Ahogy újra beköszöntött a nyár, sokan keressük a hűsölés lehetőségét a nap élvezete közben. Egy tikkasztó napon vágyakozhatunk fagylaltra és hideg italokra, de ezek a csemegék csak átmeneti megkönnyebbülést nyújtanak.
Milyen lehetőség lehet arra, hogy belülről hűtsük le magunkat?
Lehet, hogy eszünkbe sem jutott eddig, hogy a gyógynövényeket a lehűlés lehetőségének tekintsük egy forró napon, de rengeteg növény áll rendelkezésünkre, amelyek segíthetnek a hőség enyhítésében.
A „hűsítő” gyógynövények megismerése
A legtöbb gyógynövényes hagyomány szerint a gyógynövényeket melegítő, hűtő vagy semleges hatásúként osztályozzák.
Benjamin Zappin gyógynövény szakértő és az öt ízes gyógynövény társalapítója szerint a hűtő gyógynövények a következő kategóriák egyikébe vagy mindkettőbe tartozhatnak: hűtőközegek és izzasztószerek.
A hűtőközegek úgy működnek, hogy csökkentik a test hőmérsékletét és hűtik a szöveteit. Ezek között az alábbi gyógynövényeket találhatjuk meg:
- citromfű
- krizantém
- citrombalzsam
- levendula
- fodormenta
- borsmenta
- kamilla
Az alábbi izzasztó szerek izzadásra ösztönöznek:
- borsmenta
- citrombalzsam
- macskagyökér
- bodzavirág
- kamilla
Értelemtelennek érezhetjük az izzadásra ösztönző gyógynövény alkalmazását. De Zappin megjegyzi, hogy az egész világon sok meleg éghajlatú kultúra használja a chili-s termékeket az izzadtság felpörgetésére, mivel az izzadás alapvetően a test légkondicionáló berendezésének egy változata.
Ennek ellenére ne aggódj, hogy a gyógynövények használata után csöpög majd rólad az izzadság. A izzasztó hatás sokkal finomabb.
A Yaashree (Yash) Mannur, klasszikus ájurvédikus orvoslás és a Shubham Ayurveda Klinika igazgatója szerint az ájurvédaban az ételeket és a gyógynövényeket hat „ízlés” szerint osztályozza.
Ezek pedig a következőek:
- édes
- savanyú
- sós
- keserű
- összehúzó
- csípős
Hasonlóképpen, a hagyományos kínai orvoslás (TCM) öt ízét osztályozza az élelmiszereknek és a gyógynövényeknek:
- édes
- savanyú
- sós
- fanyar
- keserű
Egy gyógynövény vagy étel íze meghatározza, hogy milyen hatással lesz a testünkre. Mannur szerint az édes, keserű és összehúzó ízek mind hűsítő hatásúak.
„A legmelegítőbb íz a sós, majd a savanyú, és a csípős” – mondja.
Például a chilit csípősnek és összehúzónak tartják az ayurvédában – mondja Mannur. Ez azt jelenti, hogy bár forró ízűek és hevítik a szöveteket, mégis vannak hűtő tulajdonságaik.
Bár az édes íz is hűsít, fontos, hogy enyhén édes ételeket válasszunk, például dinnyét, hámozott mandulát vagy tejet, (ha meg tudjuk emészteni). Ez biztosítja, hogy ne kompenzáljuk a hűtési minőség előnyeit túl sok cukorral.
A gyógynövények „akciója”
Mannur hangsúlyozza, hogy nagy különbség van valami tapintása vagy ízlelése között, és valami között, ami valójában lehűti a tested.
Ez utóbbi a gyógynövény testre gyakorolt „cselekvésére” utal, amelyet az ájurvédában „vīrya” néven ismernek.
„Legtöbbünket megtévesztenek mindenféle olyan módszerrel, amellyel megpróbálhatunk lehűlni” – mondja Mannur. „Hűvös hőmérsékletet próbálunk elérni, amely csak egy ideig marad hűvös. Amint kölcsönhatásba lép a test hőmérsékletével és az emésztő tűz hat rá, ez a hűtési hőmérséklet elmúlt. „
És bár a hideg ételek, például a fagylalt érzése átmeneti pszichológiai megkönnyebbülést jelenthet, valójában nem tesz semmit az általános testhőmérséklet csökkentése érdekében.
„A hűtési hőmérséklet hatása csak akkor marad meg, ha a szájban van. A test nem kap semmilyen hűtést, de folyamatosan kér, folyamatosan kér ”- mondja Mannur. „Tehát nem számít, mennyi fagyit eszel, nem fogod érezni a test hűsítő hatását.”
Másrészt a hűsítő gyógynövények a test szöveteire hatnak, nemcsak az ízlelőbimbóira.
A hő finom hatásai
A gyógynövényes hagyományok szerint a hő mélyebbre hat, mint az időjárás. Zappin szerint a hő külső megnyilvánulásai lehetnek fizikai, valamint szellemi vagy érzelmi kifejezések.
A következőket érezhetjük:
- fájdalom
- vörösség
- duzzanat
- agitáció
- agresszió
- harag
- vakmerőség
- versenyző gondolatok
- aggodalom
„Modern életünk, valamint a termelékenységre, a gyors gondolkodásra és a technológiára helyezett hangsúlyunk eleve a csendes állapotból a forró tudatállapotba vonzza az embereket” – mondja Zappin.
Ezenkívül egyesek számára előnyös lehet a hő, míg másoknak nem.
„A testnek eltérő metabolikus igényei lehetnek a hő hatására. Néhányan jól reagálnak, és szükségük van rá, hogy életben érezzék magukat, és több életerőt tapasztaljanak. Néhány ember számára ez elnyomó – mondja Zappin.
Mivel az olyan gyógynövényrendszerek, mint az ayurvéda és a Hagyományos Kínai Orvoslás az egész ember szemszögéből közelítik meg a gyógyulást, az alábbi hűsítő gyógynövények segíthetnek egyensúlyt teremteni a hő okozta problémákban, amelyek mélyebbre nyúlnak, mint a napsütés.
Ezek a legjobb hűsítő gyógynövények – Előnyök és felhasználási módok
Próbáld ki az alábbi gyógynövényeket a hőmérséklet csökkentéséhez.
Koriander
A koriandert hűsítő gyógynövénynek tekintik. Egy 2017-es tanulmány megjegyezte, hogy a koriander antioxidáns, rákellenes és neuroprotektív tulajdonságokkal bír. Azt is kimutatták, hogy pozitív hatással van a vércukorszintre.
Hogyan kell használni: A koriander remekül egészíti ki a leveseket, szószokat és salátákat. A guacamole egyik népszerű alapanyaga.
Menta
A menta jól ismert hűsítő érzéséről, és gyakran használják ajakbalzsamokban, köhögés elleni szirupokban, sőt alkoholos italokban (mojito).
A borsmenta olajat széles körben használják a gyógynövényként gyomor-bélrendszeri problémákra.
Egy felmérés szerint a borsmentaolaj segíthet a hasi izmok ellazulásában. Egy 2020-as tanulmány szerint a vékonybélben, de a vastagbélben nem felszabaduló borsmentaolaj jelentősen csökkentette a hasi fájdalmat, a kényelmetlenséget és az irritábilis bél szindróma (IBS) súlyosságát.
Antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és idegnyugtató hatása is van.
Hogyan kell használni: Igyuk teaként, vegyük be kapszulákban, vagy készítsünk egy permetezőt, amellyel azonnali megkönnyebbülés érdekében permetezhetjük magunkat.
Rózsa
Noha a rózsa technikailag nem gyógynövény, a hagyományos gyógynövénygyógyászatban népszerű és sokoldalú növény, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal.
A kutatások szerint a rózsa:
- enyhíti a fájdalmat
- megnyugtatja az égést
- csökkenti a depressziót
- nyugtatja szorongás
- javítja a szexuális diszfunkciót
Ennek ellenére a legtöbb vizsgálatot állatokon végezték. Meggyőzőbb eredményekre van szükség nagyobb mintanagysággal, hogy megerősítsük az emberekben kifejtett előnyöket.
Hogyan kell használni: A rózsa rendkívül sokoldalú, használható aromaterápiában vagy rózsavízben, vagy illatos teaként is fogyasztható.
Levendula
Ezt a népszerű aromaterápiás összetevőt általában kozmetikumokban és szappanokban használják.
A kutatások szerint a levendula előnyös lehet:
- szorongás
- depresszió
- álmatlanság
- migrénes fejfájás esetén.
Hogyan kell használni: Diffúzáljuk; vagy helyileg alkalmazzuk; és hozzá adhatjuk a fürdőnkhöz, kozmetikumokhoz és italokhoz.
Kapor
A kapor olyan kulináris gyógynövény, amelyről a hagyományos orvoslás kimutatta, hogy antioxidáns, protozoális, antibakteriális és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Egy 2016-os tanulmány megjegyezte, hogy a kapor hasznos lehet a gyomorpanaszok és a cukorbetegség megnyugtatásában.
Használata: Kaporral ízesítsük a leveseket, pörkölteket, szószokat, önteteket és mártásokat. Remek köretet készíthetünk a burgonyához, jól megy omletthez, és általában savanyúságok ízesítésére is használják.
Kamilla
A kamilla tea hagyományosan ismert arról, hogy képes csillapítani az emésztési gondokat, megnyugtatni az idegeket és ösztönözni a jó alvást. Ez a gyengéd gyógynövény meglepő hatású.
Egy korábbi áttekintés szerint számos rosszindulatú betegségnél jelenthet enyhítést, többek között:
- sebek,
- bőrirritációk,
- ekcéma,
- zúzódások,
- égési sérülések és kiütések
- idegi állapotok, például idegzsába és isiász
- reumás fájdalom és köszvény
- fekélyek,
- rákos sebek és aranyér
- fejfájás és migrén
- mellgyulladás és repedt mellbimbók
- szemfertőzések,
- elzáródott könnycsatornák és kötőhártya-gyulladás
(Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy több emberi tanulmányra van szükség ezen megállapítások megerősítésére. )
Citromverbéna
A citromverbéna vagy az Aloysia citrodora számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik a kutatások szerint.
Ezek az előnyei:
- antioxidáns
- szorongásoldó vagy szorongáscsökkentő
- neuroprotektív
- rákellenes
- érzéstelenítő
- antimikrobiális
- nyugtató hatások
Hagyományosan hasmenés, puffadás, álmatlanság és reuma esetén is alkalmazzák. Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy a citromverbéna biztonságosságát és hatékonyságát embereken nem értékelték még ki teljes mértékben.
Hogyan kell használni: Citromos íze miatt a citromverbéna kiválóan kiegészíti a zseléket, szószokat és fűszereket. Használható pesto vagy vinaigrette készítéséhez, vagy akár teaként is.
Tyúkhúr
Egy másik gyógynövény, sokféle felhasználási móddal.
Vese- és májtisztító, valamint kőoldó hatást tulajdonítanak neki. Tápláló, frissítő hatása miatt gyengélkedő betegeknek adják. A belőle főzött tea bevérzések ellen javasolt.
Hogyan kell használni: A nyers, fiatal hajtásokból saláta készíthető kellemes, édes íze miatt. Omlettekbe sütve, vagy levesbe, főzelékbe főzve is fogyasztják
Kardamom
A kardamom egy ízes kulináris fűszer, amelyet gyakran használnak a hagyományos indiai ételekben.
A kardamom bevitele egy 2020-as megfigyelés során kimutatta, hogy jelentősen csökkenti az emberek trigliceridszintjét. Ez azt jelzi, hogy a kardamom közvetett szerepet játszhat az anyagcserezavarok tüneteinek javításában.
Hogyan kell használni: A kardamomot gyakran használják főzéshez vagy sütéshez, különösen curry és pörkölt vagy mézeskalács sütik, valamint chai tea esetében.
Bodza
A bodzában sok a C-vitamin, az élelmi rost és az antioxidáns.
A 2017-es Trusted Source kutatás szerint vírusellenes és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek ígéretesnek mutatkoznak az olyan vírusok kezelésében, mint az influenza.
A bodza növény bogyói és virágai egyaránt tartalmaznak hasznos tápanyagokat.
Hogyan kell használni: A bodzát általában szirupokban és gumicukrokban használják immunerősítésre, valamint lekvárokban, chutney-kban, borokban és koktélokban. Szörpöt is gyakran főznek belőle.
Hibiszkusz
A hibiszkusz fák gyönyörű díszvirágokat teremtenek, amelyekből különféle gyógymódok készíthetők.
Egy 2020-as tanulmány szerint a hibiszkusztea jótékony hatással lehetnek az alábbi betegségeknél:
- szív- és érrendszeri jólét
- gyulladás
- oxidatív stressz
- inzulinrezisztencia
Hogyan kell használni: A hibiszkuszvirágokból gyönyörű vörös tea készül, és ízesítésekben, lekvárokban vagy salátákban is használható.
Citromfű
A citromfű egy másik sokoldalú gyógynövény, amely hűsítő élvezetet nyújt. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a citromfű jótékony hatással volt a bőrgyulladásra az emberi vizsgálatok során.
Hogyan kell használni: A thai és más délkelet-ázsiai konyhában gyakori adalék, a citromfűnek élénk, citrusos illata és különálló íze van. Adjuk hozzá levesekhez, curry-khez és szószokhoz; használjuk aromaterápiában; vagy teát főzhetünk belőle.
Kanadai aranygyökér
A Kanadai aranygyökeret hagyományosan fertőzések és gyulladások kezelésére használják, hűtő és antibakteriális tulajdonságai miatt. Az őslakos amerikaiak hagyományosan a következők kezelésére használják:
- sebek
- emésztési rendellenességek
- fekélyek
- a bőr és a szem betegségei
- rák
Hogyan kell használni: A Kanada aranygyökeret testápolókban, cseppekben, spray-kben, szempillákban és női higiéniai termékekben használják. Teát, tinktúrát, kivonatot vagy port használhatunk – de mindenképpen beszéljünk szakképzett gyógynövényes szakemberrel a megfelelő adagolás érdekében.
Oregoni szőlő
Az oregoni szőlőt a hagyományos kínai orvoslásban hővel kapcsolatos körülmények között használják, például:
- pikkelysömör és ekcéma,
- emésztési kérdések
- gyomorégés esetén
Hogyan kell használni: Sokan inkább az Oregon szőlőt választják tinktúrának, keserű íze miatt. Megehetjük a növény fanyar bogyóit, vagy teává alakíthatjuk őket.
Macskagyökér
Ez a hűsítő gyógynövény nem csak macskáknak való. A macskagyökeret a hagyományos gyógynövényes gyógyszerekben az idegesség csillapítására, a reumás fájdalmak enyhítésére és a magas vérnyomás csökkentésére használták. Néha csecsemők kólika kezelésére is használják.
Hogyan kell használni: A macskagyökeret tinktúraként vagy teának főzhetjük. Műszakilag füstölhető, de nem ez a legnagyszerűbb módja annak, hogy kihasználhassuk előnyeit. Természetesen megoszthatjuk macskánkkal is, ha valamilyen játékra vagy kedvenc szoptató helyre szórja!
Aloé
Az aloe közismert hatékonysága hűtés és nyugtató leégés ellen.
Egy 2018-as vizsgálat szerint hasonló hatásokkal bír, ha lenyelik. Előnyös tulajdonságai a következők:
- immunmoduláló
- hipoglikémiás
- rákellenes
- gyomorvédő
- gombaellenes
- gyulladáscsökkentő hatással bír.
Hogyan kell használni: Az aloe felhasználható helyileg, vagy ételekhez, turmixokhoz és italokhoz adható.
(Az aloe vera növény nem minden része ehető. Általában biztonságos enni a gélt az aloe vera levél belsejében, valamint a bőrt. Alaposan mossa le a bőrt vagy a gélt, hogy eltávolítsa a latex nyomait, amelyek károsak lehetnek a terhes, emésztési rendellenességekkel küzdő és bizonyos gyógyszereket szedők számára. )