Együtt leszünk család.

10 ok, amiért fontos a jó alvás

A jó éjszakai alvás hihetetlenül fontos az egészségünk szempontjából. Valójában ugyanolyan fontos, mint az egészséges táplálkozás és a testmozgás. Sajnos sok minden zavarhatja a természetes alvási szokásokat. Ráadásul az emberek most kevesebbet alszanak, mint a régebben, és az alvás minősége is romlott.

Íme 10 ok, amiért különösen fontos a jó alvás:

1. A rossz alvás elhízást okozhat

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A rossz alvás szorosan kapcsolódik a súlygyarapodáshoz. Azoknak az emberek kik kevesebbet alszanak,  általában lényegesen többet mutat a mérleg, mint azoknál, akik eleget alszanak.

Valójában a rövid alvási időtartam az elhízás egyik legerősebb kockázati tényezője. Egy áttekintő tanulmány rámutatott, hogy azoknál a gyerekeknél és felnőtteknél akik rövidebb időtartamot aludtak 89%-, illetve 55%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki elhízás.

- Hirdetés -

Az alvás súlygyarapodásra gyakorolt ​​hatását vélhetően számos tényező is befolyásolhatja, beleértve a hormonokat és a testmozgást is.

- Hirdetés -

Ha fogyni próbálunk, a minőségi alvás elengedhetetlen.

Vagyis a rövid alvási idő a súlygyarapodás és az elhízás fokozott kockázatával jár együtt mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.

2. A jó alvók általában kevesebb kalóriát fogyasztanak

Tanulmányok kimutatták, hogy az alváshiányos embereknek nagyobb az étvágyuk és hajlamosak több kalóriát fogyasztani.

Az alváshiány megzavarja az étvágyhormonok napi ingadozásait, és valószínűsíthetően rossz étvágyszabályozást okoz.

Tehát a rossz alvás befolyásolja az étvágyat szabályozó hormonokat, míg a megfelelő mennyiséget alvó emberek általában kevesebb kalóriát fogyasztanak, mint a rossz alvó társaik.

3. A jó alvás javíthatja a koncentrációt és a produktivitást

Az alvás fontos az agy működésének szempontjából is. Az alváshiány negatívan befolyásolja a kognitív képességeket, a koncentrációt, a produktivitást és a teljesítményt.

Jó példa erre egy orvosi gyakornokokról szóló tanulmány.

A gyakornokok a hagyományos ütemterv szerint, hosszabb, több mint 24 órás munkaidőt ledolgozva, 36% -kal súlyosabb orvosi hibákat vétettek, mint azok a gyakornokok akiknek az ütemterve több alvást tett lehetővé.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a kevés alvás negatívabban befolyásolhatja az agy működésének bizonyos aspektusait, mint az alkoholos állapot. Másrészt kimutatták azt is, hogy a jó alvás javítja a problémamegoldó készségeket és javítja a gyermekek és a felnőttek memóriateljesítményét.

Összefoglalva: A jó alvás maximalizálja a problémamegoldási készségeket és javíthatja a memóriát. A rossz alvásról kimutatták, hogy károsítja az agy működését.

4. A jó alvás maximalizálja az atlétikai teljesítményt

Az alvásról azt is kimutatták, hogy javítja az atlétikai teljesítményt. Egy kosárlabdázókról szóló tanulmány szerint a hosszabb alvás jelentősen javítja a sebességet, a pontosságot, a reakcióidőt és a mentális jólétet.

A kevesebb alvási idő viszont összefüggésbe hozható például az idősebbek rossz testmozgásával és funkcionális korlátozásával is. Egy több, mint 2800 nő részvételével végzett tanulmány megállapította, hogy a rossz alvásnak köze lehet a lassabb járáshoz, és az önálló tevékenységek végrehajtásának nehézségeihez.

5. A rossz alvóknál nagyobb a szívbetegség és a stroke kockázata

Az alvás minősége és időtartama nagy hatással lehet számos egészségügyi kockázati tényezőre. Ezek azok a tényezők, amelyekről feltételezhető, hogy a krónikus betegségeket, beleértve a szívbetegségeket is okozzák.

A témában publikált tanulmányok kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akik nem alszanak eleget, sokkal nagyobb a szívbetegség vagy a stroke kockázata, mint azoknak, akik éjszakánként 7–8 órát alszanak.

Tehát az éjszakánként kevesebb, mint 7–8 óra alvás a szívbetegségek és a stroke fokozott kockázatával függ össze.

6. Az alvás befolyásolja a glükóz metabolizmusát és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A kísérleti alváskorlátozás befolyásolja a vércukorszintet és csökkenti az inzulinérzékenységet.

Egészséges fiatal férfiakon végzett vizsgálatban egymás után 6 éjszaka is az alvást 4 órára korlátozták, s ez pre-diabétesz tüneteket okozott. Ezek a tünetek egy hét megnövekedett alvási idő után megszűntek.

A rossz alvási szokások szorosan összefüggenek a lakosság vércukorszintjére gyakorolt ​​káros hatásokkal is. Az éjszakánként kevesebb mint 6 órát alvókról többször kimutatták, hogy fokozottan veszélyeztetettek a 2-es típusú cukorbetegségre.

Az alváshiány akár már 6 nap alatt is pre-diabéteszt okozhat egészséges felnőtteknél. Számos tanulmány kimutatta a rövid alvás időtartama és a 2-es típusú cukorbetegség közötti szoros kapcsolatot.

7. A rossz alvás összefügg a depresszióval

A mentális egészségi problémák, például a depresszió, szorosan összefüggenek a rossz alvásminőséggel és az alvászavarokkal. Becslések szerint a depresszióban szenvedők 90% -a panaszkodik az alvásminőségére.

A rossz alvás még a megnövekedett öngyilkossági gondolatok kockázatával is jár.

Azoknál, akiknél olyan alvási rendellenességek, mint álmatlanság vagy az alvási apnoe vannak jelen, szintén szignifikánsan magasabb depresszióról számolnak be, mint azoknál akiknek nincs gondjuk az alvással.

8. Az alvás javítja az immunrendszer működését

Még egy kicsi alvásvesztésről is kiderült, hogy károsítja az immunfunkciót.

A legalább 8 órás alvás javíthatja immunrendszert és elősegítheti például a megfázás elleni küzdelmet. Akik ennél kevesebbet aludtak hajlamosabbak voltak gyakrabban lebetegedni. Tehát ha gyakran megfázunk, akkor nagyon hasznos lehet, ha éjszakánként legalább 8 órát alszunk.

9. A rossz alvásnak köze van a szervezeti gyulladásokhoz

Az alvás hatással lehet a gyulladásokra a szervezetben. Valójában az alvásvesztés a gyulladás és a sejtkárosodás nemkívánatos markereit aktiválja.

A rossz alvás szorosan összefügg az emésztőrendszer hosszú távú gyulladásával, gyulladásos bélbetegségként ismert rendellenességeknél. Egy tanulmány megfigyelte, hogy a Crohn-betegségben szenvedő, alváshiányos betegek kétszer nagyobb eséllyel esnek vissza, mint a jól alvók.

A kutatók még az alvás értékelését is javasolják, hogy elősegítsék a hosszú távú gyulladásos problémákkal küzdő egyének gyógyulási kimenetelét.

10. Az alvás befolyásolja az érzelmeket és a társas interakciókat

Az alvásvesztés csökkenti a társas interakció képességét. Számos tanulmány megerősítette ezt érzelmi arcfelismerési tesztekkel. Egy tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik nem aludtak, csökkenten képesek felismerni a düh és a boldogság megnyilvánulásait.

A kutatók úgy vélik, hogy a rossz alvás befolyásolja a fontos társadalmi jelek felismerésének és az érzelmi információk feldolgozásának képességét.

freepik.com

via

- Hirdetés -

Szólj hozzá