Együtt leszünk család.

Hogyan oszd meg biztonságosan gyermeked fényképeit a közösségi médiában

Olyan korban élünk, amikor az életünk megosztása a közösségi médiában sok ember számára szinte ösztönösen jön. Ez nem változik akkor sem, amikor gyerekeink lesznek.

Érezzük a késztetést, hogy mindent megosszunk új örömforrásunkkal kapcsolatban. Fényképek az első mosolyukról, az első sétájukról, az első iskolai napjukról és a köztük lévő minden értékes pillanatról – szeretnénk, ha barátaink és családtagjaink látnák őket.

Egy közvélemény-kutatás szerint az anyák 84%-a és az apák 70%-a használja a közösségi médiát sokszor arra, hogy megosszák a családjukról készült fényképeket. Valójában olyan gyakori, hogy a szülők megosztják a gyermekeikről készült fotókat, hogy még külön kifejezés is létezik rá – sharenting.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Számos oka lehet annak, hogy a szülők szívesen megosztanak fényképeket, beleértve az emlékek rögzítésétől az online képalkotásig. A megosztás abban is segít, hogy kevésbé érezzük magunkat magányosnak, amikor szülői utunk során nehéz szakaszokon megyünk keresztül. A gyermekedről készült fényképek közösségi médiában való megosztása azonban bizonyos kockázatokkal jár, ezért meg kell tanulnod, hogyan kell ezt biztonságosan megtenni.

Íme, amit tudnod kell.

- Hirdetés -

A gyermek fényképeinek közösségi médiában való megosztásának kockázatai:

- Hirdetés -

Ha bármit megosztasz a közösségi médiában, bizonyos veszélyekkel jár, ideértve a gyermekedről készült fényképek megosztását is. A megosztás gyakran digitális lábnyomot hoz létre gyermeked számára, aminek negatív hatásai lehetnek, beleértve a magánélet elvesztését, a pénzügyi csalásokat és a gyerekek esetleges megszégyenülését.

A Barclays Bank jelentése szerint 2030-ra a pénzügyi csalások és személyazonosság-csalások mintegy kétharmadának a megosztás lehet az oka. Ennek eredményeként további óvintézkedéseket kell tenned, amikor megosztod gyermeked fényképeit.

Íme néhány kockázat a gyermekekről készült fényképek közösségi médiában való közzétételével kapcsolatban.

Személyazonosság-lopás veszélye

Sok szülő akaratlanul is bizalmas információkat osztott meg gyermekeiről, miközben fényképeket osztott meg a közösségi médiában. Ez a megosztás néha még személyazonosság-lopást is eredményezett. „A személyazonosság-lopás óriási probléma. Néha egy bejegyzés tartalmazhatja a gyermek teljes nevét, születési dátumát, városát. Néhány kattintással felfedik a szülők személyes adatait. Ha kombináljuk ezt az információt az adatszivárgásokkal és a Dark Web-en könnyen elérhető társadalombiztosítási számokkal, akkor receptet kapunk az egyszerű személyazonosság-lopásra és hamis hitelszerzésre a gyermek nevében” – mondja Kim Komando, digitális életmód- és kiberbiztonság szakértő.

Nehéz eltávolítani

Miután megosztottad gyermeked fényképét, hirtelen ráébredhetsz, hogy azt törölni kell. Például észreveheted, hogy a fotó bizalmas információkat tartalmaz rólad vagy gyermekedről, vagy csak egy kínos fotó, amelyet gyermeked hirtelen el akar távolítani. De ha fényképeket osztasz meg az interneten, nehéz őket teljesen törölni. Még azután is, hogy törölted őket a fiókodból, előfordulhat, hogy a fotót már mások megosztották, vagy családtagok, barátok vagy akár idegenek mentették el. Gyakorlatilag lehetetlen mindenkit felkutatni, akinek a fénykép megvan.

Elveszíted az uralmat a kép felett

Miután közzéteszel egy fotót a gyermekedről, és mások is kézbe veszik, nem te irányítod, hogy mire használják. Még ha 10 másodperccel később törlöd is a fényképet, akkor is fennáll annak a lehetősége, hogy valaki valamilyen módon visszaélt vele. Ha a gyermekünkről készült fotó felkerült az internetre, lényegében felszabadítjuk a kép irányítását. Bárki elmentheti, kinyomtathatja, megoszthatja, módosíthatja. “Emellett, ha egy fényképet teszel fel az internetre, az azonosító adatokat tartalmazó fényképet a személyazonosság-csalás veszélyének teheted ki, valamint a képeket megosztják és módosítják gyermekpornográfiában való felhasználás céljából” – mondja Jessica VanderWier, az Our Mama Village alapítója, valamint szülő- és gyermekpszichoterapeuta.

A fotók a webhelytulajdonosokhoz tartoznak

Sok közösségi média webhely szerződési feltételeiben olyan záradékok vannak elrejtve, amelyek jogokat biztosítanak számukra a platformjukon megosztott tartalom felett. Ez azt jelenti, hogy amikor felteszel egy fotót gyermekedről egy ilyen webhelyen, akkor átadod a fénykép tulajdonjogát a platform tulajdonosainak. A fényképet úgy használhatják fel, ahogyan jónak látják. És mivel elfogadtad a feltételeket, nem sokat tehetsz ez ellen.

Hogyan osszuk meg akkor biztonságosan gyermekünk fényképeit a közösségi médiában?

Annak ellenére, hogy a közösségi médiában való megosztás kockázatokkal jár, ez nem jelenti azt, hogy soha ne ossz meg gyermekedről készült fotókat. Bár egyes szakértők teljesen ellenzik, számos tipp és trükk segít biztonságosan megosztani gyermeked fényképeit.

unsplash.com

Íme tehát néhány tipp a biztonságos online közzétételhez.

Ellenőrizd az adatvédelmi beállításaidat

Legyen szó Facebookról, Instagramról vagy Twitterről, tanácsos az ezekben a fiókokban kínált legszigorúbb adatvédelmi beállításokat használni mindenhol, ahol megosztod gyermeked fényképeit. Ezenkívül beszélgess a családoddal és barátaiddal, akik követni fogják a fiókot, és tudasd velük, hogy nem szeretnéd megosztani gyermeked fotóit. Emlékeztesd őket arra is, hogy fontos az engedélyedet kérni a gyermekedről készült fényképek mentése vagy megosztása előtt.

Egyes fiókok lehetővé teszik, hogy értesítéseket vagy engedélyeket állítson be a fényképek címkézéséhez vagy megosztásához

Feltétlenül használd ezeket a beállításokat minden fiókodban. Ily módon, ha valaki elfelejti és megjelöli gyermeked egy fényképen, vagy megpróbálja megosztani a fényképét, először te kapsz értesítést az engedély megadásáról.

Kapcsold ki a metaadatokat

A fotó metaadatai jellemzően az időt, a dátumot és néha még a fénykép helyét is tartalmazzák. Ez az egyszerű tény azt jelenti, hogy egy személy nyomon követheti tartózkodási helyed egy metaadatokat tartalmazó fotón keresztül. Könnyedén megbizonyosodhatsz arról, hogy a telefonnal készített fotók nem tartalmaznak metaadatokat, ha kikapcsolod a földrajzi címkézést a fényképezőgép beállításaiban. Rendszeresen ellenőrizd ezt a funkciót, mert előfordulhat, hogy a szoftverfrissítések alapértelmezés szerint megosztják a metaadatokat.

Ellenőrizz kétszer minden fényképet

Nagyon könnyű átengedni a bizalmas információkat, amikor megosztod gyermeked fényképeit a közösségi médiában. A hétköznapi fotón, amelyen az első napjukon visszatérnek az iskolába, az iskolájuk neve és helyszíne, valamint életkoruk is szerepelhet. Hasonlóképpen, egy olyan művészeti projekt fotója, amelyre büszke vagy, tartalmazhatja a teljes nevét. Emiatt fontos ellenőrizni, majd még egyszer ellenőrizni, hogy ezeken a fényképeken nincs-e megosztva bizalmas információ.

Engedélyt kérni

Ha gyermeked abban a korban van, hogy megérti és beleegyezik fényképei közösségi médiában való megosztásába, akkor fontos kérned az engedélyét. Ha arra kérnek, hogy ne ossz meg egy adott fényképet vagy a róluk készült képeket, akkor tiszteletben kell tartanod a döntésüket. Tedd a fényképek megosztását mindkettőjük számára élvezetes tevékenységgé, ahelyett, hogy egy egyszerű igen vagy nem kérdést tennél fel. Kérd meg őket, hogy válasszák ki a nekik tetsző képeket, kérdezd meg tőlük, hogy hol szeretnék közzétenni, vagy kérdezd meg, milyen feliratot szeretnének használni. Ezt a lehetőséget arra is felhasználhatod, hogy megmutasd nekik, hogyan működik a közösségi média. Beszéljen velük a kockázatokról és a biztonsági intézkedésekről, amelyeket végre kell hajtaniuk, amikor elérik azt a kort, amikor a közösségi médiában is megoszthatják életüket.

Tartózkodj más gyerekek fényképeinek közzétételétől

Amikor megosztod gyermeked fényképeit, ne csak a gyermeked magánéletét vedd figyelembe, hanem a többi gyermekét is. Következésképpen a szülők engedélye nélkül ne ossz meg a fotókat mások gyerekeivel. Ha ez egy fénykép, amelyet valóban meg szeretnél osztani, akkor fontos, hogy a képen szereplő összes gyermek szüleivel beszélj. Ha van engedélyed más gyerekekről készült fényképek közzétételére, fokozottan ügyelj arra, hogy a fotók ne tartalmazzanak olyan létfontosságú információkat vagy metaadatokat, amelyek veszélyeztethetik a gyerekeket.

Vedd figyelembe az Egyéb médiumokat

Ha gyermeked fényképeinek közösségi médiában való megosztásának célja, hogy gyermeked növekedésének értékes pillanatait megosszátok családdal és a közeli barátokkal, fontolóra veheted a közösségi médián kívüli egyéb lehetőségeket is ennek érdekében. Végül is sok kiberbiztonsági szakértő azt sugallja, hogy szinte lehetetlen biztonságosan megosztani gyermeke fényképeit a közösségi médiában – még akkor is, ha van egy kis privát fiókod, és korlátozod a hozzáférő személyek számát. „A fiókokat feltörik, a képernyőképeket könnyű lefoglalni, az eszközöket pedig elveszik vagy ellopják, és a jelszavakat könnyen tárolják. Ha fényképeket szeretnél megosztani a családtagokkal, fontold meg egy digitális képkeret ajándékozását. A fényképeket közvetlenül a keretre küldheted, hogy a családtagok vagy a barátok élvezhessék.

Olvasd el az apró betűs részt

Amikor megosztod gyermeked fényképeit a közösségi médiában, kerüld az olyan webhelyeket, amelyek fenntartják a jogot, hogy tetszés szerint felhasználják fotóit. Ezeket az információkat általában az oldal általános szerződési feltételeiben találod meg. Bár nehézkesnek tűnik átfésülni az összes apró betűs részt, végül megéri. Ne feledd, amikor gyermeked fényképét közzéteszed egy ilyen webhelyen, elveszíted az irányítást a gyermeked fényképének felhasználása vagy terjesztése felett.

Hatással van jelenléted a közösségi médiában a gyermekedre

Amikor megosztod a gyermekedről készült fotókat a közösségi médiában, egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, hogy milyen hatással van a gyerekekre, különösen akkor, ha olyan korba kerülnek, amikor tudatosabbak és társadalmilag nyitottabbak lehetnek. Ráadásul a közösségi médiát aktívan használó szülők annak a veszélyének tehetik ki gyermekeiket, hogy idegenek zaklatják és megszégyenülhetnek, ha sok képet tesznek közzé gyermekeikről. Egyes szakértők szerint az aktív közösségimédia-használat akár a gyereknevelés útjába is állhat. Ez érzelmi elszakadást okozhat, különösen akkor, ha negatív vagy stresszes tartalmat fogyasztasz. Még akkor is, ha szándékod az, hogy szórakoztató, ártalmatlan fotókat ossz meg gyermekeidről, a valós élet hatása más lehet rájuk, különösen, ha túlzottan megosztod őket. „Az a szándékunk, hogy vicces fotókat vagy történeteket tegyünk közzé gyermekeinkről, nagy összeomlásaikról vagy érzéseikről, az lehet, hogy egyszerűen mosolygunk, és megosszuk a nevetést barátainkkal” – mondja VanderWier. „De szem előtt kell tartanunk a hosszú távú milyen hatással lehet ez gyermekeinkre, amikor egy nap visszatekintenek digitális lábnyomukra.”

A szülők túlzott megosztásának pszichológiai hatása a gyermekben kínos érzést kelthet, megfélemlítés célpontjává teheti, és hosszú távú hatással lehet a mentális jólétükre, sőt a biztonságérzetükre is a szüleikkel való kapcsolatban – mondja VanderWier.

Összefoglalva

Annak eldöntése, hogy megosztod-e gyermekeidről készült fotóit a közösségi médiában, nem csak rád van hatással, ezért fontos, hogy ügyelj a bejegyzéseidre. Gondosan fontold meg, hogy mit teszel közzé, mit közölsz, és hogyan lehet azt félreértelmezni vagy visszaélni vele. Ha gyermekeid már elég nagyok ahhoz, hogy beleegyezést adjanak, kérj engedélyt a fényképek megosztása előtt. Ha nem akarják, hogy megoszd a fényképet, tartsd tiszteletben a döntésüket. Együtt eldönthetitek, hogy mit lehet megosztani, és mi maradjon privát, és ennek során védheted a magánéletüket.

via

pexels.com

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá