telefonon.

Az anyai támogatás mindig jól jön, de különösen az új anyák számára.

Legyél szervezett

Egy kisbaba felboríthatja az addigi jól megszokott rutinunkat, de idővel kialakíthatunk újakat. Mindenképpen javasoljuk, hogy tegyél így, hiszen a babának is szüksége van napirendre, hogy megszokja a menetrendet.

Az első hetekben nem a főzés és a rendrakás lesz a prioritás, de ahogy összeszoktok a babával érdemes erre is időt szakítani. Egyszerűsítsd, amit csak tudsz, és kérj segítséget.

Figyelj oda az egészségedre

Most már nem csak kizárólag magadért vagy felelős, hanem egy aprócska lényért is, ezért kiemelten fontos, hogy odafigyelj magadra. Étkezz egészségesen, sportolj és ne hanyagold el a mentális egészségedet se.

Minden energiádra szükséged lesz egy kisbaba ellátásához, főleg azért is fontos, hogy jó fizikális és mentális állapotban légy, mert az alvás hiány megviselhet az első hetekben.

Szánj időt magadra is

Tudjuk, hogy minden a baba körül forog. Elsődleges feladatodnak érzed, hogy mindent tökéletesen csinálj, hogy ne szenvedjen hiányt semmiben, mégis ezt csak akkor tudod megtenni, ha te is ki tudsz kapcsolódni. Kérd a párod, vagy a nagymamák, a barátnőd vagy a testvéred segítségét, hogy egy fél órára magaddal törődhess. Ülj be egy nyugtató fürdőbe, nézz sorozatot vagy olvass könyvet. Csinálj bármit, de az az idő csak a tied legyen.

Tervezz előre

Egy gyerek mellett sohasem lehet igazán előretervezni, hiszen nem tudhatjuk milyen személyisége lesz, te hogyan veszed az akadályokat, hasfájós lesz-e, mikor kell (tudsz) visszamenni a munkahelyedre, stb.

Azonban nem árt mégis olyan rugalmas terveken gondolkozni, hogy kire hagyod a babát ha halaszthatatlan dolgod van, hogy akarsz-e visszamenni a munkahelyre, vagy testvért szeretnétek, milyen intézménybe fogod beadni.

Tölts időt a férjeddel is

Az elején még nem tudod, hogy ez mennyire fontos. Az évek múlásával és a gyerekek számának növekedésével rá fogsz jönni, hogy alig marad időtök egymásra. Ezért azt javasoljuk iktassatok be tudatosan randi esteket, ami csak és kizárólag a tiétek.

Azt hallottam egyszer, hogy a szülőknek heti egy estét, havi egy hétvégét és évi egy hetet külön kellene tölteniük a gyerekeiktől, hogy egymásra és a párkapcsolatukra koncentráljanak.

Bízz magadban és a megérzéseidben

Senki nem születik ősanyának, de kétségkívül a legtöbben érezzük, hogy mi a jó irány. Figyeld magadat, figyeld a kisbabád jelzéseit és bízz magadban, hogy meg tudod csinálni. Lehet, hogy nehéz az elején, lehet, hogy később sem lesz a legkönnyebb, de ne feledd, a gyerekeidnek te vagy a tökéletes anya és ennél nem is kell több.

Nem számít, hogy nincs mindig rend, nem számít, hogy nincs minden napra többfogásos ebéd, még az se baj, ha rendeltél valahonnan. Csak az számít, amit adsz nekik! A többi jön magától.

További cikkeink az anyaság témakörében: ITT ÉRHETŐEK EL

freepik.com

 

 

 

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá