Együtt leszünk család.

Hogyan rázódjunk vissza az iskolai mindennapokba?

Pontosan egy hét múlva kezdődik az új tanév, véget érnek a lassú, kényelmes reggelek. Az amúgy is izgalmas iskolakezdés idén egyébként is sok szempontból különleges, hiszen jelenleg fogalmunk sincs arról, hogy pontosan hogyan is fog majd zajlani az oktatás. Mindezek ellenére a diákok már várják, hogy újra találkozhassanak a kis pajtásaikkal, hiszen, van akivel majdnem fél éve egyáltalán nem találkoztak.

Erről korábban is elmélkedtünk már a Vissza a suliba, vagy nem? című írásunkban nem olyan rég, azóta a helyzet nagyjából változatlan. Hagyományos tanévkezdésre számítunk, de mivel az utóbbi hetekben folyamatosan nő a fertőzöttek száma, legalább lélekben fel kell készülnünk, és fel kell készítenünk a gyerekeinket is a hibrid oktatásra.

Addig is, amíg ez kiderül, minden reggel el kell majd indulni az iskolába, hat hónap alatt azonban biztosan elszoktak a gyerekek ettől. Éppen ezért érdemes őket „visszaszoktatni” az iskolás mindennapokra.

De hogyan is kezdjünk hozzá?

Alvásidő

Mivel közel 6 hónapja nem kell korán felkelniük a gyerekeknek, ezért mindenképp iktassunk be pár átmeneti napot, amikor minden egyes este korábban menjen aludni, hogy mire elérkezik a szeptember újra fel tudjon majd kelni reggel.

Felszerelés

Ha tudjuk, szerezzük be együtt az iskolai felszereléseket, de ha ez valamilyen okból nem kivitelezhető, akkor nézzük át közösen az összes iskolába szükséges eszközt. Különösen, ha kisiskolás még gyermekünk, legyen tisztában a dolgaival.

Nézzük át nem nőtte-e ki az ünneplő ruháit, a torna- és egyéb sportfelszereléseit. Ha most kezdi az iskolát rendezzük be együtt a szobáját az iskolához szükséges bútorokkal.

Barátok, osztálytársak

Ha a nyáron nem volt lehetőségük találkozni a kis barátaikkal, az utolsó héten ha tudunk, szervezzünk nekik egy-két találkozót az osztálytársakkal, hogy ezáltal együtt hangolódjanak a közös mindennapokra. Megbeszélhetik a nyári élményeiket, valamint, hogy mit várnak az új tanévben.

Beszélgess

Fontos tudni szülőként, hogy gyermekünk mit gondol az iskolakezdésről, milyen érzések kavarognak benne? Ha kis elsősről van szó, különösen fontos odafigyelni a jelzéseire, és mindig meghallgatni, hiszen óriási váltást jelent az iskolakezdés a gyermekek életében. Ha pedig már nagyobb iskolás, akkor is célszerű elbeszélgetni az érzéseiről, hiszen egy rendkívüli tanéven van túl, és lehet, hogy szeretne beszélni arról, hogy most az új tanévben mire számít(hat).

Ha még jó az idő

Szeptemberben gyakran sokáig kitart még a jó idő, remélhetőleg ez idén is így lesz, és hiába ért véget a nyár, a vénasszonyok nyara hétvégéi még számos kirándulási és egyéb programlehetőséget tartogatnak. Tervezzünk be egy-egy ilyen alkalmat, ami még egy kicsit visszarepít a szünidő gondtalanságába, de szépen fokozatosan segít visszarázódni a dolgos mindennapokba is.

És mindenezek mellett legyünk pozitívak és nyitottak az újdonságokra, hiszen új dolgokat tanulni, megismerni a világot fantasztikus dolog!

freepik.com