Együtt leszünk család.

9 szülői tudnivaló a fényvédelemről és a meleg hatásairól

Ismét itt az évszak, amikor a szülők fényvédőkért állnak sorba, és aggódva keresgélnek az interneten, és megpróbálják kitalálni, hogyan lehet megóvni gyermekeiket a veszélyes napsugaraktól és az erős melegtől.

Szülőként kiemelten fontos, hogy megvédjük gyermekeinket a leégéstől és túlzott meleg hatásaitól.

Cikkünkben ezért összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mit tehetnek a szülők a fényvédő használata mellett, hogy megóvják a gyerekeket a naptól?

A fényvédő mellett próbáljuk minimalizálni a napsugárzást, főleg amikor a legerősebb, 11 és 15 óra között. Tegyünk meg mindent az árnyék keresésére, amikor kimerészkedünk a hőségben. Ez azt jelentheti, hogy érdemes utánanézni, hogy megtaláljuk az árnyas játszótereket, a napvitorlával rendelkező parkokat, és fontos, hogy napernyőt vagy sátrat vigyünk magunkkal a strandra.

- Hirdetés -

Ha a gyerekek egész nap árnyékban lesznek, akkor is valóban szükség van a fényvédő krémre?

- Hirdetés -

Mivel még borús napon is UV sugárzásnak lehetünk kitéve, és a felhők nem helyettesítik a fényvédőt, ezért a válasz igen. A felhő nem blokkolja a káros napsugarakat. A napsugárzás előrejelzésétől függetlenül alkalmazzunk fényvédőt.

Ne feledjük, hogy a homok, a hó és a beton az UV-sugarak akár 85% -át is visszatükrözi, és árnyékban, akár visszaverődve is megégetheti a védtelen bőrt.

Mennyivel azelőtt kell a napvédő krémet alkalmazni, mielőtt a gyerekek kimennek a napsütésre?

A fényvédőnek 30 percre van szüksége a bőrrel való megkötéshez, ezért kenjük fel, mielőtt elhagyjuk a házat.

Ha a gyerekek úszni fognak, vízálló fényvédőre van szükségük?

Jó ötlet, de még a „vízálló” jelöléssel ellátott fényvédő is lejön a vízben, ezért úszás és erős izzadás után újra fel kell kenni.

Az SPF besorolású ruhák és fürdőruhák valóban működnek?

Az SPF ruházat nagyszerű technológia, de valójában nagyjából minden szorosan szövött ruházat megakadályozza a káros sugarak behatolását. – állítja a szakértő. Mivel a legtöbb fürdőruha szövet szorosan szövött, a szokásos fürdőruhák önmagukban általában megfelelő védelmet nyújtanak. De a legfontosabb a lefedettség, szakemberek azt javasolják a kisgyerekeknek, hogy viseljenek napkiütés védő fürdőruhát, amely a nyakkivágástól kezdődik, és a könyökig és a térdig is fedést nyújt.

Keressünk olyan vödörkalapokat, amelyek szélessége legalább olyan széles, mint a tenyerünk, és ne felejtsük el a napszemüveget (a gyerekeknek a fej köré tekerhetők).

Nem lesznek a gyerekek túl keveset a napon? Nem fontos a D-vitamin?

Némi napozásra szükség van ugyan a D-vitamin előállításához, de ennek nem 11 és 4 óra között kell lennie.

A bőrgyógyász szerint az a napsütés mennyisége, amelyet hetente néhányszor kap a gyermek az arcára és a kezére, általában elegendő a szükséges D-vitamin előállításához. Ha nagyon szeretnénk ezt az extra adag D-vitamint, jobb, ha az ételtől kapjuk meg, vagy tabletta és/vagy csepp formájában.

Mit kell keresniük a szülőknek a gyermekek fényvédőjében? Van amit kerülni kell?

Az orvosok szerint a gyerekeknek legalább SPF 30-at kell viselniük, az üvegnek pedig UVA és UVB védelmet kell mutatnia (keressük meg a „széles spektrum” szavakat).

A szakértők szerint azonban nem szükséges kifejezetten, hogy organikus, vegyszermentes, illatmentes termékeket vásároljunk a gyermekek számára.

Ennek ellenére, ha aggódsz a vegyi anyagok miatt, rengeteg természetes fényvédő van a piacon. Néhány gyereknél pedig bizonyos formulák – akár ásványi, akár kémiai – bőrreakcióit tapasztalhatjuk, és előfordulhat, hogy különböző márkákat kell kipróbálnunk, hogy megtaláljuk a bőrükkel egyezőt. Az illat is irritáló hatású lehet, ezért az érzékeny bőrű gyerekek szülei választhatnak illatanyag-mentes szereket.

Mi a legjobb módszer, hogy a csecsemőket megvédjük a naptól?

A csecsemőknek árnyékban kell lenniük, a bőrüket el kell takarni, és a szabadon elhelyezkedő részeken napvédőt kell alkalmazni, ha hat hónapnál idősebbek. Az egy év alatti gyermek leégése valóban veszélyes lehet.

A hat hónaposnál fiatalabb babákat teljesen árnyékban, babakocsiban vagy esernyő alatt kell tartani.

Ha egy alvó babát babakocsiban vagy hordozóba letakarunk, a szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a takarókat vagy a pólyákat, mivel ezek csökkenthetik a levegő áramlását és megemelhetik a babakocsi belsejében lévő hőmérsékletet. Próbáljunk meg ragaszkodni az árnyékhoz, vagy fektessünk be egy esernyőbe vagy egyéb babakocsira szerelhető napvédőbe, hogy a baba ne kerüljön a napra.

via

freepik.com

Szólj hozzá