Együtt leszünk család.

Tojásírástól a húsvéti locsolásig- Húsvét a Skanzenben

Két év kihagyás után, április 17-18-án ismét a régi falusi húsvéti ünnepeket keltjük életre a Skanzenben – locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal. Ebben az évben a magyarországi mellett a határon túli magyar közösségek zenei- és tánchagyományai, díszítési motívumai is megjelennek a Skanzen portáin és a színpadi programokon.

A locsolkodás hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg, de moldvai csángó és bezenyei horvát húsvéti hagyományokkal is találkozhatnak az oda látogatók a Skanzen kétnapos húsvéti rendezvényén.

Kézműves vásár, vándormuzsikusok előadása, táncház is színesíti a programokat. Mesét mond Simándi László, Csernik Szende, az Álomzug Társulás, itt lesz az Erdőfű Zenekar, a moldvai csángó zenét játszó Berka Együttes, a világzenei Babcsán Projekt, a Magos és a Kerek Zenekar.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kézműves foglalkozások is a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódnak: írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat. Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya (a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő örökség), megismerhetnek gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat.

A kicsik és nagyok készíthetnek gyapjú- vagy agyagbárányt, fonalcsibét, textiltojást, tavaszi ajtódíszt, valamint hímezhetnek könyvjelzőt is a rendezvényen. Lesz még hímes tojás kereső, locsolóvers tanulás, tojásgurítás, pecsétgyűjtő játék, és ételkóstolás.

- Hirdetés -

A Skanzen felszentelt templomaiban húsvét vasárnap és hétfőn katolikus misét és református istentiszteletet tartanak, a görögkatolikus templomban pászkaszentelésen vehetnek részt a látogatók.

- Hirdetés -

Az ünnepet megelőző nagyhéten kézműves foglalkozásokkal, bringatúrával, húsvéti szokások felelevenítésével hangolódik a múzeum az ünnepre.

Részletek:

Skanzen Húsvét 

Húsvéti Hangolódás

Szólj hozzá