Húsvétkor az átlagosnál is több tojást fogyasztunk. Ezidőtájt általában a leghagyományosabb módon fogyasztjuk az ebből a csodálatos alapanyagból készült ételeket. Azonban a főtt tojásnál és a rántottánál, amelyek persze mindannyiunk kedvencei, húsvét táján is sokkal többet tartogat a tojás.
– A legújabb tojástermékek, amelyek egyre több üzletlánc polcain is megtalálhatóak a tejtermék-analóg ToTu termékek, melyek különböző változataival kiválóan helyettesíthetjük, ezáltal tejmentessé tehetjük a „túrós”, „tejfölös”, „sajtkrémes” ételeinket. Ezek az élelmiszerek 100%-ban tojásfehérjét tartalmaznak. Így a tejtermékek helyettesítése mellett húsvét tájékán kiváló gasztronómiai felfedező túrára is csalogatják a főzni, sütni szeretőket. Kiváló alapjai lehetnek egy extrán tojásos, ugyanakkor fitt és fehérjedús tortakrémnek vagy mártásnak – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.
A gasztro-fantáziánknak ne szabjunk határokat, ezért megosztunk néhány inspiráló receptötlet:
Kolbászos savanyú káposzta ToTu extrán krémessel 2 főre:
Hozzávalók:
- 30 dkg fehér édesburgonya
- 2 tojás
- 25 dkg kolbász
- 10 dkg húsos szalonna
- 1 vöröshagyma
- 25 dkg savanyú káposzta
A tálaláshoz:
Elkészítés:
A kockára vágott édesburgonyát sós vízben megfőzzük. A tojásokat külön, szintén megfőzzük. A felkarikázott kolbászt és a kisebb darabokra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát. Üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az átöblített káposztát. Puhára pároljuk. Hozzáforgatjuk a megfőtt édesburgonyát. Ha szükséges adunk még hozzá sót. Egy-két percig pirítjuk. Tálaláskor citromlével, sóval, borssal ízesített ToTu extrán krémest és főtt tojást adunk mellé.
Málnás ToTu torta ToTu kávéitallal:
Hozzávalók:
az alaphoz:
- 6 dkg bármilyen a diétába illeszthető keksz vagy szárított piskóta
- 1 teáskanál holland kakaó
- 3 dkg folyékony kókuszolaj
a fehér réteghez:
- 30 dkg ToTu rögös
- 5 dkg eritrit
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 4 lapzselatin (vagy 7 gramm por)
- 1,5 dl víz
a tetejére:
- 15 dkg málnapüré
- 2 dkg eritrit
- 4 gramm zselatin
a habos kávéhoz:
ToTu kávéital
Elkészítés:
Az alap hozzávalóit összekeverjük, majd az oldalán wax fóliával vagy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaforma aljába simítjuk. A hűtőbe tesszük, amíg a fehér réteget elkészítjük, amihez a forró vízben feloldjuk a zselatint, majd a többi hozzávalóval együtt egynemű krémmé turmixoljuk. Ráöntjük az alapra, majd visszatesszük a hűtőbe. A tetejéhez a hozzávalókat forrásig melegítjük. Langyosra hűtjük, majd a tortára öntjük. Teljes dermedésig visszatesszük a hűtőbe. A habos kávéhoz a ToTu kávéital egy részét poharakba töltjük, a másik részét tejhabosítóval kihabosítjuk, majd a kávéitalra töltjük.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek