Együtt leszünk család.

November 17. a koraszülöttek világnapja

Kedden, a koraszülöttek világnapja alkalmából itthon is lila fénybe borul több város jelképe, csakúgy, mint a világ nagyvárosaiban egy-egy szimbolikus épület .

Évről évre egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez, idén többek között Miskolc jelképe, az avasi kilátó, Debrecenben a Nagyerdei víztorony, Budapesten a Művészetek Palotája, valamint a Duna Aréna is lila színben fog tündökölni.

A tájékoztatás szerint a világon minden tizedik baba koraszülött. Magyarországon évente mintegy 8000 baba születik a 37. terhességi hét előtt. Az 1500 gramm alatti születési súllyal világra jövő újszülöttekre hosszú – átlagosan 2-3 hónap – kórházi ápolás vár, és különleges bánásmódra van szükségük.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Magyar Orvosi Kamara tájékoztatása szerint habár a probléma évente több ezer családot érint, Magyarországon a koraszülés témája még mindig szinte tabunak számít. Az idő előtt – a terhesség 24-37. hete között – világra jövő gyerekek anyukái hetekig, vagy akár hónapokig nem ölelhetik meg gyermeküket, eközben sokan önmagukat hibáztatják a történtekért, környezetük pedig még gyakran meg is bélyegzi, magára hagyja őket. Arról pedig, hogy a koraszülés mivel jár, hogyan lehet rá felkészülni, nem beszél velük senki. Pedig kellene: tájékoztatással, megelőzéssel és megfelelő ellátással jelentősen csökkenteni lehetne a koraszülöttek számát.

A magyar Koraszülöttekért Országos Egyesület 2012 óta emlékezik meg valamilyen módon a koraszülöttek világnapjáról, melynek azért a lila a közös színe, mert ez a szín a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja.

- Hirdetés -

Mivel a vírushelyzet idén lehetetlenné teszi, hogy együtt ünnepeljük a koraszülöttek világnapját, ezért a Koraszülöttekért Országos Egyesület idén egy mesével kedveskedik az érintetteknek, ami mankót nyújthat a családoknak. A Mese az üvegfészekből, (írta és rajzolta: Huszár Krisztina). letölthető a Koraszülöttekért Országos Egyesület weboldaláról.

- Hirdetés -

freepik.com

MTI