Együtt leszünk család.

Így készülj el mindennel időben karácsonyra elmebaj nélkül

Minden évben ahogy közelednek az ünnepek hajlamosak vagyunk kilométeres listákat gyártani az elvégzendő feladatokról, hogy aztán hullafáradtan beessünk Szenteste a karácsonyfa alá, vagy a terített asztalhoz. De nem muszáj, hogy ez így legyen.

 

Íme pár egyszerű trükk, amivel könnyebbé tehetjük a készülődést:

 

1. Tervezz előre

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hiszek a listák hasznosságában, ezért gyakran vezetek listákat az elvégzendő feladatokról. Karácsonykor sincs ez másképp, és így mindennel hatékonyabban tudok haladni. Az interneten is számtalan tervező, vagy kipipálható listát találhatunk, én az elmúlt években kifejlesztettem a sajátomat, de természetesen mindenki olyat használ ami neki megfelel.

Készíthetünk menü tervet, és így az alapján a bevásárlási lista is könnyebben összeállítható. Nagyon hasznos az ajándék ötletes lista, kinek és mit szándékoztok adni, vezethetsz költségvetést is, hogy ne lépd túl az előre tervezett összeget.

- Hirdetés -

2. Osszátok meg a főzést és sütést

- Hirdetés -

Tervezd meg előre az ünnepi menüt és ha ti látjátok vendégül a családot, osszátok be ki mit hoz.

Egyáltalán nem kötelező a nyakadba venni az egész család megvendégelését, kivéve, ha az éltet, hogy 15-20 főre készíts ünnepi lakomát. De ha úgy érzed, hogy ez igencsak megterhel minden évben, akkor már előre kérd meg a rokonokat, hogy segítsenek be. Valaki hozzon süteményeket, valaki hozzon egytálételt, hogy neked ne kelljen egyszerre annyi mindent elkészíteni.

3. Szerezd be előre az ajándékokat

A karácsonyi ajándékok vásárlását nem lehet elég korán elkezdeni. De tényleg! Akár már a januári leárazásokkor is hozzá lehet látni, de ha ezt még túl korainak éreznétek, egész évben találhattok akciókat, amelyek során beszerezhettek ezt-azt. Nekem az a trükköm, hogy egész évben nyitott füllel járok, és figyelem milyen ajándékötleteket ejtenek el a fülem hallatára a családtagjaim. Így az egész év folyamán vezetek egy listát a naptáramban, és ősszel, (gyakran már szeptemberben) amikor elkezdem beszerezni az ajándékokat már van jó pár ötletem, hogy ki mit kapjon. Így nem állok december közepén a fejemet fogva, hogy mit kinek hol vegyek, és már alig maradt időm.

4. Spórolj okosan!

Köztudott, hogy karácsony előtt minden sokkal drágább, mintha az év bármelyik másik hónapjában akarnád megvásárolni ugyanazt. Az előző ponthoz kapcsolódóan itt sem árt résen lenni, és a karácsony utáni leárazások kezdetekor be lehet szerezni rengeteg olyan dolgot, amit decemberben drágábban kapnál meg. Én ilyenkor szoktam karácsonyi díszeket, égőket venni, vagy például csomagolópapírt, mert sokkal olcsóbbak ilyenkor mint az ünnepi szezon kezdetekor. A karácsonyi dekorációkat is durván leárazzák. Az ünnepségekre az italokat, sütési hozzávalókat pedig már az ősszel el lehet kezdeni beszerezni szépen apránként.

5. Add ki a feladatokat.

Legyen szó akár az ajándékok beszerzéséről, akár a csomagolásról, akár takarításról, én már réges rég elengedtem azt, hogy mindent én csináljak. Egyrészt nem áll annyi órából egy nap, hogy mindenre jusson idő, másrészt rajtam kívül más is ugyanolyan jól el tud végezni dolgokat mint én. Nyugodtan kérhettek segítséget, az ajándékok beszerzéséhez, vagy becsomagolásához, de még a karácsony előtti nagytakarításhoz is. Nem kell mindent egyedül megcsinálni, mert senkinek nem érdeke, hogy Szentestére anya már csak zombi legyen.

freepik.com

Szólj hozzá