Együtt leszünk család.

14 ok, amiért a szex jót tesz a testnek és az agynak

Az emberek rendkívül sok időt töltenek azzal, hogy a szexről gondolkodnak, üldözik azt és szexelnek. Ez nem csak a babák születéséről szól, mert az emberek jóval a gyermekvállalás előtt és után is szexelnek – ha egyáltalán vállalnak gyermeket.

Sok egyéb ok is van, amiért az emberek nem tudnak együtt lenni – egyes okok fizikaiak, mások érzelmiek, mások célorientáltak, mások pedig a bizonytalanság miatt. Bármi legyen is az oka, ha gyakori nemi életet folytatsz, valószínűleg látni fogsz bizonyos előnyöket – nem csak a mentális jólétre vonatkozóan, hanem valószínűleg az általános egészségedre is.

Az évek során számos tanulmány kimutatta a szex hatásait. Íme az eddigi főbb megállapítások közül 14 ok:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. A szex során vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek enyhítik a fájdalmat

Az endorfinok a szervezet természetes fájdalomcsillapítói. Szex közben az endorfinok elárasztják a testet és az agyat, enyhítve a kellemetlen érzéseket. Egyes embereknél ez meggyógyítja a fejfájást. Ennek oka lehet az endorfin, vagy a szerotonin neurotranszmitter felszabadulása, ami boldoggá tesz.

- Hirdetés -

2. A szex kalóriákat éget

- Hirdetés -

A szex nem olyan jó, mint a testmozgás más formái, de bizonyosan elég sok kalóriát eléget. A Montreali Egyetem egyik tanulmánya azt vizsgálta, hogy a párok hány kalóriát égetnek el szex közben. Egy 30 perces edzés során a férfiak átlagosan 101 kalóriát égettek el, míg a nők 69-et. Ez körülbelül 4,2 kalóriát, illetve 3,1 kalóriát jelentett percenként.

3. Erősíti az immunrendszert

A Psychology Report folyóiratban megjelent tanulmány szerint a legalább hetente egyszer szexuális életet élő diákoknál magasabb volt egy bizonyos antitest szintje, amely létfontosságú a betegségek leküzdéséhez. Valójában ez a szint 30%-kal magasabb volt, mint azoknál, akik egyáltalán nem szexeltek.

4. A szex jót tesz a szívnek

A brit egészségügyi szervezet szerint minden, ami a szívet edzi, jó a számodra, beleértve a szexet is. De az előnyök attól függnek, hogy mennyire szigorúan csinálod. Átlagosan a maximális pulzusszám szex közben nagyjából megegyezik a lépcsőn való felsétálással, és az ajánlás az, hogy mérsékelten edzz, körülbelül heti 150 percig.

5. Segít a stressz levezetésében

A jó közérzetet okozó vegyszerek mellett, amelyeket az agyad szex közben bocsát ki, a kortizolszinted is csökken. A kutatások kimutatták, hogy a behatoló szex hogyan segíti az embereket a legjobban megbirkózni a stresszel, de egyébként minden fajtája segít az embereknek ellazulni.

6. Csökkenti a prosztatarák kockázatát

A BMJ-ben 2004-ben közzétett tanulmány megállapította, hogy a gyakori magömlés összefüggésbe hozható a prosztatarák kockázatának csökkenésével. Az 50 000, 40 és 75 év közötti férfi közül azok a férfiak, akik havi 21-et vagy többet jelentettek, kisebb valószínűséggel kaptak prosztatarákot, mint azok, akik mindössze négy és hét közötti számot mondtak. Egy nyomon követési vizsgálat megismételte az eredményeket.

7. A szex egészségesebbé tesz

A szex a jólét érzését is fokozhatja. Egy 3000, 57 és 85 év közötti amerikai részvételével végzett tanulmány szerint a szexuális életet élők magasabbra értékelték általános egészségi állapotukat, mint azok, akik nem szexeltek rendszeresen. A szerelmet azokkal is összefüggésbe hozták, akik azt mondták, hogy „kiváló” egészségi állapotúak, nem pedig „jó” vagy „rossz” egészségi állapotúak.

8. Csökkenti a fekély kialakulásának kockázatát

Kutatások szerint a boldog házasság csökkenti az angina (egy szívbetegség) és a gyomorfekély kockázatát férfiaknál. Egy 10 000 férfi bevonásával készült tanulmányban azoknál, akik úgy érezték, hogy szeretik és támogatják, alacsonyabb volt az angina kockázata. Egy másik, 8000 férfi bevonásával végzett vizsgálatban az otthoni problémákkal küzdőknél nagyobb volt a nyombélfekély kialakulásának esélye. A szex nem az egyetlen módja a szeretet és a vonzalom kimutatásának, de minden bizonnyal hozzájárul.

9. A szex csökkenti a vérnyomást

Egy 2003-as tanulmány szerint azoknak a pároknak, akik gyakran átölelik egymást, valószínűleg alacsonyabb lesz a vérnyomásuk. Azoknak a pároknak, akik 10 percig fogták egymás kezét, majd 20 másodpercig ölelkeztek, nem voltak annyira megterhelők az olyan tevékenységek, mint pl. a nyilvános beszéd.

10. Javítja az alvást

Amint azt korábban megbeszéltük, a szex testmozgás, ezért normális, hogy utána fáradtnak érezzük magunkat. De az oxitocin felszabadulása az álmosságot is segíti. A férfiaknál különösen az orgazmus csökkenti az agy prefrontális kéregének aktivitását, ami nagyon fontos a jó éjszakai alváshoz. Egy tanulmány, amelyről a Mail online számolt be, megmutatta, hogy a csúcspontot követő vérláz hogyan üríti ki az izmokat az energiatermelő glikogénből – tovább kimerítve.

11. A szex segít a férfiaknak, hogy jobban megéljék az érzelmeiket

2005-ben a Groningeni Egyetemi Orvosi Központ kutatása azt találta, hogy a szex hogyan segítheti a férfiakat abban, hogy kapcsolatba lépjenek érzelmeikkel. A férfiakat agyi vizsgálatra kötötték, hogy nyomon kövessék agyi véráramlásukat, miközben női partnereik stimulálták őket. Az eredmények azt mutatták, hogy a véráramlás megnövekedett a hátsó insula felé, és csökkent a jobb amygdala felé. Az insula olyan terület, amely az érzelmek, a fájdalom és a melegség feldolgozásához kapcsolódik.

12. Segít fejleszteni a memóriát

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a szex javíthatja az emberek teljesítményét a rövid távú memóriatesztekben. Egyes kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ennek az az oka, hogy a szex fokozza az agysejtek növekedését az agy azon területein, amely a memóriához kapcsolódik, míg mások szerint a szexuális „utófény” miatt, amely tele van dopaminnal és oxitocinnal. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a szex hogyan javítja az agy teljesítményét.

13. Segíthet csökkenteni a szorongást

Szex közben csökken a véráramlás az amygdalába – az agy azon területére, amely a szorongásos rendellenességekhez kapcsolódik. Az amygdalába áramló sok vér növelheti a szorongásos rendellenesség vagy más mentális egészségügyi problémák kialakulásának esélyét, így a szex lehet az egyik módja ennek a kockázatnak a csökkentésére.

14. Genetikailag egészségesebbé tehet

A Psychoneuroendocrinology folyóiratban megjelent tanulmányban a nagyobb szexuális intimitást hosszabb telomerekkel (a kromoszómáink része, amelyek megvédik őket a károsodástól) hozták összefüggésbe. Az eredmények összefüggést mutattak, de nem ok-okozati összefüggést, tehát egyszerűen előfordulhat, hogy az egészségesebb emberek többet szexelnek, nem pedig a szex tesz jót a géneknek.

 

via

 

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá