Együtt leszünk család.

10 tanács, amelyet csak szűk látókörű emberek adhatnak

A tudósok azt mondják, hogy az okos emberek nem nagyon figyelnek mások tanácsaira. Ráadásul az emberek általában inkább a saját véleményükre hagyatkoznak. Mindazonáltal olyan gyakran hallunk néhány mondatot, hogy úgy tűnik, mintha az agyunkban lejegyezték volna őket, a „légy okos”-tól kezdve, a „ne reagálj-on át” és „kövesd az álmaid”-ig.

Biztosak vagyunk abban, hogy néha a legésszerűbb döntés az, ha elvetjük mások tanácsait, és a saját fejünkkel gondolkodunk.

Íme, 10 „kedves” tanács, amely boldogtalan kapcsolatokba sodorhat, csökkentheti az elhelyezkedési esélyeid, és elronthatja az életed.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. „Támogatsd a férjedet, bármi is történjen.”

Az old school mentalitású emberek gyakran adják ezt a tanácsot fiataloknak anélkül, hogy belegondolnának a következményeibe. Ha egy családban a pár egyik tagja keményen dolgozik és minden fillért megszámol, a másik pedig, aki minden pénzét valami kétes üzletbe fekteti, akkor nehéz boldognak nevezni őket. Az is megkérdőjelezhető, amikor pár egyik tagja egyszerűen a kanapén fekszik, évről évre, és megpróbálja „megtalálni önmagát”. Az önálló döntések meghozatala, a másik partner hibáztatása minden bajáért és a másik véleményének figyelmen kívül hagyása a mérgező kapcsolat valódi jelei. A vak idealizálás és az elvont jóért való szenvedés még senkinek nem hozott boldogságot.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

2. „Ne feküdj le úgy, hogy dühös vagy a párodra.”

Mi történik, ha az emberek folytatják a veszekedést, és megpróbálják kideríteni, kinek van igaza és kinek nincs igaza? Elfáradsz, dühösebb leszel, és a gondolataid összekuszálódnak – akár még jobban is oda akarnál szúrni a párodnak. A negatív érzelmek az alváshiánnyal együtt veszélyes koktélt alkotnak, amely több bajt hozhat, mint megoldást a veszekedésre. Ebben a helyzetben jobb, ha éjszakának félretesszük a dolgot, hogy aludjunk rá egyet. Harc után időre van szükségünk, hogy lehiggadjunk.

3. „Csináld azt, amit szeretsz, és egy napot sem fogsz dolgozni.”

Az üzleti szféra szakértői teljesen nem értenek egyet ezzel a tanáccsal. A munka nem szórakoztatás, hanem pénzkereseti eszköz. Sőt, nagy különbség van aközött, hogy azt, amit szeretsz, csak magadnak csinálod, és aközött, hogy valakinek tedd fizetésért. A munkáltatóhoz való alkalmazkodás szükségessége kihat a kreativitásra, és kevésbé örömtelivé teszi, mint korábban gondoltuk.

4. „Mindig hallgass a szívedre, és kövesd az álmaidat.”

Ez egy nagyon népszerű és káros tanács. A pszichológusok emlékeztetnek arra, hogy sokan nem tudják objektíven felmérni múltbeli tapasztalataikat, ugyanakkor a legtöbb embernél jól működik a racionális döntéshozatal folyamata. Ezért néha jobb, ha elhalványítjuk az érzelmeket, és bekapcsoljuk a hideg elmét.

5. „Most házasodj meg, a szerelem később jön.”

Hosszan vitatkozhatunk arról, hogy mi a fontosabb a kapcsolatokban: a szerelem, a kényelem vagy valami más. De a szülők kiábrándításától való félelem vagy az életkor miatti házassági vágy és a „ketyegő” biológiai óra egyértelműen rossz indíték a házasságkötéshez. Mindkét partner szenvedni fog, ha nincs köztük szerelem, és a legszomorúbb az, hogy sokszor egyikük sem meri abbahagyni a szenvedést, mert félnek a válásra is gondolni, és nem akarnak nemet mondani az általános dolgoknak.

6. „Szomorúnak érzed magad? Ne gondolj rossz dolgokra.”

Azok az emberek, akik folyamatosan azt hallják, hogy „Nyugodj meg” vagy „Nincs okod szomorúnak lenni”, megtanulják elnyomni az érzelmeiket. Az ilyen emberek a félelmet, a csalódottságot és a szomorúságot „rossz” érzelmeknek tartják, és megpróbálnak megszabadulni tőlük. Ez nemcsak az életminőséget ronthatja, hanem egészségügyi problémákat is okozhat. Amikor szomorúnak érzed magad, a sírás jó megoldás lehet. A könnyek csökkentik a stresszt, enyhítik a fájdalmat és segítenek megnyugodni. Van még egy széles körben elterjedt tanács, amely azt mondja, hogy „maradj pozitív”, amit egyszer s mindenkorra el kell hagyni. Ez azért van így, mert a pozitív gondolkodás gyakran csak a valóság elkerülésének kísérlete, valamint önmagunknak való hazudozás.

7. “Legyen eszed, ne hagyd, hogy ez hatással legyen rád!”

A gyerekek gyakran nehezen ismerik be, hogy zaklatás áldozatai lettek. Ha megtalálják a bátorságot, hogy megosszák ezt a szüleikkel, az azt jelenti, hogy valóban támogatásra van szükségük. A szülők legrosszabb taktikája pedig az lenne, ha elutasítják a gyerek panaszait. A szülőknek meg kell tanítaniuk gyermekeiket védekezésre, súlyos zaklatás esetén pedig a szülőknek kell közbelépniük. Az a tanács, hogy maradj csendben és ne reagálj, toleráns hozzáállást alakít ki a gyerekekben a kegyetlenséggel szemben. A jövőben tanult tehetetlenség kialakulásához vezethet. Az összes stresszes helyzet miatt, amin egy gyerek átment, elkezdi azt hinni, hogy nem tud semmit irányítani, és meg sem próbál változtatni a dolgokon. És sokszor még dicsérjük is azokat a gyerekeket, akik megbocsátanak a zaklatóiknak… de az a helyzet, hogy sokszor nem is büntetik meg a zaklatókat. Tehát a zaklató újra és újra ugyanazt csinálja majd.

Kapcsolódó cikk: Kortárs bántalmazás – Vétkesek közt cinkos aki néma

8. „Legyél a munkatoborzók szeme előtt, amilyen gyakran csak lehetséges, hogy megkapd az állást.”

Vannak, akik biztosak abban, hogy ha nemet mondanak nekik, egyszerűen meg kell kérdezniük még egyszer. De az ilyen viselkedés valószínűleg bosszantja a beszélgetőpartnert, és elviszi a kívánt eredményt. Egyáltalán nem szabad így viselkedni például a toborzókkal. „Akarod azt a munkát? Csak hívogasd a hr-est, hogy ellenőrizd a pozíciót. Ez beleivódik a munkaerő-felvételi menedzser elméjébe, és arra készteti őket, hogy jobban foglalkozzanak veled, amikor az önéletrajzod a stósz tetejére kerül.” Hogyan működik valójában: A menedzser végignézi az önéletrajzok kötegét, megkeresi a tiédet, és kidobja.

9. „Semmi sem fontosabb a családi összetartásnál.”

Ahogy a mondás tartja, egy igazi család nem a véren múlik – ez azokról az emberekről szól, akik veled maradnak, amikor nincs más a közeledben. A családodban lehetnek mérgező emberek, például rokonok, akik állandóan kritizálnak, ítélkeznek, és megpróbálnak irányítani téged. Ilyen helyzetben jobb megoldás lehet, ha nem ragaszkodunk egy ilyen családhoz, és korlátozzuk a kommunikációt azokkal a tagokkal, akik csak negatívumot bocsátanak ki.

10. „Élj úgy minden napot, mintha az lenne az utolsó.”

Ezt az elvet gyakran bemutatják a filmekben is. A való életben azonban katasztrófához vezethet, nem beszélve az erkölcsi felelősségről, amely gyakran nem jár ezzel a tanáccsal. Talán a haldokló emberek megtehetik ezt, mert nem kell megküzdeniük tetteik következményeivel… neked viszont igen.

via

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá