Együtt leszünk család.

Fogkrémet kenni a pattanásra pont annyi értelme van, mint arckrémet kenni a fogaidra.

A bőr egészségének kulcsa a tudatos bőrápolás. Az információáradatból azonban nagyon nehéz kiszűrni, hogy mi az, ami tényleg működik. Ez a könyv útmutatóként szolgál mindenkinek, aki szép és egészséges bőrt szeretne, legyen akár huszonéves, az alapokkal még csak ismerkedő fiatal, tapasztalt középkorú, vagy akár ötvenen felüli, érett nő.

Hogyan működik a bőrünk? Milyen a hatékony és „felhasználóbarát” arcápolási rutin? Melyik bőrproblémára milyen hatóanyagok válhatnak be? Mit együnk és igyunk, hogy a bőrünket támogassuk? 

A televíziós műsorvezető és szépségvlogger Lilu most kézen fogja az olvasót, és az alapoktól, lépésről lépésre, szakértők segítségével vezeti végig a tudatos bőrápolás útján; egészen addig, hogy önállóan is képes legyen összerakni egy hatékony rutint, amiben olyan kozmetikumok és eszközök szerepelnek, amik a lehető legtöbbet hozzák ki a bőréből.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A könyv fülszövege

Egész felnőtt életemben kerestem egy jól használható bőrápolási könyvet. Egyet. Nem többtucatnyit, amikben egymásnak ellentmondó tanácsok, gyorsan múló trendek, vagy szájhagyomány útján terjedő, minden tudományos alapot nélkülöző tippek vannak. Egyet, amit bárkinek ajánlhatok, aki nem akar többé tanácstalanul válogatni a kozmetikumok óriási kínálatából. Egyet, ami tényleg segít, hogy a tükörben azt lássam, amit szeretnék: egy egészséges, szép bőrű arcot. Ebben a könyvben arra az egyszerű kérdésre keresem – és remélem, meg is adom – a választ, ami szinte minden nőt érdekel: mit tegyen, vagy mit ne tegyen, ha egészséges és ragyogó bőrt szeretne. Egy ilyen könyv minden nőnek jár. Annak is, akinek ismert emberként a külseje állandó céltábla, és annak is, aki egyszerűen csak szeretné magát jól érezni a bőrében. A bőrében, ami egy életen át elkíséri. Szeretettel, Lilu.

- Hirdetés -

Az én sminkem a szép bőr.”

- Hirdetés -

Lilut a legtöbben műsorvezetőként ismerik, habár népszerűségét nem csak tévés karrierjének köszönheti – a közösségi médiában több tízezren követik szépségápolási és bőrápolási tanácsait, szakértőkkel készített interjúit és élő bejelentkezéseit. RUTIN című könyvében a tudatos bőrápolással ismerteti meg az olvasót. Bolognában értük el, ahol épp a kozmetikai ipar egyik legnagyobb világeseményén, a Cosmoprofon vett részt.

A RUTIN a tudatos bőrápolásról szól. Mióta érdekel téged a téma, honnan jött ez a szenvedély?

Azt hiszem, már kislányként is érdekelt a bőrápolás, bár akkoriban leginkább az anyukámat figyeltem, ahogy esténként előveszi kedvenc lemosóját és felteszi a jól bevált krémjét. Már ekkor megtanultam, hogy a bőrünkkel foglalkozni kell, ez is az ápoltság része. Az ő példájából tudom azt is, hogy egy egyszerű, de jól felépített rutin csodákat tesz a bőrrel. Persze azóta fekete öves lettem a témában! 

Miért ilyen fontos neked a szépségápolás, mit kapsz tőle?

A szép bőr az én sminkem. A tévében rengeteget sminkelnek profik, de ha épp nem forgatok, a legtöbbször nem festem magam. Ezért mindig fontosnak tartottam, hogy a bőrömet a lehető legjobban ápoljam – megismerjem a pontos típusát, szükségleteit, és ennek megfelelően válogassam össze a termékeket, amelyeket használok. Ez persze ma már sokkal egyszerűbb, mint tíz évvel ezelőtt, hiszen rengeteg információ fellelhető a neten, és nem csak a legdrágább termékek között találhatunk magas hatóanyag-tartalmú és tiszta kozmetikumokat.

Az elmúlt pár évben a bőrápolás egyre növekvő figyelmet kapott. Szerinted miért vált ilyen divatossá?

A kozmetikai cégek már nemcsak márkákat, terméket hirdetnek, hanem edukálják is a vásárlókat a különböző hatóanyagokról, a bőr szükségleteiről. Talán ennek köszönhető az egyre növekvő érdeklődés a téma iránt, illetve annak, hogy a vásárlók is tudatosabban keresnek – ma már nem a bölcsek kövét vagy az örök fiatalság titkát kutatják, hanem a saját bőrtípusuknak megfelelő és a rutinjukba illeszthető termékeket. A téma népszerűségének oka lehet az is, hogy az utóbbi időben az arcápolást elkezdték egyfajta „self love” elfoglaltságként értelmezni, egyfajta plusz énidőként, amit ellopsz a napból, és magadra szánsz.

Melyek a legfontosabb szépségápolási szabályok?

A legfontosabb a tudatosság: ismerd meg a bőröd és az igényeit! Aztán jöhet – legalábbis nálam – fontossági sorrendben a fényvédelem, a megfelelő tisztítás és a jó hatóanyagok. 

Kifaggattál rengeteg sztárt, gyakorlati és elméleti tudást gyűjtöttél. Mennyire tudnak befolyásolni mások praktikái, vagy mennyire kiforrott a sajátod?

Minden rutin személyre, pontosabban bőrtípusra szabott, ezért ha valakinek beválik egy termék, nem jelenti azt, hogy nálad vagy nálam is működni fog. Amikor egy termék a látóterembe kerül, nem az ajánlások miatt próbálom ki, hanem először az összetevők listáját nézem meg, hogy vajon az én bőrömhöz is passzolhat-e. Mindig a saját tapasztalataimra hagyatkozom, és ezt szeretném átadni azoknak is, akik kezükbe veszik majd a RUTIN-t. A saját webshop miatt rengeteg terméket kipróbálok, és már azt is tudom, hány napig, hétig kell használni egy-egy terméket, mire bebizonyosodik, hogy hozza-e a várt hatást vagy sem. Egy lemosónál például azonnal érzem, hogy csikorog-e a bőröm utána, de egy szérumnál előfordulhat, hogy két-három hét után lesz látható a hatás. A RUTIN-ban is ezt a tudást szeretném átadni az olvasóknak, hogy ők is magabiztosan böngésszék az összetevők listáját, és már ebből meg tudják állapítani, hogy egy termékre érdemes-e költeni vagy sem.

Évek óta foglalkozol ezzel a témával a nyilvánosság előtt, a médiában. Miért pont most jelenik meg az anyag, és miért könyv formában?

Az elmúlt pár évben rengeteg hírességgel, szakértővel készítettem interjút, podcastot, videót szépségápolás-témában, és a Lilulandre is rengeteg cikket írtunk. Ez a sok-sok kirakósdarab most állt össze egy egésszé, most jött el a pillanat, hogy egy jól használható kézikönyvvel lássuk el a téma iránt érdeklődőket.

Ez a bőrápolási kisokos az első könyved. A könyvírás egy teljesen új világ, amiben kipróbálod magad. Milyen kihívásokkal járt ez?

Mindig elmondom, hogy van egy szerzőtársam, Gróf Anita, akivel a Lilulanden és a Liluland Shopon is közösen dolgozunk. A RUTIN-ban azt a rengeteg tudást próbáljuk meg átadni, amit együtt felhalmoztunk az elmúlt években. Azt talán mindkettőnk nevében mondhatom, hogy nagyon élveztük a közös alkotási folyamatot.

Az ötlet megfogalmazásától a könyvkiadásig melyek voltak a kedvenc pillanataid?

A legjobb rész talán az volt, amikor a sztorikat, személyes történeteket gyűjtöttük össze a könyvhöz, például arról, miért vagyok ilyen megszállott a fényvédelemmel kapcsolatban. De annak is nagyon örülök, hogy a könyvben minden bőrtípushoz összeállítottunk egy-egy próbarutint konkrét termékekkel, amelyek nekünk már beváltak. Amikor pedig ezeket a termékeket be is fotóztuk, az egy szuper nap volt!

Mi volt a koncepció a borító mögött?

Azt szerettük volna, hogy a könyvről első ránézésre egyértelmű legyen, ez nem egy életrajzi kötet – szerintem életrajzot egyébként is csak olyan kaliberű embereknek kellene írniuk, mint Mick Jagger… Ezen túl pedig élményt akartunk adni a könyvvel: hogy albumszerű legyen, szép képekkel, amit jó kézbe venni, fellapozni, és minden oldalon találsz valamilyen hasznos infót. Jó ránézni, jó elolvasni és jó ajándékba adni. Remélem, sikerült!

A könyv megvásárolható: Lilu: Rutin 

21. Század Kiadó

 

Szólj hozzá