Együtt leszünk család.

Mit tegyél, ha valaki leszidja a gyermeked?

Az utolsó dolog, amit egy szülő látni szeretne, az az, hogy egy másik felnőtt szidja a gyermekét. Füstölögsz és elárasztanak a negatív érzelmek, és ennek az intenzív állapotnak teljesen normális evolúciós oka van. Alapvetően azt jelzi az agyad ősi hüllőrészének, hogy veszély fenyeget bennünket. A szívverés gyorsasága, a hormonok elárasztják a rendszert, és beindul a „repülj vagy harcolj” válasz.

Mindazonáltal fontos, hogy tisztességes maradj, és udvariasan és konstruktívan kezeld a helyzetet.

Cikkünkben bemutatunk 8 lépést, amelyet meg kell tenned, ha valaki nemkívánatos módon fegyelmezi gyermeked.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Ismertesd jelenléted

Először is, ha érvényesülsz a helyzetben, teljesen megváltoztatja a beszélgetés dinamikáját. Gyermeked biztonságban és védve érzi magát, mivel a szemben álló felnőttnek tisztelettel kell szembenéznie valakivel, aki egykorú vele – most nem ő a helyzet végső tekintélye.

- Hirdetés -

Kipróbálhatod ezt a technikát: a másik személy testhelyzetének és testtartásának utánzása. Ezt kapcsolatteremtésnek hívják, és ez egy hatékony módja a lehetséges konfliktusok megoldásának, valamint a valódi és megbízható megjelenésnek.

- Hirdetés -

2. Mérd fel a helyzetet, mielőtt reagálnál

A harag soha nem bölcs tanácsadó, ezért kulcsfontosságú, hogy lehűtsd magad, és logikusan kezeld a helyzetet. Vegyünk egy lélegzetet, és gyűjtsünk információkat az egész megpróbáltatásról. Teljesen lehetséges, hogy a gyermeked téved: megütött egy másik gyereket, elvett valakitől valamit, rosszul viselkedett az órán stb.

Lehet, hogy az impulzusod az, hogy a másik személyt ostromlod, de hasznos átgondolni, mit tettél volna abban a helyzetben, ha a szerepek felcserélődnek.

3. Éreztesd, hogy megérted gyermeked

Az egész helyzet zavarttá vagy ijedtté teheti gyermeked. Fontos, hogy légy türelmes a gyerekeddel, és éreztesd vele, hogy érzelmeit megértik és érvényesítik. Menj le a szeme szintjére, és kérd meg őt, hogy magyarázza el, mi történik. Ezen a ponton tartsd vissza az ítéleted, és hallgasd meg az események értelmezését.

Ha a gyermek úgy érzi, hogy megértik, nagyobb valószínűséggel fogja megérteni, amit mondanod kell, és átgondolja viselkedését a jövőben.

4. Legyél közvetlen a másik személlyel

Az, hogy valakivel közvetlen vagy, gyakran egyet jelent a durva nemtörődömséggel. De a rendszeres “körbeverés” több kárt okoz, mint használ.

Légy őszinte a másik személlyel. Udvariasan tájékoztasd arról, hogy úgy gondolod, hogy gyermeked fegyelmezése szigorúan a te gondod, és értékelnéd, ha nem keveredne bele a helyzetbe. Azt is javasolhatod, hogy vizsgáljátok meg a helyzetet a felcserélt szerepekkel – te vagy az, aki szidja az ő gyermekét.

A közvetlenség bizonyos szintű magabiztosságot igényel, miközben diplomatikus, nyugodt, őszinte és nyitott vagy a helyzettel kapcsolatban.

5. Használj humort a megoldáshoz

Ha mondjuk megsérült valaki, az utolsó dolog, amire gondolsz, az az, hogy viccet csinálj. De a humor nagyszerűen képes eloszlatni a nehéz helyzeteket és csökkenteni a stresszszintet. Ha elmondasz egy könnyed viccet, a körülötted lévő emberek azonnal közelebb érzik magukat hozzád. Segíthet az esemény sürgősségének és súlyosságának leküzdésében is, és minden érintett félnek új perspektívát adhat a dolgok állásáról.

Természetesen óvatosnak kell lenned a konkrét viccekkel. Egyes humorfajták szarkasztikusnak és lekicsinylőnek tűnhetnek, és határozottan ronthatnak a dolgokon.

6. Határok felállítása

Ha a kérdéses felnőtt tekintélynek számít gyermeked életében (tanár, edző, rokon), fontos határokat szabni a hasonló helyzetek megelőzésére. Természetesen nem kérsz zöld utat a gyerekeidnek, hogy tomboljanak az osztályteremben vagy a pályán. Éppen arról tárgyalsz, hogy az illető ugyanazokat a fegyelmezési technikákat használja, mint amit otthon alkalmaztok. Ily módon következetes képet alkot a gyermeked szemében arról, hogy mi a helyes és mi a helytelen, és hogyan büntetik a helytelen cselekedeteket.

7. Magyarázd el a helyzetet a gyereknek

Amikor a por leülepszik, fontos mindent megbeszélni és türelmesen elmagyarázni. Ez a lépés döntő fontosságú, mert az, ahogy észleled a hibákat, hosszan tartó hatással lehet arra, ahogyan gyermeked kezeli a hibákat és a kudarcokat.

Vigasztald gyermekedet, de ne sajnáld. Káros üzenetet küldhetsz – hogy teljesen igaza van, vagy nem tudják, mi a legjobb. Ehelyett maradj határozottan az álláspontod mellett, és higgadtan magyarázd el, miért nem kívánatos az ilyen típusú cselekvés:

Elvetted Juli játékát. Szerinted milyen érzéseket váltott ki belőle? Nem éreznéd ugyanezt, ha elvenné a kedvenc játékodat?

8. Mikor szabad egy másik felnőttnek fegyelmeznie a gyereked?

Szülőként kötelességed megtanítani gyermekeidet a tekintély tiszteletére és az elfogadott társadalmi normák szerinti viselkedésre. Fel kell ismerniük magukat egy közösség (osztály, sportcsapat, játszótér) részeként, és rá kell jönniük, hogy ezekért a csoportokért felelősek vannak. Így például, ha a gyerek rosszul viselkedik az órán, a tanárnak joga van rávilágítani erre, és megindokolni, hogy miért nem kívánatosak az ilyen típusú tevékenységek.

A gyerekek haraggal való kezelése azonban súlyos következményekkel jár. A gyerekkel való kiabálás csökkentheti az önbecsülését, fokozhatja a szorongást, és megtörheti a felek közötti bizalmat.

Felnőttként a mi feladatunk, hogy felfedezzük a közös nevezőt gyermekeinkkel, és az őket megillető tisztelettel és türelemmel bánjunk velük.

Találtad már magad hasonló helyzetben? Hogyan reagáltál és mi lett az eredménye?

via

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá