Együtt leszünk család.

Kilenc remek filmadaptáció klasszikus irodalmi művekből

A klasszikus irodalom mindig is mellettünk állt. Mindenkinek van legalább egy olyan kedvenc, klasszikus irodalmi könyve, amit többször is elolvasott. Az idő telik, de ezek a klasszikus remekművek továbbra is népszerűek – részben ezeknek a kiváló filmadaptációknak köszönhetően.

Nézzétek meg az alábbi a könyv-film adaptáció listát. Tökéletes filmestet tarthattok velük!

Ti hányat láttatok – olvastatok ezekből? És melyik a kedvencetek?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A nagy Gatsby

Francis Scott Key Fitzgerald írta ezt a New York Cityről szóló történetet a 20. század elején. Ugyanaz a régi történet a szerelemről, de az előadás egészen más. A filmesek kissé elrugaszkodtak a klasszikus irodalomtól, és elkötelezték magukat a regény modern értelmezése mellett. A film őrült energiáját átadja a nézőknek; a kristály elkápráztat, a pezsgő vízként folyik, és drága autók rakétáznak mindenfelé! Ez egy teljesen új világ, túlterhelve érzelmekkel, érzésekkel és szórakozással!

- Hirdetés -

Anna Karenina

- Hirdetés -

A film Lev Tolsztoj Anna Karenina című regényén alapul. Néhány kritikus nagyon lehúzta a filmet, kijelentve, hogy csak a regény külön epizódjainak összeállítása lett. De a légkör, a jelmezek, a jelenetek és az érzelmek révén minden tökéletes módon megjelenik. Élvezni fogjátok ezt a filmet, bármit is mondanak a kritikák.

Dorian Gray

”Örökké fiatal” a film alcíme, amely teljes mértékben tükrözi a történet témáját. Oscar Wilde Dorian Gray arcképe című regényének adaptációja hűvös fogadtatásra lelt a kritikusok között, ám a történet tele van rejtélyekkel. Egy pazar és csiszolt külsejű főszereplőről mesél, amelyet az erkölcstelenség és a kényeztetés zavart meg. És természetesen van még hely egy szerelmi szálnak is.

Büszkeség és balítélet

Ez a romantikus drámasorozat Jane Austen azonos nevű regénye alapján készült. A regényíró könyvei mindig gyengéd, álmodozó nő képeit ábrázolják, akik képesek erősek, bölcsek lenni és meglehetősen reálisak. Austen szereplői teljes képet festenek a világról, nem csupán annak egyes részeit emelik ki. Ez az adaptáció könnyen érzékelhető, ironikus, és az érzelmeket és a romantikát hangsúlyozza, akárcsak maga a regény.

Twist Olivér

A film Charles Dickens Twist Olivér című regényén alapszik, de egy teljesen más történetet mesél el nekünk. Még a szándékosan átalakított történet sem tudta elrejteni Dickens zseniális egyéniségét a munkában. Miután a keserű könnyeket boldogsággá változtatták, a producerek gyönyörű mesét készítettek, tele pontos és egyértelmű illusztrációkkal.

A nyomorultak

A nyomorultak Victor Hugo legnagyobb epikus regénye. Remekművét sokszor filmre vitték már, de ebben az esetben a legjobb interpretáció musical lett. A zene varázsa színesítette Hugo szereplőinek érzelmeit. Tom Hooper musicalje, A nyomorultak, inkább olyan opera, mint próza. Ez az adaptáció mindenképpen megérint majd téged.

Monte Cristo grófja

Ez Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye, és 1998-ban adaptálták nagy képernyőre. Eleinte kissé meglepődhetünk azon, hogy Gerard Depardieu hogyan szerezte meg a nemes és jóképű Edmond Dantes szerepét. Néhány perccel később azonban megérted, hogy nem a kinézetéről van szó, hanem a tehetségéről és a karizmáról. Azt gondolhatnánk, hogy ő nagyon különbözik attól a Dantestől, amely a fejünkben volt, de Depardieu annyira jól alakítja, hogy teljesen megvesz minket. Ennek eredményeként az adaptáció nagy sikert aratott, köszönhetően nagyrészt a főszereplőnek.

A Tövismadarak

Colleen McCullough regénye egy madárról szóló elbeszéléssel kezdődik, amely életében csak egyszer énekel. Miután elhagyta fészkét, egy tövisbokrot talál, ahol gyönyörű énekét énekli. A végén a legélesebb tövisre merül, és az agónia fölé emelkedik, hogy elénekelje a valaha hallott legszebb dalt. Amikor ezt a dalt hallgatja, még Isten sem tud mosolyogni a mennyben. A legenda mögött meghúzódó gondolat kimondja, hogy a legjobb dolgokat fájdalom és szenvedés által lehet elérni. A regényt 1983-ban egy nagy sikerül filmben adaptálták.

Jane Eyre

Ez az egyik legjobb filmadaptáció Charlotte Brontë regényéből. A film minden szereplője pontosan olyan, mint a fejedben a könyv olvasása közben. Jane-nek, akinek független és lelkes természete töretlen marad. Jane ábrázolása éppolyan szép képekké válik, ahogy elképzeltük, amelyek segítenek szinte szó szerint belelátni a lelkébe. Mr. Rochester, akit a hihetetlenül tehetséges Timothy Dalton játszik, folyamatosan eltolja a lányt, majd visszahúzza. Sötét és szeszélyes, ugyanakkor érzelmes és zaklatott. Az egész történet remek példa az igaz szerelemre. Évszázadok teltek el, de minden ugyanaz maradt.

via

Kép: mafab.hu

 

Szólj hozzá