Lehet többféleképpen készíteni a karácsonykor elmaradhatatlan mákos és diós bejglit, de ebben a receptben nem fogsz csalódni!
Ahogy a takarítást és minden karácsonyi tennivalót érdemes a bejglikészítés műveleteit is megosztani és két napra bontani.
Figyelj rá, hogy ne vállald túl magad, pihenj is és élvezd az ünnepi készülődést. Ne dőlj ki, mielőtt elkezdődne a karácsony!
A darált mákot időben szerezd be, mert hajlamosak elkapkodni a boltokból! A diót viszont érdemes csak a felhasználás előtt frissen megdarálni (daráltan tárolva könnyebben megavasodik). A turmixhhoz tartozó aprító tökéletes a célra.
Lehet gesztenyés vagy gesztenyés-almás, mákos-almás, aszalt szilvás-mogyorós a töltelék és számtalan verzióban el lehet készíteni bejglit az ünnepi asztalra, ám valószínűleg egyetértünk abban, hogy a mákos és a diós bejgli az igazi, az elmaradhatatlan karácsonykor!
Mazsolát nem tartalmaz a recept, de ahogy jónak gondolod, ahogy szeretitek, tehetsz bele.
Fontos: A karácsony legyen olyan, ahogy nektek jó, ahogy ti szeretnétek!
Ezt a bejglit viszont ne hagyd ki karácsonykor!
Hozzávalók:
A tésztához:
-1 kg finomliszt
-2 tojás
-3 evőkanál porcukor
-40 dkg margarin
-4 dkg élesztő
-csipet só
-szükség szerint tejföl vagy tej
-tojássárgája és tojásfehérje a lekenéshez
Mák, dió töltelék/ bejgli
-10 dkg cukor
-20 dkg mák vagy dió
-1 dl víz
-citromlé
-fahéj
-2 evőkanál méz
1. nap: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és hozzáadjuk a langyos cukros tejben felfutatott élesztőt, egy csipet sót és a tojásokat. Simára összedolgozzuk, letakarjuk és mehet a hűtőbe 1 napra.
A töltelékeket is elkészíthetjük:
A fenti hozzávalók tehát bejglinként értendők. Természetesen készíthetsz egyben egy nagy adagot, a lényeg, hogy nagyjából 26 dkg legyen majd egy adag töltelék.
A töltelék elkészítése pedig: A vizet felforraljuk a cukorral majd ráöntjük a mákra /dióra és ízesítjük mézzel, fahéjjal, citromlével (esetleg citromhéjjal) Szintén hűtőbe tesszük, akár adagonként, hogy másnap könnyebb dolgunk legyen.
2.nap: Átgyúrjuk és 26 dkg-os adagokra osztjuk a tésztát.
Téglalap alakúra, 3-4 mm vékonyra nyújtuk majd megkenjük az előre elkészített töltelékkel ( nagyjából 26 dkg töltelék per bejgli, vagy egy picit több).
A tészta rövidebb végeit behajtjuk majd feltekerjük a bejglit. Ne maradjon levegő közte, de ne is legyen túl szoros a tekercs! A tészta vége alulra kerüljön! Kenjük meg tojássárgájával és szúrkáljuk meg villával a tetejét és az oldalát!
20 percre hideg helyre tesszük. Majd megkenjük tojásfehérjével és 20 percig meleg helyen hagyjuk. Ettől a két művelettől lesz szép márványos a bejglink teteje!
A megszúrkálást pedig ne hagyjuk ki, mert különben kireped a bejgli.
Nincs más hátra mint megsütni a bejgliket! Előmelegített sütőben süsd 180 fokon kb. 25-30 percig. Közben a sütő ajtaját ne nyisd ki!
Tipp: Ha mégis szétrepedne picit a tészta, akkor két vágódeszka közé helyezve nyomjuk össze a még forró bejglit.
Tipp 2: Sose bánkódj, a repedt bejgli is ugyanolyan finom!
6 rúd begjli készül a fenti receptből, nálunk 4 mákos – 2 diós az arány. És nálatok?
Jó készülődést az ünnepre!
(A kép illusztráció!)