Együtt leszünk család.

Miért fontos olvasni a babának?

Annak ellenére, hogy újszülöttünk nem tud könyvet tartani, vagy nem ismeri az ábécé betűit, soha nem túl korai bevezetni őket a könyvek varázslatos világába. Valójában a csecsemő számára történő olvasás biztosítja az építőkockákat, amelyekre szükségük van a nyelv fejlődéséhez, valamint felszereli őket a társadalmi és érzelmi készségek fejlesztéséhez szükséges eszközökkel.

Sőt, egy 2019-es tanulmány szerint azok a csecsemők, akiknek naponta felolvasnak, évente körülbelül 78 000 szót hallanak. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek, akiknek születésüktől kezdve ötéves korukig olvasnak, a mesék során 1,4 millió szó ismeretének vannak kitéve. Ez növeli a gyerekek tanulmányi sikerét is.

Cikkünkben összeszedtük, amit tudni kell a csecsemőnek való olvasásról, beleértve azt, hogy miért fontos és hogyan kezdjük el.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Miért fontos olvasni a babának?

A könyvek olvasása számos módon segíti a baba fejlődését. A baba nemcsak a különböző hangokat és szavakat ismeri meg, hanem a könyvek iránti szeretetet és az olvasás iránti szenvedélyt is. Ráadásul a könyvek olvasása serkenti a baba fantáziáját és segít megismerni a körülöttük lévő világot.

- Hirdetés -

Az olvasás nemcsak abban segít a csecsemőknek, hogy megtanulják anyanyelvüket, és minél több szóval fejlesszék beszédüket, hanem abban is, hogy érzelmi kapcsolat fűzi hozzájuk az olvasó és az őket tartó személyt.

- Hirdetés -

Annak ellenére, hogy a babák még nem beszélnek, ez nem jelenti azt, hogy nem tanulnak. Tulajdonképpen születésétől fogva a csecsemő elindul a beszéd megtanulásának hatalmas útjára.

Életük első évében az agyuk jobban nő, mint életük során bármikor máskor” – mondja a szakember. “Amikor a csecsemőknek felolvasunk, megtanulják a nyelv hangjait, a szavakhoz kapcsolódó jelentéseket és a kommunikáció csodálatos társadalmi elemét.”

A csecsemőknek és a gyerekeknek szóló könyvek olvasása bevezeti a szokatlan szókincset és a mondatszerkezetet, valamint olyan elemeket, mint a rímelés és az ismétlés, amelyek fontos előfeltételei az olvasóknak. Mint minden szülő tudja, a rutinok fontosak, és megalapozzák a gyermekek értékrendjét és szokásait. Kezdetektől fogva az olvasás az egyik legjobb módja annak, hogy a szülők sikerre neveljék gyermeküket, nemcsak az oktatás, hanem a szociális és mentális egészség terén is.

Eközben következményei lehetnek annak is, ha nem olvasunk a babánknak. Valójában azok a csecsemők, akinek nem olvastak fel, valószínűleg kevesebb szót hallanak, és lassabban fejlődhet a beszéd- vagy nyelvtudásuk.

A gyermekkori gyenge írástudási készségek több viselkedési problémával is társulhatnak.

A kutatások azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akinek felolvasnak és beszélnek hozzájuk, több életkorukra is több szót ismernek, mint társaik, akik nem éltek meg azonos tapasztalatokat. Ők nagyobb valószínűséggel tanulnak meg időben olvasni, mint azok a gyerekek, akiket nem olvastak fel

A csecsemőknek történő olvasás előnyei

Annak ellenére, hogy a baba nem fog mindent érteni, amit mondasz, az agyuknak számos szempontból előnye származik az olvasásból.

Íme néhány előny az olvasáshoz:

 • Információt nyújt a babáknak a körülöttük lévő világról

 • Megtanítja őket a kommunikáció fontosságára

 • Építi hallgatási, memória- és szókincskészségüket

 • Megismerteti őket a számokkal, betűkkel, színekkel és formákkal

Mikor kezdj el olvasni a babádnak?

A szakemberek arra biztatnak, hogy olvass fel a babádnak, amint megszületik, hogy megtanulhassa és felismerje a hangodat.

“Bár az újszülöttek nem fogják érteni, mit olvasnak a szülők, felismerhetik a hangokat és a ritmusokat. Ráadásul a hangod megnyugtatja őket”

Tehát, amint be tudod illeszteni az olvasást az ütemtervetekbe, meg kell próbálni megtenni. De ha nem születésétől fogva kezdesz olvasni, próbálj meg nem aggódni ezen. A szakemberek szerint soha nem késő elkezdeni olvasni a babának. Amíg a lehető leghamarabb elkezdesz olvasni, a baba számára előnyös lesz.

A legnagyobb előny elérése érdekében meg kell próbálni naponta felolvasni a csecsemőnek, hogy kialakuljon az olvasási szokás. A szóbeli nyelv és a szókincs fő mérföldkövei a születés és 3 éves kor között következnek be. A gyermek első éveiben való hangos olvasás építi szókincsét, a világgal kapcsolatos ismereteit, valamint az írott nyelv hangjait és mintáit – mindez szilárd alapot jelent az írásbeliség számára. 

Ha több gyermeked van, az olvasás nagyszerű módja annak, hogy mindenkit egyszerre bevonjunk. Amíg a baba kicsi, engedd meg idősebb gyermekeidnek, hogy kiválasszák melyik könyvet olvassátok el. Az olvasás lehetővé teszi, hogy mindenki átölelje és összekapcsolódjon az új babával.

Milyen gyakran olvass fel a babának?

Ha egy újszülött szülője vagy, a babádnak való olvasás gondolatát a hátad közepére kívánhatod, különösen, ha éjjel-nappal eteted a babádat, és alváshiánnyal küzdesz. Tekints az olvasásra, mint lehetőségre arra, hogy leülhess és átölelhesd babádat – egy lehetőséget a pihenésre és a kikapcsolódásra -, és még egy dolgot ne tegyél fel a teendők listájára.

A rövid (kb. 5-10 perces) foglalkozások rendben vannak, mindaddig, amíg a babád érdeklődik. A hangos olvasás olyan, mint a pénz befizetése a gyermeked bankszámlájára. Minél korábban kezded és minél többet fizetsz be, annál gazdagabb lesz gyermeked, amikor belép az iskolába.

A szakemberek azt javasolják, hogy különíts el minden nap időt, például lefekvés előtt, fürdés után, vagy más nyugodt időt az olvasásra. Az ütemezett olvasási idők segíthetnek emlékezni az olvasásra, és elősegíthetik a baba rutinjának kialakítását.

A szülőknek sok teendőjük van, így az is segíthet, ha néhány kedvenc könyv könnyen hozzáférhető helyeken van, ott ahol valószínűleg kényelmes eléritek és olvastok.

Olvasási tippek

Íme néhány általános tipp, amelyek segítenek kihasználni az olvasási időt.

 • Átölelheted babádat olvasás közben – ez segít abban, hogy a kicsik biztonságban érezzék magukat és kapcsolatban legyenek veled.

 • Használj kifejező hangot, ha szükséges, vagy használj más hangot a különböző karakterekhez.

 • Állj meg, és tegyél észrevételeket a képekhez vagy szövegekhez, és mutass meg dolgokat a babának.

 • Állíts be egy speciális olvasási helyet – mint például egy nagy, kényelmes szék – a közelben könyvekkel.

 • Kapcsold ki a televíziót, és olvasás közben némítsd el a telefont.

 • Hagyd, hogy a baba érdekei irányítsanak.

 • Nem lesz nehéz meghatározni, hogy mely könyvek a babád kedvencei, ezért ne félj újra és újra elolvasni őket.

 • Bátorítsd csecsemődet, hogy érje el, fogja meg a könyvet, és lapozzon, ahogy növekszik.

A legjobb könyvek csecsemőknek

Amikor kiválasztod a babának szóló könyveket, keress olyan tartalmat, amely egyszerű, ismétlődő és színes képekkel rendelkezik. Még a családtagok fényképalbumai is szórakoztató “könyv” lehet, amelyet végig kell nézni a babáddal.

Választhatsz olyan könyveket is, amelyeket szívesen olvastál, mint a saját gyermekkorod kedvenceit, vagy azokat a könyveket, amelyek különleges jelentéssel bírnak a számodra. Használd ki a helyi könyvtárat, amikor csak tudod. Ez lehetővé teszi, hogy folyamatosan változatosságot kínálj a csecsemőnek olvasott tartalmaival, és ez ráadásul ingyenes is.

“Hagyományosan úgy tűnik, hogy a legtöbb csecsemő örömmel nézi a fekete-fehér könyveket, vagy azokat a könyveket, amelyek sok képpel és kevésbé narratív tartalommal rendelkeznek” – mondják a szakértők. “Szeretik azokat a könyveket is, amelyek különböző textúrájúak vagy ráncos szövetekkel érezhetők. Így élvezhetik a könyvüket a lehető legtöbb érzék felhasználásával.”

Próbálj nem stresszelni azon, amit a csecsemőnek olvasol. Nincsenek tökéletes könyvek. A legfontosabb az, hogy következetesen olvass a kicsinek. Akár hangosan is olvashatnád az újságot újszülöttödnek, ha akarod.

Amikor a csecsemők kezdenek nyúlni a könyvek után, válassz kemény borítós vagy textil könyveket. A sok könyvet tartalmazó otthonokban felnövő gyermekek később valószínűleg jó olvasókká válnak. Válassz tehát olyan könyveket, amelyek tetszenek, és növekedés közben használjátok ki a könyvtári erőforrásokat és a mesemondásokat.

Bármit is választasz olvasni, az a fontos, hogy hallják a hangodat, valamint a szavak sokféleségét. Ahogy nek, fel tudják tartani a fejüket, és nyúlhatnak a könyvért, érdemes meggyőződni arról, hogy vannak-e nekik megfelelő életkorú könyvek.

Összefoglalva

Az olvasásnak pihentető és kellemes időtöltést kell jelentenie mind a te, mind a baba számára. Ennek eredményeként válassz olyan könyveket, amelyek mind neked, mind a babádnak örömet szereznek, és rendszeres olvasási helyet alakíts ki otthonodban.

Ahogy a baba növekszik, örömmel várja az olvasási időt, sőt könyveket is hozhat neked olvasásra. Ápold ezeket a csendes pillanatokat a kicsivel.

via

freepik.com

- Hirdetés -