Együtt leszünk család.

Megnyílt az Álmok Álmodói 20 kiállítás a Millenárison

Mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és egyéb géniusz munkásságát és találmányait mutatja be interaktív módon, 6000 négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállítás keddtől a Millenárison.

Ez a kiállítás a megoldott problémák és a problémák megoldói, „az álmok álmodói” előtt tiszteleg – hangsúlyozta a tárlat hétfői ünnepélyes megnyitóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Gulyás Gergely hozzátette: a magyaroknak rengeteg okuk van a büszkeségre, ha olyan találmányokra és felfedezésekre gondolnak, mint a gyufa, a nukleáris láncreakció, a C-vitamin és a magzatvédő vitamin vagy olyan magyar tudósok alakjára, mint Puskás Tivadar, Jedlik Ányos, Szent-Györgyi Albert és Czeizel Endre.

Mint felidézte, az Álmok Álmodói 20 az eredeti Álmok Álmodói kiállítás és a Millenáris megnyitásának 20. évfordulójára készült. Két évtizeddel előtt a Ganz gyár szocializmusban elhasznált épületéből barnamezős beruházásban egy új közpark és közösségi tér született, és egy év alatt 800 ezren nézték meg az itt létrejött kiállítást – jegyezte meg.
„Magyarországot a jövő kapujából sikerült visszafordítani, mindazt, amit a kiállítás hirdetett, a Millenárissal együtt sikerült zárójelbe tenni” 2002 után – közölte a miniszter. Mint hozzátette azonban, az utóbbi években a Millenáris a következetesen elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően kibővült, a park felülete jelentősen megnövekedett. „Abban bízunk, hogy ez a mostani kiállítás is méltó utóda a 20 évvel ezelőttinek” – hangsúlyozta.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója elmondta: 20 évvel ezelőtt a látogatók szembesülhettek azzal, hogy egy világraszóló nemzet tagjai. A mostani kiállítás is hasonló élményt kíván adni és hasonló üzenetet közvetít. Kiemelt cél annak bemutatása, hogy a magyarok nemcsak a múltban voltak sikeresek, hanem ma is bírnak ezekkel a tulajdonságokkal – szólt a kiállításról.
Dankó Virág a tárlat hétfői sajtóbemutatóján az MTI kérdésére elmondta, hogy a kiállítás 15 hónapnyi munka eredményeként jött létre, 3,2 milliárd forintos költségvetésből.

Szentirmai-Zöld Máté, a Millenáris projektigazgatója, Gazdai István tudománytörténész, vezető kurátor és Csorba László történész, kurátor hozzátették: a mostani tárlat nem elsősorban személyek, hanem 6+1 tartalmi egység köré szerveződik, és természetesen az elmúlt két évtized magyar eredményeit is bemutatja.
Mint kiemelték, minden korcsoporthoz szólni kívánnak, de a kiállítás tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak a fiatalokra.

- Hirdetés -

A tárlaton nagy hangsúlyt kapnak az interaktív elemek: az óriási információmennyiség befogadását több mint 30 interakció, 150-nél több digitális és mintegy 6,5 órányi vetített tartalom segíti.
A témák között szerepel a mobilitás: a látogatók találkozhatnak például egy 1915-ös Ford T-modellel vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépével, a közlekedéstörténet számos magyar újításával, és megelevenedik a magyar vasúttörténet is.

- Hirdetés -

Az orvoslást és élettudományokat bemutató tér felidézi a nagy magyar orvosegyéniségeket, a járványok elleni küzdelem történetét egészen Karikó Katalin felfedezéséig, a látogatók pedig kipróbálhatják, hogyan tudnának elvégezni egy laparoszkópiás műtétet, de az emberi agy működését is számos játékon keresztül ismerhetik meg.

A kiállítás felidézi az infokommunikáció, valamint az ipari és energiaszektor jelentős magyar fejlesztéseit az Eötvös-ingától az atomenergia hasznosítását segítő eredményekig.

Az agrárium világába egy stilizált búzamezőn át vezet az út, közepén egy százéves gőztraktorral, a Tér tudománya című kiállítási egység pedig a matematika, a repülés és az űrtudomány kiemelkedő magyar hozzájárulásait idézi meg. A látogatók itt csaknem 360 fokos vetítésben élhetik át az űrkutatás vívmányait, majd VR szemüveg segítségével a Marson is tehetnek egy sétát.

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás a szervezők tervei szerint 2022. december 31-ig látogatható.

MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

 

Szólj hozzá