Együtt leszünk család.

A gyerekek alváshiányban szenvednek, és ez befolyásolja fejlődésüket

Egy ismerős öt éves kisfiú nem aludt eleget, ezért nem volt önmaga. Macska volt. A földön mászkált, és nyávogva válaszolt a szüleinek. „Így tudtuk, hogy nagyon fáradt” – mondta édesanyja.

Állítólag este 8 volt az alvásidő a házukban, de a fiúnak és négyéves húgának szokásuk volt elhúzni a dolgokat. Párszor a mosdóba kéredzkednek ki, vagy lemenekülnek a földszintre, így a szülők végül lefeküdtek velük, amíg el nem aludtak, néha akár fél 9-kor. Gyakran felébredtek éjszaka, kiáltoztak a szüleikért, vagy bemásztak hozzájuk az ágyba. Néhány reggel a gyerekek már fél 5 -kor felébredtek, mert ki kellett menniük a mosdóba, vagy túl nyugtalanok voltak ahhoz, hogy aludjanak.

A késői lefekvés és a korai ébredés az egész családot megviselte, de a kisfiú különösen érintett volt. Reggel még láthatóan fáradt volt, és amikor nem mászott, mint egy macska, beleakadt a dolgokba, és nyüszítve bolyongott a házban.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az óvodában csalódott volt a társai miatt, és kaparással vagy ütéssel csapkodott, vagy sírva fakadt a legkisebb igazságtalanság miatt. Óvónői szerint nehezen tudott összpontosítani. „Nem tudta, mit kezdjen magával” – mondta az édesanyja. – Rossz szülőnek éreztem magam, mert nyilvánvalóan nem aludt eleget.

Valószínűleg kevés vigaszt nyújt ennek a családnak, de a gyerekük messze nem az egyetlen, aki megjelenik az óvodában, iskolában, kimerülve az alváshiánytól.

- Hirdetés -

Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia szerint a három-öt éves gyerekeknek napi 10–13 órát kell lecsukniuk a szemüket, a 6–12 éveseknek pedig minden este kilenc és 12 óra között kell aludniuk. Az Egyesült Államokban a National Sleep Foundation által végzett 2014-es közvélemény-kutatás szerint azonban a hat-tizenegy évesek közel harmada becslések szerint nyolc vagy annál kevesebb órát alszik éjszaka.

- Hirdetés -

Kanadában a Participaction 2016-os jelentése szerint az iskoláskorú gyerekek 31 százaléka alváshiányos, és minden éjjel 30 perctől egy óráig kevesebbet alszanak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A jelentés azt is kimutatta, hogy az iskoláskorú gyerekek egyharmadának gondot okoz pihenni vagy elaludni alkalmanként.

A késői lefekvés, az éjszakai ébredés és a korai ébredés mind csökkenti a gyermek esélyét arra, hogy teljes éjszakai alvást kapjon. És bár néhány gyereknek alvászavarai vannak, mint például az alvási apnoe vagy a nyugtalan láb szindróma, ők a kisebbség – mondja Shelly Weiss, gyermekneurológus, aki a Torontói Beteg Gyermekkórház Alvási/Neurológiai Klinikáját irányítja. „Ez nyilvánvalóan inkább az életmódhoz kapcsolódik” – mondja.

Wendy Hall, a Vancouveri Brit Columbia Egyetem regisztrált ápolója és alvásszakértője gyakrabban mondja, hogy valami a gyerek környezetében vagy rutinjában akadályozza, hogy eleget aludjanak. „Az olyan dolgok, mint a rendszeres háztartási rutinok hiánya, az alvásidő és a képernyőhasználat megerősítése – nemcsak este, hanem nappal is – mind befolyásolják az alvást” – mondja Hall.

A gyerekek korai lefekvéséhez és ahhoz, hogy elegendő ideig ott maradjanak ahhoz, hogy jól aludhassanak, sok erőfeszítést igényel, és a szülők számára, akik az egész napot végig robotolták, ez már gyakran olyan csatának tűnik, amelyet nem érdemes megvívni. De nagy a tét.

via

freepik.com

- Hirdetés -