Együtt leszünk család.

Többszáz tobozt szüreteltek le speciális technikával a Follyban!

2021-ben kicsit később értek be a tobozok a Folly Arborétumban, mint ahogy arra számítottak, éppen ezért a hagyományos szüretüket december 11-én tartották meg.

A szombati munkanap ellenére ismét nagy volt az érdeklődés a Folly tobozszürete iránt: idén a himalájai cédrusok, az atlaszcédrusok, valamint az óriástobozú fenyők tobozait szüretelték le az arborétumban – alpintechnikával.

Többszáz toboz került december második szombatján a kosárba – kizárólag magfogás céljából. A több mint 10 méter magas, a világ legnagyobb tobozát termő Pinus coulteri (óriástobozú fenyő) speciális eszközökkel való szüretelése volt a legnagyobb látványosság. Óriástobozú fenyőt két-három évente szüretelnek, idén 57 db tobozt szüreteltek le, amelynek súlya mintegy 110 kg.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A vezetett túrák része volt tobozbemutató is, ahol bemutatásra kerültek a kert tobozai.

- Hirdetés -

A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, az egész kertet érintő kirándulások során a szüretelők speciális technikával másznak fel egy-egy atlasz- vagy himalájai cédrusra – hogy melyikre pontosan, ez közvetlenül a szüret előtt dől el. Szerencse, hogy idén is útba tudták ejteni az óriástobozú fenyőket, hiszen a tavalyi látványos, alpintechnikai eszközökkel betakarított óriástobozok szürete után most is találtak érett tobozokat a fákon.

- Hirdetés -

Folly Arborétum

 

 

 

Szólj hozzá