Együtt leszünk család.

Vendégváró mediterrán fogások pulykából

Ha szívesen felidéznénk a korábbi európai nyaralásaink tradicionális ízeit, elevenítsük fel őket a saját konyhánkban! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ezúttal népszerű mediterrán ételeket mutat be.

A pulykahús alapvető hozzávaló az olasz és a spanyol gasztronómiában is, mióta a nagy felfedezők az 1500-as években elhozták az eredetileg Amerikában őshonos állatot. A mediterrán országokban számos módonkészítik el a zamatos pulyka húsát és mindig törekednek arra, hogy minél egészségesebben tálalják, ezért sok friss zöldséggel kombinálják, és olívás öntettel bolondítják meg.

Ha vendégül látjuk barátainkat, rokonainkat, jól jönnek a gyorsan elkészíthető tradicionális fogások, amikkel nem kell órákig bíbelődni, mégis szemet gyönyörködtetően színesek és emlékezetes ízvilágúak. Ne lepődjünk meg, ha elkérik majd tőlünk a receptet a vacsora végén!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Panzanella

Egy igazán vitamindús toszkán salátát szeretnénk? A panzanella remek választás!

- Hirdetés -

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, amibe rozmaringot és a kakukkfüvet teszünk, majd a nagyobb kockára vágott, szikkadt kenyeret átforgatva aranybarnára pirítjuk benne. A kenyeret félretesszük egy tálba, a fűszereket kivesszük a serpenyőből. Felhevítjük a maradék olajat, amibe mehet 2 gerezd fokhagyma, és a felkockázott pulykamell. Sózzuk, borsozzuk, olívabogyót is dobhatunk rá. Ha a hús szaftosra sült, a serpenyő egész tartalmát a lepirított kenyérre öntjük. Néhány szem koktélparadicsomot 1 percig forgatunk a jó forró serpenyőben, amíg kicsit megpuhul, majd az is mehet a tálba. Utána mozarellát teszünk hozzá és tépett salátaleveleket. A maradék fűszeres olívaolajjal és balzsamecettel locsoljuk meg tálaláskor.

 

 

 

 

- Hirdetés -

Szenvedélyes spanyol ízekre vágyunk? Ollé, egy pulykakolbászos paella rendel! (4 főre)

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, dobjunk rá egy fej apróra vágott vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. Ha kicsit lepirul, mehet rá 10 dkg karikára vágott pulyka páros kolbász és 40 dkg felkockázott pulykamell, 1 apró kockára vágott kaliforniai paprika, 15 dkg ceruzabab és 4 apróra kockázott paradicsom. Szórjunk rá 30 dkg rizottórizst, öntsük fel 1 liter húslevessel, tegyük bele egy csipet sáfrányt, 1 tk pirospaprikát, sót, frissen őrölt borsot, 1-2 babérlevelet. Főzzük készre a rizst, rázogatva, apránként hozzáöntve a húslevest. Apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikával tálaljuk.

Pulykakolbászos paella

 

Ennek a gyerekek sem tudnak ellenállni! Pulykás lasagne falatok

Egy fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát felaprítunk és olívaolajon megdinsztelünk. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 50 dkg pulyka darált húst, és kevergetve megpirítjuk. Ha kész, oreganóval fűszerezzük és hozzákeverünk 1 ek sűrített paradicsomot, 40 dkg hámozott, darabolt paradicsomkonzervet és 20 percig főzzük. Közben a lasagna lapokat (1 doboznyit) 5 perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffin tepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére (25 dekányit osztunk szét) és 20 perc alatt megsütjük. Friss salátaágyon tálaljuk.

Fotók és receptek: gallicoop.hu

Szólj hozzá