Együtt leszünk család.

Így lesz a tiéd a legfinomabb bejgli!

Lehet többféleképpen készíteni a karácsonykor elmaradhatatlan mákos és diós bejglit, de ebben a receptben nem fogsz csalódni!

Ahogy a takarítást és minden karácsonyi tennivalót érdemes a bejglikészítés műveleteit is megosztani és két napra bontani.

Figyelj rá, hogy ne vállald túl magad, pihenj is és élvezd az ünnepi készülődést. Ne dőlj ki, mielőtt elkezdődne a karácsony!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A darált mákot időben szerezd be, mert hajlamosak elkapkodni a boltokból! A diót viszont érdemes csak a felhasználás előtt frissen megdarálni (daráltan tárolva könnyebben megavasodik). A turmixhhoz tartozó aprító tökéletes a célra.

Lehet gesztenyés vagy gesztenyés-almás, mákos-almás, aszalt szilvás-mogyorós a töltelék és számtalan verzióban el lehet készíteni bejglit az ünnepi asztalra, ám valószínűleg egyetértünk abban, hogy a mákos és a diós bejgli az igazi, az elmaradhatatlan karácsonykor!

- Hirdetés -

Mazsolát nem tartalmaz a recept, de ahogy jónak gondolod, ahogy szeretitek, tehetsz bele.

- Hirdetés -

Fontos: A karácsony legyen olyan, ahogy nektek jó, ahogy ti szeretnétek!

Ezt a bejglit viszont ne hagyd ki karácsonykor!

Hozzávalók:

A tésztához:

-1 kg finomliszt

-2 tojás

-3 evőkanál porcukor

-40 dkg margarin

-4 dkg élesztő

-csipet só

-szükség szerint tejföl vagy tej

-tojássárgája és tojásfehérje a lekenéshez

Mák, dió töltelék/ bejgli

-10 dkg cukor

-20 dkg mák vagy dió

-1 dl víz

-citromlé

-fahéj

-2 evőkanál méz

1. nap: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és hozzáadjuk a langyos cukros tejben felfutatott élesztőt, egy csipet sót és a tojásokat. Simára összedolgozzuk, letakarjuk és mehet a hűtőbe 1 napra.

A töltelékeket is elkészíthetjük:

A fenti hozzávalók tehát bejglinként értendők. Természetesen készíthetsz egyben egy nagy adagot, a lényeg, hogy nagyjából 26 dkg legyen majd egy adag töltelék.

A töltelék elkészítése pedig: A vizet felforraljuk a cukorral majd ráöntjük a mákra /dióra és ízesítjük mézzel, fahéjjal, citromlével (esetleg citromhéjjal) Szintén hűtőbe tesszük, akár adagonként, hogy másnap könnyebb dolgunk legyen.

2.nap: Átgyúrjuk és 26 dkg-os adagokra osztjuk a tésztát.

Téglalap alakúra, 3-4 mm vékonyra nyújtuk majd megkenjük az előre elkészített töltelékkel ( nagyjából 26 dkg töltelék per bejgli, vagy egy picit több).

A tészta rövidebb végeit behajtjuk majd feltekerjük a bejglit. Ne maradjon levegő közte, de ne is legyen túl szoros a tekercs! A tészta vége alulra kerüljön! Kenjük meg tojássárgájával és szúrkáljuk meg villával a tetejét és az oldalát!

20 percre hideg helyre tesszük. Majd megkenjük tojásfehérjével és 20 percig meleg helyen hagyjuk. Ettől a két művelettől lesz szép márványos a bejglink teteje!

A megszúrkálást pedig ne hagyjuk ki, mert különben kireped a bejgli.

Nincs más hátra mint megsütni a bejgliket! Előmelegített sütőben süsd 180 fokon kb. 25-30 percig. Közben a sütő ajtaját ne nyisd ki!

Tipp: Ha mégis szétrepedne picit a tészta, akkor két vágódeszka közé helyezve nyomjuk össze a még forró bejglit.

Tipp 2: Sose bánkódj, a repedt bejgli is ugyanolyan finom!

6 rúd begjli készül a fenti receptből, nálunk 4 mákos – 2 diós az arány. És nálatok?

Jó készülődést az ünnepre!

(A kép illusztráció!)

Szólj hozzá