Együtt leszünk család.

10 étel, amit jobb a hűtőben tárolni

Az élelmiszerek tárolásakor sok szempontot kell figyelembe vennünk, hogy azok minél hosszabb ideig frissek, biztonságosak és finomak maradjanak. A helytelen körülmények kellemetlen következményekhez vezethetnek, például romláshoz, penészképződéshez, vagy fertőzésekhez. Mindannyian tudjuk, hogy az olyan dolgokat, mint például a tej mennyire fontos a hűtőszekrényben tárolni, de még sok más termék előnyére válhat, ha hidegen tartjuk, ugyanis növeli az eltarthatósági idejüket, javítja az ízüket és még sok minden más kedvező hatást eredményez.

Cikkünkben 10 olyan népszerű élelmiszert gyűjtöttünk össze, amelyeket érdemes a hűtőszekrényben tartani.

Liszt

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A fehér lisztet sötét helyen kell tárolni – ideális esetben légmentesen lezárt edényben. Így a terméket védjük a külső hatásoktól, és hosszabb ideig friss marad. Valójában a kinyitott fehér liszt 12 hónapig finom lesz a hűtőszekrényben, míg szobahőmérsékleten csak 6-8 hónapig tartható el.

Szárított gyümölcsök és zöldségek

- Hirdetés -

A szárított gyümölcsök és zöldségek viszonylag hosszú ideig, de legfeljebb 6 hónapig tárolhatók egy szekrényben. Azonban csak addig biztonságos, amíg bontatlan marad. Miután kinyitottuk, a legjobb az ilyen ételeket hűtőszekrényben tartani, mivel ezek eltarthatósága 1 hónaptól 6 hónapig tarthat.

- Hirdetés -

Pékáru

Annak ellenére, hogy nem ajánlott a kenyeret hűtőszekrényben tárolni (még inkább, ha házi kenyér), az olyan termékek, mint a zsemle, kakaós csiga és még sok más pékáru, valamivel hosszabb ideig „élhetnek” hűtőszekrényben, mint egy kamrában (legfeljebb 3 hétig). Ezenkívül a nyitott tortillazacskók hűtőszekrényben történő tárolása lehetővé teszi, hogy akár 3 hónapig is frissek maradjanak.

pexels.com

Alma

Ez a gyümölcs egy teljes hónapig friss és ropogós marad, ha nedvességálló zsákban, hűtőszekrényben tároljuk. Tárolás előtt kerüljük el az alma mosását, mert az romlást okozhat.

Mogyorókrém

Bontatlan természetes mogyoróvajat szobahőmérsékleten is tárolhatunk (annak ellenére, hogy hosszabb ideig frissen marad hűtőszekrényben). De miután kinyitottuk, a szakemberek azt javasolják, hogy csak hűtőszekrényben tartsuk.

Citrusok

A narancsot, mandarint, grapefruitot és más citrusféléket körülbelül 2-3 hétig tárolhatunk hűtőszekrényben, szobahőmérsékleten azonban csak nagyjából 10 napig. Nem szükséges a gyümölcsöt edénybe vagy műanyag zacskóba tenni – jobb, ha a levegő kering körülötte.

Humusz

Nem számít, hogy pasztörizált humuszt vásároltunk-e egy boltban, vagy otthon készítettük – nem biztonságos szobahőmérsékleten tartani, így sem. A bontatlan pasztőrözött termék hűtőszekrényben tárolható körülbelül 3 hónapig és 1 hétig, miután kinyitottuk – ha a humusz hagyományos, tartósítószer nélküli, akkor egy hétig még biztonságosan fogyasztható.

freepik.com

Dió

Miután kinyitottunk egy zacskó diót, vagy megpucoltunk egy kisebb adagot, a legjobb, ha nedvességük megőrzése érdekében légmentesen lezárt edénybe tesszük hűtőszekrényben; így a dió hosszabb ideig friss marad.

Élesztő

A (száraz) élesztő egyike azoknak a termékeknek, amelyek hosszú ideig tárolhatók, ha bontatlanul maradnak egy szekrényben (kb. 2 évig), de miután kinyitottuk, rossz körülmények között nagyon romlandó. Ezért elengedhetetlen, hogy légmentesen lezárt edényben, hűtőszekrényben tartsuk. Így akár 4 hónapig is használható.

Avokádó

Ha már érett, akkor mindenképp érdemes a hűtőben tárolni az avokádót, hogy ne menjen tönkre a fogyasztásig. Ha még nincs teljesen megérve, hagyhatjuk a pulton is, hogy gyorsabban érjen.

unsplash.com

via

Szólj hozzá